ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Συνεδρίαση 3/Θέμα 8/26.01.2011

Ρύθμιση θεμάτων συνδεομένων με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής ασφαλιστικής επιχείρησης της οποίας έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας.

(ΦΕΚ Β΄ 1050/30.05.2011)

Ρύθμιση θεμάτων συνδεομένων με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής ασφαλιστικής επιχείρησης της οποίας έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

(Συνεδρίαση 3/Θέμα 8/26.1.2011)

Αφού έλαβε υπόψη:

α) το άρθρ. 55Α του έχοντος ισχύ νόμου (N. 3424/1927, ΦΕΚ Α΄ 298) Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) τις διατάξεις των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 και της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του N. 3867/2010 «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών», (ΦΕΚ Α΄ 128),

γ) την ΠΔ/ΤΕ 2638/14.12.2010 «Τροποποίηση των διατάξεων της ΠΔ/ΤΕ 336/29.12.1984, όπως ισχύει, σχετικά με τη μετονομασία και τη διεύρυνση της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων» (ΦΕΚ Β΄ 1953),

δ) τη σχετική εισήγηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (υπ’ αριθμ. 5 πρακτικό της 20.1.2011, 1ο θέμα, της Επιτροπής αυτής),

ε) ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζει: να ρυθμίσει θέματα που συνδέονται με τη μεταβίβαση, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 3867/2010, του συνόλου ή μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής ασφαλιστικής επιχείρησης, της οποίας έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας, σε μία ή περισσότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ως εξής:

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας:

1. Ως «ασφαλίσεις ζωής» νοούνται οι πρωτασφαλιστικές συμβάσεις της ασφαλιστικής επιχείρησης, στο πλαίσιο των εργασιών της σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2 (περ. Ι έως και IX) του Ν.Δ. 400/1970, που κατά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της είναι σε ισχύ.

2. Ως «ασφαλισμένος» νοείται ο λήπτης της ασφάλισης, ο ασφαλισμένος ή ο δικαιούχος του ασφαλίσματος των ασφαλίσεων ζωής που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο ζωής.

3. Ως «Εγγυητικό Κεφάλαιο» νοείται το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής» του Ν. 3867/2010.

4. Ως «χαρτοφυλάκιο ζωής» νοείται το κατά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας σύνολο των ασφαλίσεων ζωής της ασφαλιστικής επιχείρησης όπως ορίζονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την ασφαλιστική επιχείρηση, για την πρόσκτηση του χαρτοφυλακίου ζωής δεν περιλαμβάνονται σε αυτό, τίθενται δε σε εκκαθάριση σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Ως «μέρος του χαρτοφυλακίου» νοείται το σύνολο των ασφαλίσεων ζωής ενός ή περισσότερων κλάδων από τους αναφερόμενους στο άρθρο 13 παρ. 2 Ν.Δ. 400/1970, ή κάθε άλλη κατηγορία ασφαλίσεων ζωής που κατά περίπτωση δύναται να προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

5. Ως «επόπτης» νοείται το πρόσωπο που ορίζεται στο άρθρο 12α παρ. 3 του Ν.Δ. 400/1970.

6. Ως «εκκαθαριστής» νοείται το πρόσωπο που ορίζεται στο άρθρο 12α παρ. 4 του Ν.Δ. 400/1970.

7. Ως «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» και «ευαίσθητα δεδομένα» νοούνται αυτά που ορίζονται αντίστοιχα στα στοιχεία α΄ και β΄ του άρθρου 2 του Ν. 2472/1997.

Άρθρο 2

Διαδικασία απογραφής χαρτοφυλακίου ζωής

1. Η Τράπεζα της Ελλάδος χορηγεί στον εκκαθαριστή τα ευρισκόμενα στην κατοχή της στοιχεία που αφορούν το χαρτοφυλάκιο ζωής.

2. Εντός μηνός από την αποσφράγιση σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 7 του Ν.Δ. 400/1970, ο εκκαθαριστής θέτει στη διάθεση του Εγγυητικού Κεφαλαίου όλα τα ευρισκόμενα στην κατοχή του στοιχεία που αφορούν το χαρτοφυλάκιο ζωής. Σε αυτά περιλαμβάνονται: ο κατάλογος που συντάσσεται κατά την παρ. 3 του παρόντος άρθρου, στοιχεία από το μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας, ασφαλιστήρια συμβόλαια, φάκελοι ζημιών, τεχνικά σημειώματα και γενικότερα ό, τι μπορεί να διευκολύνει την εξυπηρέτηση του σκοπού του Εγγυητικού Κεφαλαίου. Τα στοιχεία της ασφαλιστικής τοποθέτησης ελέγχονται από τον εκκαθαριστή, επικαιροποιούνται και γνωστοποιούνται στο Εγγυητικό Κεφάλαιο. Ο εκκαθαριστής θέτει στη διάθεση του Εγγυητικού Κεφαλαίου οποιαδήποτε σχετικά με το χαρτοφυλάκιο ζωής στοιχεία εμφανιστούν μεταγενέστερα, σύμφωνα και με την παρ. 3 του παρόντος άρθρου. Η παράδοση του συνόλου των παραπάνω στοιχείων ολοκληρώνεται μέχρι την έναρξη της προθεσμίας του άρθρου 4 παρ. 2 της παρούσας.

3. Ο εκκαθαριστής συντάσσει κατάλογο ασφαλισμένων και ασφαλιστηρίων συμβολαίων, τον αναρτά στην ιστοσελίδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου και δημοσιεύει το γεγονός της ανάρτησης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Ασφαλισμένος που δεν είναι καταχωρημένος στον κατάλογο προσκομίζει εντός 20 ημερών από την ανάρτηση στον εκκαθαριστή κατ’ ελάχιστον το ασφαλιστήριο ή την αίτηση ασφάλισης και την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου προς καταγραφή του στον κατάλογο μετά τη σχετική επαλήθευση.

Άρθρο 3

Διαδικασία αποτίμησης

1. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο αποτιμά τις υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου ζωής και τα σε ασφαλιστική τοποθέτηση περιουσιακά στοιχεία.

2. Η αποτίμηση γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις περί υπολογισμού τεχνικών αποθεμάτων και με τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3867/2010, καθώς και την εν γένει ισχύουσα νομοθεσία.

Άρθρο 4

Διαδικασία εξεύρεσης ανάδοχης ασφαλιστικής εταιρείας

1. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναδοχής προς τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής ορίζοντας την προθεσμία, εντός της οποίας οι ως άνω εταιρείες μπορούν να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για την συμμετοχή τους στην διαδικασία εύρεσης αναδόχου. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εκδηλώνουν ενδιαφέρον υποχρεούνται να διατηρούν εμπιστευτικά τα «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» και «ευαίσθητα δεδομένα» που τυχόν περιέρχονται σε γνώση τους.

2. Το Εγγυητικό διαμορφώνει τις συνθήκες, ώστε να είναι δυνατή η κατ’ ιδίαν μελέτη του χαρτοφυλακίου ζωής από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τους ανακοινώνει προθεσμία υποβολής προτάσεων αναδοχής.

3. Η πρόταση αναδοχής μπορεί να αφορά το σύνολο ή μέρος του χαρτοφυλακίου αυτού. Η πρόταση αναδοχής περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τα ακόλουθα:

α) Λεπτομερή περιγραφή των όρων ανάληψης του χαρτοφυλακίου ζωής ή μέρους του χαρτοφυλακίου ανά κλάδο και κάλυψη. Διευκρίνιση όρων εξαγοράς από την ημερομηνία μεταβίβασης, καθώς και πίνακα που θα αναφέρει την ποινή εξαγοράς ανά έτος.

β) Σε περίπτωση ένταξης ασφαλισμένων σε ήδη υπάρχον πρόγραμμα του αναδόχου αντίστοιχο αυτού που είχαν, αναφέρονται ρητά οι όροι του προϊόντος και ποιοι από αυτούς δεν ισχύουν για τους εντασσόμενους στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα ασφαλισμένους (π.χ. πώς προσαρμόζονται οι ποινές εξαγοράς ανά έτος, ποιες είναι οι ηλικίες εισόδου / εξόδου στο πρόγραμμα).

γ) Ανάλυση των ασφαλίστρων ανά κλάδο και κάλυψη που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι μετά την μεταφορά του χαρτοφυλακίου ζωής.

δ) Τεκμηριωμένη έκθεση διατήρησης του αναγκαίου περιθωρίου φερεγγυότητας μετά και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου ζωής.

ε) Ακριβές ποσοστό απορρόφησης του προσωπικού της υπό εκκαθάριση επιχείρησης.

Άρθρο 5

Επιλογή ανάδοχης ασφαλιστικής εταιρίας

1. Μετά την υποβολή πρότασης αναδοχής του χαρτοφυλακίου ζωής από μία ασφαλιστική επιχείρηση, το Εγγυητικό Κεφάλαιο εξετάζει τους όρους ανάληψης του χαρτοφυλακίου από αυτήν και αξιολογεί την πρόταση με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των δικαιούχων οποιασδήποτε παροχής από τις συμβάσεις αυτές. Για τη λήψη της απόφασης επιλογής αναδόχου συνεκτιμώνται ενδεικτικά:

α) η απορρόφηση του μεγαλύτερου δυνατού μέρους του χαρτοφυλακίου,

β) η έκταση της αναμόρφωσης παροχών.

2. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο αξιολογεί τις προτάσεις των υποψήφιων ανάδοχων αναλόγως του βαθμού ικανοποίησης των κριτηρίων επιλογής και σε σύγκριση με την παρεχόμενη κατά τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3867/2010 κάλυψη. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο δύναται να καλεί έναν ή περισσότερους υποψηφίους αναδόχους σε τροποποίηση των προτάσεων τους υπέρ των ασφαλισμένων, με γνώμονα και τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης του χαρτοφυλακίου ζωής. Η αιτιολογημένη απόφαση του Εγγυητικού Κεφαλαίου για την επιλογή αναδόχου ή αναδόχων υποβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επιλογή με την απόφαση του Εγγυητικού Κεφαλαίου μπορεί να πραγματοποιείται αυτοτελώς για μέρος ή μέρη του χαρτοφυλακίου, οπότε μπορούν να επιλεγούν και διαφορετικές ανάδοχοι εταιρείες ανά μέρος του χαρτοφυλακίου.

3. Εάν καμία από τις υποβληθείσες προτάσεις αναδοχής δεν είναι συμφέρουσα για τους ασφαλισμένους, σε σύγκριση και με την παρεχόμενη κατά τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3867/2010 κάλυψη, το Εγγυητικό Κεφάλαιο αποφασίζει τη λήξη της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής και οι αξιώσεις των ασφαλισμένων ικανοποιούνται κατά τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3867/2010.

4. Εάν το Εγγυητικό Κεφάλαιο επιλέξει ανάδοχο, η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τον επιλεγέντα ανάδοχο. Εάν δεν θίγονται τα συμφέροντα των ασφαλισμένων καθώς και εάν ο επιλεγείς ανάδοχος: α) έχει άδεια λειτουργίας των κλάδων στους οποίους κατατάσσονται οι κίνδυνοι του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου, β) έχει το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας, αφού ληφθεί υπόψη η μεταβίβαση και γ) έχει τη συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών των κρατών−μελών που βρίσκονται οι κίνδυνοι (ασφαλιστικές υποχρεώσεις) που έχουν αναληφθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος εγκρίνει την επιλογή αναδόχου. Εάν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος απορρίπτει την επιλογή αναδόχου. Σε αυτή την περίπτωση, και εάν υπάρχει άλλη πρόταση αναδοχής που πληροί τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου και είναι συμφέρουσα για τους ασφαλισμένους σε σύγκριση με την παρεχόμενη σε αυτούς κατά τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3867/2010 κάλυψη, το Εγγυητικό Κεφάλαιο εκδίδει νέα αιτιολογημένη απόφαση επιλογής αναδόχου. Εάν το Εγγυητικό Κεφάλαιο δεν εκδώσει νέα απόφαση επιλογής αναδόχου εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοση της απορριπτικής απόφασης της Τράπεζας, οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων ικανοποιούνται κατά τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3867/2010. Εάν έχουν επιλεγεί κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου περισσότεροι ανάδοχοι, για διαφορετικά μέρη του χαρτοφυλακίου αντίστοιχα, η διαδικασία της παρούσας παραγράφου διεξάγεται αυτοτελώς για κάθε επιλεγέντα ανάδοχο. Εάν εγκριθεί η επιλογή αναδόχου ή αναδόχων με προτάσεις που δεν καλύπτουν το σύνολο του χαρτοφυλακίου ζωής, οι αξιώσεις των ασφαλισμένων που δεν ανήκουν στο μεταβιβαζόμενο μέρος του χαρτοφυλακίου ικανοποιούνται κατά τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3867/2010.

5. Εντός δέκα ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος ο εκκαθαριστής και ο ανάδοχος συνάπτουν σύμβαση μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής.

Άρθρο 6

Λοιπές Διατάξεις

1. Με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου είναι δυνατόν να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη η επικουρία προς το σκοπό της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που περιγράφονται στην παρούσα. Ο εξωτερικός συνεργάτης υποχρεούται να διατηρεί εμπιστευτικά τα «Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» και «ευαίσθητα δεδομένα» που τυχόν περιέρχονται σε γνώση του. Ως κριτήρια ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη λαμβάνονται υπόψη: α) η συγκέντρωση, από τον εξωτερικό συνεργάτη, των το δυνατό περισσότερων από τις απαιτούμενες ειδικότητες ώστε να μην απαιτείται η διάσπαση των εργασιών σε περισσότερους συνεργάτες για λόγους περισσότερο αποτελεσματικής διαχείρισης, διασφάλισης «δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και «ευαίσθητων δεδομένων» και οικονομίας χρόνου, β) το συνολικό κόστος, γ) η προηγούμενη εμπειρία σε συναφείς εργασίες και δ) η μη ύπαρξη περιπτώσεων ασυμβίβαστου ή σύγκρουσης συμφερόντων. Οι απαιτήσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής, όσον αφορά την επιλογή εξωτερικού συνεργάτη, θα εξειδικεύονται κατά περίπτωση με σχετική ενημέρωση των υποψηφίων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

2. Με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 5 της παρούσας ο ανάδοχος υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου ζωής ή του αναληφθέντος μέρους αυτού από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας, με την επιφύλαξη της αναμόρφωσης παροχών σύμφωνα με την επιλεγείσα πρόταση του. Από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης και μέχρι τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 5 της παρούσας αναστέλλονται η είσπραξη ασφαλίστρων, η καταβολή ασφαλισμάτων, η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς, καθώς και η καταβολή της αξίας εξαγοράς των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής στις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ήδη το δικαίωμα εξαγοράς.

3. Όλες οι προθεσμίες της παρούσας μπορούν να παρατείνονται κατά περίπτωση από την Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν εισήγησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρόεδρος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671