ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΥΠΟΔΟΜΩΝ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Υποδομών Αριθμ. 7265/957/14.02.2011

Τροποποίηση της Φ50/48597/5875 (Β΄ 1975, 10−09−2009) υπουργικής απόφασης «Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Ι.Κ.Τ.Ε.Ο.).

Αριθμ. 7265/957 /14.02.2011

(ΦΕΚ Β΄ 247/15.02.2011)

Τροποποίηση της Φ50/48597/5875 (Β΄ 1975, 10−09−2009) υπουργικής απόφασης «Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Ι.Κ.Τ.Ε.Ο.)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 2 του άρθρου 37 ν. 2963/2001 (Α΄ 268) «Οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία, τεχνικός έλεγχος οχημάτων και ασφάλεια χερσαίων μεταφορών και άλλες διατάξεις»

β) της παρ. ΙΙ, περ. Ε, σημείο 30 του άρθρου 186 του ν. 3852/10 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης−Πρόγραμμα Καλλικράτης»

γ) του νόμου 3897/2010 (Α΄ 208)

δ) Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κωδικοποιούνται με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98)

ε) Της υπ’ αριθμ. 2876 II−10−2009 απόφαση του Πρωθυπουργού «Αλλαγή τίτλου Υπουργείων».

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε,

Άρθρο 1

Το άρθρο 7 της Φ50/48597/5875 (Β΄ 1975, 10−09−2009) υπουργικής απόφασης τροποποιείται ως εξής:

1. Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η άδεια ίδρυσης των Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. χορηγείται από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας.»

2. Η περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. (ι) Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα που ιδρύουν Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., απαιτείται από το ίδιο το φυσικό πρόσωπο υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, ότι δεν εμπίπτει στην απαγόρευση της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν. 2963/2001, όπως ισχύει κάθε φορά. Επίσης, δηλώνεται ότι σε περίπτωση που μελλοντικά μεταβληθεί κάτι από όσα αναγράφονται, θα ενημερωθεί εγγράφως εντός ενός (1) ημερολογιακού μηνός η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας και η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.

(ιι) Προκειμένου για Ομόρρυθμες Εταιρείες (O.E.), Ετερόρρυθμες Εταιρείες (Ε.Ε.) και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) που ιδρύουν Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον διαχειριστή ή τους διαχειριστές της εταιρείας, στην οποία δηλώνεται ότι η εταιρεία, οι εν ενεργεία διαχειριστές, καθώς και τα μέλη της εταιρείας (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.2963/2001, όπως ισχύει κάθε φορά. Σε περίπτωση που μέλη της εταιρείας είναι νομικά πρόσωπα, δηλώνεται ότι και τα μέλη αυτών των νομικών προσώπων δεν εμπίπτουν στις ως άνω αναφερόμενες απαγορεύσεις. Επίσης, δηλώνεται ότι σε περίπτωση που μελλοντικά μεταβληθεί κάτι από όσα αναγράφονται, θα ενημερωθεί εγγράφως εντός ενός (1) ημερολογιακού μηνός η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας και η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.

(ιιι) Προκειμένου για Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) που ιδρύουν Ι.Κ.Τ.ΕΟ., απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στην οποία δηλώνεται ότι η εταιρεία, ο ίδιος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι μέτοχοι της εταιρείας (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που συμμετείχαν, με δικαίωμα ψήφου, στην τελευταία Γενική Συνέλευση η οποία εξέλεξε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και σε κάθε επόμενη Γενική Συνέλευση δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν. 2963/2001, όπως ισχύει κάθε φορά. Σε περίπτωση που μέτοχοι της εταιρείας είναι νομικά πρόσωπα, δηλώνεται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, ότι και τα μέλη−μέτοχοι αυτών των νομικών προσώπων δεν εμπίπτουν στις ως άνω αναφερόμενες απαγορεύσεις. Επίσης, δηλώνεται ότι σε περίπτωση που μελλοντικά μεταβληθεί κάτι από όσα αναγράφονται, θα ενημερωθεί εγγράφως εντός ενός (1) ημερολογιακού μηνός η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας και η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.

(ιν) Προκειμένου για Συνεταιρισμούς που ιδρύουν Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία δηλώνεται ότι ο Συνεταιρισμός, ο ίδιος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη του Συνεταιρισμού δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.2963/2001, όπως ισχύει κάθε φορά. Επίσης, δηλώνεται ότι σε περίπτωση που μελλοντικά μεταβληθεί κάτι από όσα αναγράφονται, θα ενημερωθεί εγγράφως εντός ενός (1) ημερολογιακού μηνός η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας και η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.

3. Η παράγραφος 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η εκδιδόμενη άδεια ίδρυσης του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. χορηγείται στον ενδιαφερόμενο με πλήρη σειρά εγκεκριμένων σχεδιαγραμμάτων και κοινοποιείται στην αρμόδια Υπηρεσία Πολεοδομίας με πλήρη σειρά εγκεκριμένων σχεδιαγραμμάτων, στη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. και στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα»

Άρθρο 2

Το άρθρο 8 της Φ50/48597/5875 (Β΄ 1975, 10−09−2009) υπουργικής απόφασης τροποποιείται ως εξής:

1. Η περίπτωση (ε) της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 του αντίστοιχου εγκαταστάτη ότι το σύστημα μηχανογράφησης του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται στην με αρ. 58413/7516/2002 (Β΄ 1350) υπουργική απόφαση, όπως κάθε φορά ισχύει.»

2. Η περίπτωση (στ) της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«στ. Πιστοποιητικό Διαπίστευσης του Ιδιωτικού Κ.Τ.Ε.Ο. ως προς τον περιοδικό και εκούσιο τεχνικό έλεγχο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. ή άλλο ισότιμο φορέα διαπίστευσης κράτους−μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με Πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17020.

Αντί του παραπάνω πιστοποιητικού το ΚΤΕΟ δύναται να υποβάλλει ακριβές αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης από το φορέα διαπίστευσης ή βεβαίωση του φορέα αυτού ότι υποβλήθηκε σχετική αίτηση. Στην περίπτωση αυτή, το πιστοποιητικό διαπίστευσης υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια υπηρεσία έκδοσης της άδειας λειτουργίας το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση της άδειας λειτουργίας, αλλιώς αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως»

3. Η περίπτωση ζ της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«ζ. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος στην οποία να αναφέρεται η στελέχωση του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. με το αναγκαίο ελεγκτικό και λοιπό προσωπικό, οι σχετικοί τίτλοι σπουδών και οι αριθμοί των πιστοποιητικών που έχουν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. στο ελεγκτικό προσωπικό. Εντός 10 ημερών από τη χορηγηθείσα άδεια λειτουργίας υποβάλλονται υποχρεωτικά τα δελτία αναγγελίας πρόσληψης του προσωπικού, η ημερομηνία έκδοσης των οποίων πρέπει να είναι προγενέστερη της άδειας λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής του προσωπικού λειτουργίας θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση με τα αναγκαία στοιχεία των νέων υπαλλήλων. Αν ο υπεύθυνος λειτουργίας του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. ή ο υπεύθυνος γραμμής είναι συγχρόνως ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο διαχειριστής ή για περίπτωση ανώνυμης εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος ή μέλος του Δ.Σ., τότε υποβάλλονται τα αντίστοιχα έγγραφα από τα οποία προκύπτει η εν λόγω σχέση.

4. Στο τέλος της παραγράφου 1 προστίθεται περίπτωση (ια) ως εξής: «ια. Πρωτότυπο υπόδειγμα προς έγκριση του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) που θα χρησιμοποιεί το ΙΚΤΕΟ, το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις»

5. Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Σε όσα Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου διενεργείται αυτοψία, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. από έναν υπάλληλο ΠΕ/ΤΕ μηχανικό της αρμόδιας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, όσον αφορά δε το μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., από έναν υπάλληλο ΠΕ/ΤΕ πληροφορικής της Περιφέρειας.

Η αυτοψία που αφορά τις εγκαταστάσεις και η αυτοψία που αφορά το μηχανογραφικό σύστημα δύνανται να διενεργούνται και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Στη συνέχεια συντάσσονται δύο εκθέσεις αυτοψίας, μία για τις κτιριακές, ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. και μία για το μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., περί λειτουργίας αυτού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι δύο εκθέσεις αυτοψίας υποβάλλονται στην αρμόδια για την έκδοση αδειών λειτουργίας ΙΚΤΕΟ υπηρεσία της Περιφέρειας.

Η έκθεση αυτοψίας για το μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. κοινοποιείται στη Δ.Ο.Π. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.

Η αυτοψία του μηχανογραφικού συστήματος, των κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. διενεργείται βάσει των παρακάτω σημείων ελέγχων:

1. Μηχανογραφικό σύστημα Ι.Κ.Τ.Ε.Ο.

2. Κυκλοφορική σύνδεση/Είσοδος−έξοδος Ι.Κ.Τ.Ε.Ο.

3. Γενική Διάταξη (Πλάτη και ακτίνες καμπυλότητας των διαδρόμων κυκλοφορίας των οχημάτων κ.λπ.).

4. Γραμμές ελέγχου (μηχανήματα−συσκευές−λάκκοι κατόπτευσης)

5. Πλάτη διαδρόμων κίνησης προσώπων (πολιτών και υπαλλήλων)

6. Εξαερισμός χώρου ελέγχου

7. Ελεύθερα ύψη

8. Επικάλυψη οδοστρώματος

9. Κλίσεις κεκλιμένων επιφανειών

10. Σήμανση

11. Περίφραξη γηπέδου

12. Θέσεις στάθμευσης (γενικά)

13. Ύπαρξη χώρων αναμονής και εξυπηρέτησης πολιτών

14. Ηλεκτροφωτισμός κόμβου, Γενικής Διάταξης και χώρου τεχνικού ελέγχου

Στη συνέχεια, εφόσον είναι θετικές οι υποβληθείσες εκθέσεις αυτοψίας που αφορούν τις εγκαταστάσεις του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. και το μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. εκδίδεται η άδεια λειτουργίας.. Η άδεια λειτουργίας των Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. ισχύει επ’ αόριστον, εφόσον έχουν πληρωθεί όλες οι σχετικές προϋποθέσεις έκδοσής της. Εάν διαπιστωθούν ελλείψεις ή αποκλίσεις στις εκθέσεις αυτοψίας που αφορούν τις εγκαταστάσεις του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. ή το μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που δικαιολογούν τη μη χορήγηση της άδειας λειτουργίας, ειδοποιείται εγγράφως ο ενδιαφερόμενος για την αποκατάσταση τους. Σε περίπτωση επανελέγχου για ελλείψεις ή αποκλίσεις στις εγκαταστάσεις του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. των οποίων η αποκατάσταση μπορεί να διαπιστωθεί με κάθε πρόσφορο μέσο (όπως φωτογραφίες κ.λπ.) είναι δυνατή η χορήγηση άδειας λειτουργίας χωρίς να διενεργηθεί νέα αυτοψία, εφόσον υποβληθούν από τον ενδιαφερόμενο δικαιολογητικά (όπως υπεύθυνες δηλώσεις του επιβλέποντος μηχανικού και του ιδιοκτήτη του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., αναθεωρημένα σχέδια αν απαιτείται, φωτογραφικό υλικό κ.λπ.) που να αποδεικνύουν την αποκατάσταση των ελλείψεων ή αποκλίσεων. Στην παραπάνω περίπτωση η αποκατάσταση των ελλείψεων ή αποκλίσεων θα ελεγχθεί κατά την πρώτη επιθεώρηση του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας.

Για ελλείψεις ή αποκλίσεις στο μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., διενεργείται εκ νέου αυτοψία ύστερα από σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία της προηγούμενης αυτοψίας».

6. Η παράγραφος 10 αντικαθίσταται ως εξής:

«10. Η άδεια λειτουργίας κοινοποιείται στην Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων και στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής (Δ.Ο.Π.) του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ, καθώς και στην οικεία Αστυνομική Αρχή και Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής.»

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671