ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 34/25.05.2011 (Αρ. Πρωτ. Α23/269/13)

Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την ένταξη του Κλάδου ασθενείας του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ) στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ .

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                     Αθήνα 25/5/2011

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ                 Αριθμ. Πρωτ. Α23/269/13

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ            ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ                                                               ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 34

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ : ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

: ΜΗΤΡΩΟΥ & ΒΑΡΕΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΩΝ

: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες : Ξ. Καρρά

: Δ. Παπαθανασίου

: Ι. Βλατάκης

Αριθ. τηλεφώνου

: 210 52 15 251

: 210 52 15 240

: 210 52 15 245

FAX : 210 52 23 228

Ε - mail : asfika@otenet.gr

ΘΕΜΑ : Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την ένταξη του Κλάδου ασθενείας του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ) στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΣΧΕΤ : α) Το άρθρο 4 παρ.3 του Ν.3655/3-4-08 (ΦΕΚ 58 /3-4-08, τ.Α')

β) Η υπ' αριθμ. Φ.40021/11335/1153/18-5-2009 Υ.Α.

γ) Οι υπ'αριθμ.68/2008 και 65/09 Εγκύκλιοι της Δ/σης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της υπ' αριθμ. Φ.40021/11335/1153/18-5-2009 Υπουργικής Απόφασης του Υπουρ/ού Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 955/ 27-5-2009 τ.Β') «Ασφαλιστική τακτοποίηση των ασφαλισμένων του εντασσόμενου στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τ. Κλάδου Ασθένειας του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών » και σας παρέχουμε τις κάτωθι συμπληρωματικές οδηγίες :

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Όπως είναι γνωστό ,με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν.3655/08 (ΦΕΚ 58/3-4-08 τ.Α') από 1/6/08 το Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ), που είχε συσταθεί με τον ΑΝ.2276/1940 (ΦΕΚ 117 τ.Α'), ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του, εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕAM). Σχετικές διευκρινιστικές οδηγίες δόθηκαν με την υπ' αριθμ. 65/09 εγκύκλιο της Δ/σης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 4 του ίδιου Νόμου, ο Κλάδος Ασθένειας του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ) εντάχθηκε από 1-8-2008 στον Κλάδο Παροχών Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Από την ημερομηνία αυτή οι ασφαλισμένοι του εντασσόμενου κλάδου καθίστανται υποχρεωτικά ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διέπονται από την νομοθεσία του Κλάδου Παροχών Ασθενείας για παροχές σε είδος κα σε χρήμα. (Σχετ. η υπ'αριθμ. 68/2008 εγκύκλιος της Δ/σης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Με τις ως άνω διατάξεις είχε προβλεφθεί επίσης ότι, για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που θα καθορίζει το ύψος της εισφοράς που θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι , τη βάση υπολογισμού αυτής, το ύψος των παροχών για την ανωτέρω κατηγορία ασφαλισμένων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Μέχρι όμως την έκδοση της προβλεπόμενης από το νόμο Υπουργικής Απόφασης, για λόγους χρηστής διοίκησης και προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους ασφαλισμένους του τ. Ταμείου δόθηκε η δυνατότητα στη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία, όσον αφορά την έκδοση και θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους, να απευθύνονται στα Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους ,για να απογραφούν, όσοι δεν είχαν απογραφεί και να εκδοθεί και το βιβλιάριο ασθενείας τους.

Στη συνέχεια, με την έκδοση Γενικών Εγγράφων από τη Δ/ση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, δινόταν παράταση θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας τους, ώστε να καλυφθούν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η τελευταία παράταση δόθηκε με το υπ'αριθμ. Α11/380/23-12-2010 Γενικό Έγγραφο με καταληκτική ημερομηνία την 28-2-2011 η οποία παρατάθηκε μέχρι την 31/3/2011 (σχετ. το A11/104/24-2-2011 Γενικό Έγγραφο) και εν συνεχεία μέχρι 31/5/2011 για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και κατ' εφαρμογή της παρ.3 του άρθρου 4 του Ν.3655/08 εκδόθηκε η υπ' αριθ. Φ.40021/11335/1153/18-5-2009 Υ.Α για την ασφαλιστική τακτοποίηση των ασφαλισμένων του εντασσόμενου στον Κλάδο Παροχών Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τ.Κλάδου Ασθένειας του ΤΑΠΕΑΠΙ με την οποία ορίστηκαν τα εξής:

Α. ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης διάταξης, ορίζεται ότι, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Ασθένειας του τ. Ταμείου, αναβάτες ιπποδρομιών, μαθητευόμενοι αναβάτες, προπονητές δρομώνων ίππων και τα μέλη οικογένειας αυτών υπάγονται από 1/8/2008 υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Κλάδου Παροχών Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , για παροχές σε είδος και σε χρήμα και διέπονται από την νομοθεσία του Κλάδου αυτού.

Β. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Επειδή η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων αμείβεται με κυμαινόμενες αποδοχές, οι οποίες εξαρτώνται από τον αριθμό των αναβάσεων, τα ποσοστά των επάθλων και γενικά από τον κύκλο εργασιών του Ιπποδρόμου, η ασφάλισή τους γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 25 του Α.Ν. 1846/51 , όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 παρ.4 του Ν.825/78 και των παρ.4 και 5 του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις οποίες προβλέπεται ειδικός τρόπος υπολογισμού των εισφορών και εξεύρεσης των κατά μήνα ημερών ασφάλισης για ορισμένες κατηγορίες μισθωτών ασφ/νων.

Συγκεκριμένα , με το άρθρο 2 της εν λόγω Υ.Α, προβλέπεται ότι, η μηνιαία εισφορά των αναβατών ιπποδρομιών και προπονητών δρομώνων ίππων , υπολογίζεται επί των τεκμαρτών αποδοχών με βάση το 25 πλάσιο της 9ης ασφαλιστικής Κλάσης. Για δε την κατηγορία των μαθητευόμενων αναβατών η μηνιαία εισφορά υπολογίζεται με βάση το 25 πλάσιο της 5ης ασφαλιστικής κλάσης, όπως αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά.

Η ανωτέρω κατάταξη ισχύει τόσο για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών όσο και για τον υπολογισμό των εισφορών για τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας.

Γ. ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Όπως είναι γνωστό υποχρέωση για καταβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.Δ. 4104/60, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από την παρ. 4 του άρθρου 45 του Ν.2084/92 εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου έχουν οι αναφερόμενες ρητά στο ΒΔ 473/61 επιχειρήσεις και εργασίες, οι οποίες κρίθηκαν, λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας που επικρατούν, ότι παρουσιάζουν γενικά αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των μισθωτών που απασχολούνται σ' αυτές.

Μεταξύ των επιχειρήσεων και εργασιών της παρ. 1 του άρθρου 2 των ανωτέρω Β.Δ. περιλαμβάνονται κοι οι «Ιπποδρομίες».

Επομένως από την ημερομηνία ένταξης (1/8/08) του Κλάδου Ασθενείας του Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ) στον Κλάδο Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του άρθρου 1 της κοινοποιούμενης διάταξης καταβάλλεται και εισφορά επαγγελματικού κινδύνου 1%, η οποία βαρύνει εξολοκλήρου τον εργοδότη.

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών ισχύουν τα ανωτέρω.

Δ. ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το ασφάλιστρο του εργοδότη και ασφαλισμένου που ισχύει κάθε φορά για τον Κλάδο Παροχών Ασθένειας , σε χρήμα και είδος καθώς επίσης και εισφορά επαγγελματικού κινδύνου δηλ. σε σύνολο 8,65% επιμεριζόμενο σε 2,55% ποσοστό ασφαλισμένου και 6,1% ποσοστό εργοδότη.

Ε. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Η ασφάλιση , σύμφωνα με τα ανωτέρω, χωρεί για 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα.

Ο αριθμός ημερών ασφάλισης κάθε μήνα , προσδιορίζεται υποχρεωτικά σε είκοσι πέντε (25) ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πραγματικής απασχόλησης μέσα στο συγκεκριμένο μήνα, εκτός αν αποδεδειγμένα μεσολαβήσει ασθένεια, υπαίτια ή ανυπαίτια αδυναμία απασχόλησης ,οπότε εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Α.Κ. και οι λοιπές σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.

Επίσης ,ορίζεται ότι , ανεξάρτητα από την πραγματική διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης , αναγνωρίζεται μια μέρα ασφάλισης για κάθε ημέρα απασχόλησης και καταβάλλονται εισφορές που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση.

ΣΤ. ΠΑΡΟΧΕΣ - ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της κοινοποιούμενης διάταξης, ορίζεται ότι, το ύψος των παρεχομένων υπηρεσιών για την συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων είναι αυτό που ισχύει και για τους λοιπούς ασφαλισμένους του Κλάδου Ασθένειας του Ιδρύματος. Δηλ. δικαιούνται και αυτοί τις παροχές σε είδος και σε χρήμα όπως και οι ασφ/νοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις και όρους.

Ζ. ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Οι εισφορές των ασφαλισμένων παρακρατούνται από τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε (Ο.Δ.Ι.Ε) και αποδίδονται μαζί με την εισφορά που βαρύνει τον ίδιο , στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Υπόχρεος δηλ. για την καταβολή στο Ιδρυμα του συνόλου των εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου είναι ο Ο.Δ.Ι.Ε.

Η. ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Για το χρόνο καταβολής των εισφορών , της επιβάρυνσής τους με πρόσθετα τέλη σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής , την επιδίωξη είσπραξής τους κατά τον ΚΕΔΕ κ.λ.π εφαρμόζονται αναλογικά οι γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.

Εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθενείας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1/8/2008 και μέχρι 30/6/2011, για λόγους χρηστής διοίκησης, δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και τυχόν άλλες προσαυξήσεις , εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα μέχρι την 31/8/2011.

Θ. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΔ

Προκειμένου να απεικονιστεί η παραπάνω ασφάλιση στην Α.Π.Δ. οι υπόχρεοι εργοδότες θα καταχωρούν στην Α.Π.Δ. στον ΚΑΔ : 9270 τον κωδικό ειδικότητας 349001 με λεκτική περιγραφή : Ασφαλισμένοι Απασχολούμενοι στα Ιπποδρόμια (αναβάτες, μαθητευόμενοι αναβάτες, προπονητές) που ασφαλίζονταν για τον κλάδο υγείας στο τ. ΤΑΠΕΑΠΙ (ασφάλιση στους κλάδους ασθενείας σε είδος - χρήμα και επαγγελματικό κίνδυνο), με Κωδικό Πακέτου Κάλυψης 139.

Οι παραπάνω Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων 1/8/2008 - 30/6/2011 θα πρέπει να υποβληθούν με μαγνητικά μέσα στο αρμόδιο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. με τύπο δήλωσης : 01 Κανονική Α.Π.Δ. ή 04 Συμπληρωματική ανάλογα, οι οποίες αν υποβληθούν μέχρι 31/8/2011 δεν επιβαρύνονται με πρόσθετη επιβάρυνση

εισφορών (Π.Ε.Π.Ε.Ε.).

Συν/να : 3 φύλλα

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΣΥΝΗΜΝΜΕΝΑ (.pdf)

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671