ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Α.1035/08.03.2022

Όροι και διατυπώσεις για την εφαρμογή του άρθρου 60 του ν. 2960/2001 σχετικά με πωλήσεις αλκοολούχων προϊόντων εξ αποστάσεως.

 

 
Α.1035/ 08.03.2022

(ΦΕΚ Β΄ 1212/16.03.2022)

Όροι και διατυπώσεις για την εφαρμογή του άρθρου 60 του ν. 2960/2001 σχετικά με πωλήσεις αλκοολούχων προϊόντων εξ αποστάσεως

Λήψη αρχείου (σε μορφή ΦΕΚ)

 

Περίληψη Απόφασης

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Όροι και διατυπώσεις για πωλήσεις αλκοολούχων προϊόντων εξ αποστάσεως – κατ’ εφαρμογή του άρθρου 60 του ν.2960/01» .

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60 του ν.2960/2001 (Α’ 265), οι οποίες αποτελούν μεταφορά στο εθνικό μας δίκαιο του άρθρου 36 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ, τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε ανάλωση σε άλλο κράτος-μέλος και αγοράζονται από πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του εγκεκριμένου αποθηκευτή ή του εγγεγραμμένου παραλήπτη, είναι εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας και δεν ασκεί ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα και τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται στο εσωτερικό της χώρας άμεσα ή έμμεσα από τον πωλητή ή για λογαριασμό του, υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καθίσταται απαιτητός και καταβάλλεται κατά την παράδοση των υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας.

Υπόχρεος για την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας είναι ο πωλητής ή ο φορολογικός αντιπρόσωπος αυτού ο οποίος πρέπει να είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας και εγκεκριμένος από την αρμόδια αρχή. Στην περίπτωση αποστολής προϊόντων από το εσωτερικό της χώρας σε άλλο κράτος-μέλος, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο εσωτερικό της χώρας επιστρέφεται κατόπιν σχετικού αιτήματος του πωλητή, σύμφωνα με τους όρους και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 66 του ν.2960/2001.

Με την υπό έκδοση απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι διατυπώσεις:

α) για την παραλαβή στο εσωτερικό της χώρας των υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης αλκοολούχων προϊόντων τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση σε άλλο κράτος μέλος και αγοράζονται εξ΄αποστάσεως από πρόσωπα που δεν ασκούν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, ήτοι από ιδιώτες, και τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται στο εσωτερικό της χώρας άμεσα ή έμμεσα από τον πωλητή κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.2960/01,

β) της διαδικασίας επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αναλογεί στα ως άνω παραδιδόμενα στους ιδιώτες υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης αλκοολούχα προϊόντα και

γ) της διαδικασίας αποστολής σε άλλο κράτος μέλος αλκοολούχων προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα οποία έχει καταβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εσωτερικό της χώρας και της επιστροφής του φόρου αυτού στον αποστολέα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 60 του ν.2960/01 .

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της απόφασης εμπίπτουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία αποστέλλουν από άλλο κ-μ αλκοολούχα προϊόντα τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί στο άλλο κ-μ και τα οποία παραδίδονται στο εσωτερικό της χώρας σε ιδιώτες και τα οποία έχουν την υποχρέωση ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου εγκατεστημένου στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία αποστέλλουν σε άλλο κ-μ υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί στο εσωτερικό της χώρας και τα οποία παραδίδονται σε ιδιώτες στο άλλο κ-μ.

Αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση της ειδικής άδειας παραλαβής αλκοολούχων προϊόντων, ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων βρίσκεται η έδρα του φορολογικού αντιπροσώπου. Αρμόδιες αρχές για την υποβολή της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και τον έλεγχο των παραδιδόμενων προϊόντων ορίζονται τα τελωνεία στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις στις οποίες θα παραλαμβάνονται από τον πωλητή ή τον φορολογικό αντιπρόσωπό του τα προϊόντα πριν την παράδοσή τους στους ιδιώτες. Αρμόδια αρχή για την έκδοση της απόφασης επιστροφής και για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αναλογεί στα προϊόντα τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί στο εσωτερικό της χώρας είναι το τελωνείο στο οποίο υποβλήθηκε η Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη βεβαίωση και την είσπραξη του φόρου αυτού.

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671