ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθμ. Δ3Α 5014240 ΕΞ2013/08.04.2013

Διαδικασία καθορισμού και ελέγχου επίτευξης των στόχων και θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης των Προϊσταμένων του άρθρου 55, παρ. 21 του Ν. 4002/2011, όπως ισχύει.

Αριθμ. Δ3Α 5014240 ΕΞ2013

(ΦΕΚ Β΄ 1016/24.04.2013)

Διαδικασία καθορισμού και ελέγχου επίτευξης των στόχων και θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης των Προϊσταμένων του άρθρου 55, παρ. 21 του Ν. 4002/2011, όπως ισχύει.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν. 4002/2011 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου – Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», όπως ισχύει.

2. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε.2, της παραγράφου Ε, του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016» (ΦΕΚ 222/τ.Α΄/ 12−11−2012).

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 284/88 (ΦΕΚ 128/88 και 165/88), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

4. Τις διατάξεις του Π.Δ. 117/2006 (ΦΕΚ 117/Α΄), «Αναδιοργάνωση των περιφερειακών Τελωνειακών Υπηρεσιών, τροποποίηση του Π.Δ. 551/1988 (Α΄259) και άλλες οργανωτικές διατάξεις» (Α΄ 117), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

5. Τις διατάξεις του Π.Δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213/7−10−2009) «περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών».

6. Τις διατάξεις του Π.Δ. 231/2007 (ΦΕΚ 265/Α΄/26−11−2007) «Κανονισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της λειτουργίας των Περιφερειακών Τελωνειακών Αρχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών».

7. Την υπ’ αριθμ. Δ6Α 1015213ΕΞ 2013 (ΦΕΚ 130Β΄/28.1.2013) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

8. Το γεγονός ΄τοι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Διαδικασία καθορισμού στόχων

1. Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ καθορίζει, υπό τον συντονισμό της 3ης Διεύθυνσης Προσωπικού Τελωνείων, για τους προϊσταμένους των Τελωνειακών Υπηρεσιών της παραγράφου 21 του άρθρου 55 του Ν. 4002/2011 ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για κάθε ημερολογιακό τρίμηνο της θητείας τους, η πραγματοποίηση των οποίων ελέγχεται στο τέλος του κάθε τριμήνου.

2. Οι ετήσιοι ποσοτικοί στόχοι που δημοσιεύονται με την απόφαση τοποθέτησης των προϊσταμένων επιπέδου Διεύθυνσης κατανέμονται ανά τρίμηνο και αποτυπώνονται στο «ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ» των παραρτημάτων Ια και Ιβ τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

3. Οι προϊστάμενοι επιπέδου Διεύθυνσης των οργανικών μονάδων κατανέμουν με τη σειρά τους, ανά τρίμηνο, τους ποσοτικούς στόχους, που τους έχουν ανατεθεί από την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ, στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου Υποδιεύθυνσης και Τμήματος, και ελέγχουν την πορεία υλοποίησής τους στο τέλος κάθε τριμήνου. Οι προϊστάμενοι της οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης δύνανται να θέτουν ποσοτικούς στόχους στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου τμήματος και πέραν των καθηκόντων τους, όπως αυτά καθορίζονται στις διατάξεις του Π.Δ. 231/2007 (ΦΕΚ 265/Α΄).

4. Τα αποτελέσματα της επίτευξης των ποσοτικών στόχων αποτυπώνονται ανά τρίμηνο στο «ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ» των παραρτημάτων ΙIα και ΙΙβ τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

5. Οι ποιοτικοί στόχοι είναι πάγιοι και αφορούν στη συνεχή βελτίωση του αξιολογουμένου στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τα ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης του άρθρου 2 παράγραφο 1Β της παρούσας.

6. Αν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική ή ποινική δίωξη οι προϊστάμενοι της παραγράφου 21 του άρθρου 55 του Ν. 4002/2011 παύονται από τη θέση τους με την έκδοση σχετικής απόφασης.

Άρθρο 2

Κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης

1. Τα κριτήρια αξιολόγησης της επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων των Προϊσταμένων της παρ. 21 του άρθρου 55 του Ν. 4002/2011, καθορίζονται ως ακολούθως:

Α. Ποσοτικά Κριτήρια Αξιολόγησης με βάση τους τεθέντες στόχους.

Τα ποσοτικά κριτήρια της αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων, είναι τα ακόλουθα:

α. Το πλήθος των διενεργηθέντων ελέγχων ανά δράση, σε σχέση με τους προγραμματισθέντες.

β. Η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό διαπιστωθεισών παραβάσεων επί των προγραμματισθέντων ελέγχων.

γ. Το πλήθος των πράξεων καταλογισμού δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και προστίμων ή των απαλλακτικών πράξεων που έχουν εκδοθεί, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί των Πρωτοκόλλων Τελωνειακής Παράβασης που καταχωρήθηκαν έως το προηγούμενο τρίμηνο από την θέση των στόχων.

δ. Το πλήθος των υποθέσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί μέτρα κατά ΚΕΔΕ (διοικητικά, αναγκαστικά και δικαστικά), το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί των υποθέσεων που εκκρεμούν έως το προηγούμενο τρίμηνο από τη θέση των στόχων.

ε. Το ποσό είσπραξης των απαιτητών ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί των απαιτητών ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν έως το προηγούμενο τρίμηνο από τη θέση των στόχων.

Β. Ποιοτικά Κριτήρια Αξιολόγησης.

Τα ποιοτικά κριτήρια, όπως αυτά αναλύονται στο παράρτημα ΙV το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, είναι τα ακόλουθα:

α. Συνεισφορά αξιολογούμενου στο χώρο εργασίας:

— Ενεργή συμμετοχή σε ομαδική εργασία.

— Τήρηση εργασιακής δεοντολογίας.

β. Γνώσεις:

— Τελωνειακής Νομοθεσίας.

— Οικονομικών, λογιστικής και νομικής.

— Γνώσεις πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποίηση δεδομένων για ελέγχους.

— Διαρκής ενημέρωση/εκπαίδευση επί τελωνειακών, διοικητικών, νομικών κ.λπ. θεμάτων.

γ. Εφαρμογή της γνώσης:

— Εφαρμογή της Νομοθεσίας στην τελωνειακή διαδικασία.

— Αποτελεσματική επικοινωνία με τους συναλλασσόμενους.

δ. Διοικητική ικανότητα.

— Ικανότητα προγραμματισμού και οργάνωσης.

— Ικανότητα ηγεσίας και διαχείρισης ομάδας.

— Ικανότητα επικοινωνίας, καθοδήγησης και λήψης αποφάσεων.

— Ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

ε. Αποτελέσματα – Απόδοση.

— Βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ανθρώπινων και

φυσικών πόρων.

— Έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου του.

Γ. Κριτήρια εξαιρετικών επιδόσεων

Για την αξιολόγηση που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση, εκτός των ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία συντρέχουν σωρευτικά, προστίθενται και κριτήρια εξαιρετικών επιδόσεων που αφορούν επιδόσεις που επιτυγχάνονται κατά την ανάληψη δράσης πέραν των στόχων που έχουν τεθεί, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

α. Αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται υπάλληλοι.

β. Συμμετοχή σε αποκάλυψη λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και πολιτιστικών αγαθών.

γ. Σύνταξη και υποβολή καινοτόμων μελετών και προτάσεων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

δ. Επιβραβεύσεις, έπαινοι και ηθικές αμοιβές από την Δημόσια Διοίκηση, Οργανισμούς, Φορείς και Ιδρύματα.

ε. Υπέρβαση των ετήσιων συνολικών ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί.

2. Η διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων των Προϊσταμένων της παρ. 21 του άρθρου 55 του Ν. 4002/2011, έχει ως ακολούθως:

Α. Γενικά επί της διαδικασίας αξιολόγησης.

Στο τέλος κάθε τριμήνου συμπληρώνεται από τους αξιολογητές το «ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ» του παραρτήματος ΙII.

Ως αξιολογητές ορίζονται ανάλογα με τον αξιολογούμενο οι ακόλουθοι:

α) Για τον Προϊστάμενο Οργανικής Μονάδας επιπέδου Τμήματος, πρώτος αξιολογητής ορίζεται ο Προϊστάμενος της Οργανικής Μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και δεύτερος αξιολογητής ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.

β) Για τον Προϊστάμενο Οργανικής Μονάδας επιπέδου Υποδιεύθυνσης, πρώτος αξιολογητής ορίζεται ο Προϊστάμενος της Οργανικής Μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και δεύτερος αξιολογητής ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.

γ) Για τον Προϊστάμενο Οργανικής Μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, πρώτος αξιολογητής ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. και δεύτερος αξιολογητής ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Β. Διαδικασία αξιολόγησης με βάση την ποσοτική και ποιοτική επίτευξη των στόχων.

1. Ο Προϊστάμενος της οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου γνωστοποιεί στην 3η Διεύθυνση Προσωπικού Τελωνείων τα αποτελέσματα της επίτευξης των ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί από την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ με την συμπλήρωση του «ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ», τόσο του ιδίου όσο και των προϊσταμένων Υποδιεύθυνσης και Τμημάτων.

2. Παράλληλα, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, λαμβάνοντας υπόψη και το ανωτέρω έντυπο, προβαίνει στην αυτοαξιολόγησή του και στην αξιολόγηση των προϊσταμένων Υποδιεύθυνσης και Τμημάτων με την συμπλήρωση του «ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ» και κοινοποιεί τα έντυπα αυτά στην 3η Διεύθυνση Προσωπικού Τελωνείων.

3. Η 3η Διεύθυνση Προσωπικού Τελωνείων μεριμνά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσώπων αυτών, κατά περίπτωση, από τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Γ. Κλίμακα αξιολόγησης ποσοτικών στόχων.

Ο βαθμός είναι συνάρτηση του ποσοστού επίτευξης των τεθέντων στόχων. Η κλίμακα αξιολόγησης της επίτευξης των ποσοτικών στόχων κυμαίνεται, από έναν (1) μέχρι πέντε (5) βαθμούς ως ακολούθως:

Επιτευχθείς ποσοτικός στόχος

Βαθμός αξιολόγησης

Από 87,6% μέχρι 100%

5

Από 75,1% μέχρι 87,5%

4

Από 62,6% μέχρι 75,0%

3

Από 50,0% μέχρι 62,5%

2

Από 49,9% και κάτω

1

Σε περίπτωση που από πρόθεση καταχωρούνται αναληθή ή ανακριβή δεδομένα στα ανωτέρω προβλεπόμενα έντυπα αξιολόγησης επίτευξης στόχων ή σε περίπτωση αναιτιολόγητης άρνησης καταχώρησης των στοιχείων σε αυτές, οι εμπλεκόμενοι απαλλάσσονται των θέσεων ευθύνης και διώκονται πειθαρχικά.

Η ακρίβεια των στοιχείων θα ελέγχεται δειγματοληπτικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Δ. Κλίμακα αξιολόγησης ποιοτικών στόχων.

Η κλίμακα αξιολόγησης της επίτευξης των ποιοτικών στόχων κυμαίνεται από πέντε (5) μέχρι έναν (1) βαθμό, ως εξής: Με τον βαθμό πέντε (5) αξιολογούνται οι άριστοι, με βαθμό τέσσερα (4) αξιολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, με βαθμό τρία (3) οι καλοί οι οποίοι υπό κάποιες προϋποθέσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εργασιών, με βαθμό δύο (2) οι υπάλληλοι με σοβαρές ελλείψεις και με έναν βαθμό (1) οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Ε. Κλίμακα αξιολόγησης εξαιρετικών επιδόσεων.

Η επίτευξη εξαιρετικών επιδόσεων αξιολογείται και βαθμολογείται ετησίως.

Η κλίμακα αξιολόγησης των εξαιρετικών επιδόσεων μπορεί να είναι οποιαδήποτε υποδιαίρεση της μονάδας έως ένα (1) βαθμό, κατά την κρίση των αξιολογητών.

ΣΤ. Συνολική Αξιολόγηση.

— Για κάθε τρίμηνο αξιολόγησης του κάθε υπαλλήλου, ο βαθμός προκύπτει ως πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος του μέσου όρου της βαθμολογίας των ποσοτικών κριτηρίων και του μέσου όρου της βαθμολογίας των ποιοτικών κριτηρίων, δια του αριθμού δύο (2).

— Η ετήσια βαθμολογία του κάθε υπαλλήλου προκύπτει ως πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος του ετήσιου μέσου όρου βαθμολογίας των ποσοτικών κριτηρίων και του ετήσιου μέσου όρου των ποιοτικών κριτηρίων, δια του αριθμού δύο (2).

— Στην ετήσια βαθμολογία προστίθεται και ο τυχόν βαθμός εξαιρετικών επιδόσεων.

Άρθρο 3

Μεταβατικές και λοιπές διατάξεις

1. Η αξιολόγηση των Προϊστάμενων Οργανικής Μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος των οποίων η θητεία έχει λήξει, θα γίνει με βάση τους ποσοτικούς και μόνο στόχους που τους είχαν τεθεί για το έτος 2012.

2. Οι υπ’ αριθμ. Δ3Α 5052932 ΕΞ 2011/19−12−2011 αποφάσεις (ΦΕΚ 3188 Β΄/30−12−2011) και Δ3Α 5012367/ΕΞ 2012/16−3−2012 (ΦΕΚ 788 Β΄/16−3−2012) παύουν να ισχύουν από τη δημοσίευση της παρούσας.

3. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (.pdf)

Άρθρο 4

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 8 Απριλίου 2013

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημοσίων Εσόδων

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671