ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εργασίας Αρ. Πρωτ. Οικ. 20056/18.11.2014

Ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από τον ιό Ebola.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ &

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Tαχ. Δ/νση: Αγησιλάου 10

Τ.Κ: 10437 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες: Χ. Τουφεκούλα

Ντ. Βαμβακά

Τηλ.: 210 5289109 - 183

Fax: 210 5231201

e-mail: kysepetye@ypakp.gr

ΕΠΕΙΓΟΝ

Aθήνα, 18.11.2014

Αρ. Πρωτ. Οικ. 20056

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΠΡΟΣ:

Όλες τις Περιφερειακές Δ/νσεις

Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας

στην Εργασία

ΚΟΙΝ:

Όπως πίνακας αποδεκτών

Θέμα: Ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από τον ιό Ebola

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και με αφορμή την εξάπλωση των κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Ebola από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής σε χώρες της Ευρώπης, καλούνται οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία κατά τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων σε χώρους όπου ενδέχεται να υπάρχει έκθεση των εργαζομένων στον ιό Ebola, να ενημερώνουν τους εργοδότες ως προς τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τους εργαζόμενους για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους, βάσει των προβλεπομένων στην ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Μεταξύ των εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης, περιλαμβάνονται κυρίως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κυρίως ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.

Για τις ομάδες αυτές των εργαζομένων θα πρέπει από τον εκάστοτε εργοδότη να λαμβάνεται μέριμνα για την ενημέρωσή τους, καθώς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας, όπως παροχή των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και εκπαίδευση για την ορθή χρήση τους.

Παρά το γεγονός ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση των εργοδοτών και των εργαζομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο έντυπο με τίτλο: «Οδηγίες για την πρόληψη της έκθεσης στον ιό EBOLA στον τομέα της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας», προς ανάρτηση στις υπηρεσίες και διάθεση κατά τους ελέγχους, σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι από το Υπουργείο Υγείας έχουν εκδοθεί οδηγίες, με τη μορφή εγκυκλίων, για ενημέρωση σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola, ενώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέχεται συνεχής και επικαιροποιημένη πληροφόρηση για την εξέλιξη της νόσου και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να εφαρμόζονται, μέσα από τον ιστότοτπο: keelpno.gr.

Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων, όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των Τμημάτων αρμοδιότητάς τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ (.pdf)

Ο

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671