ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αρ. Πρωτ.:ΔΤΔ Δ 1179432 ΕΞ 2016/06.12.2016

Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα - Παροχή Οδηγιών.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.

1. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ Δ΄

2. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ

ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ Δ΄

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚ.ΔΙΑΚ.&

ΑΝΘΡ.ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚ.ΔΙΑΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Γ.Γ.Δ.Ε.

ΤΜΗΜΑ Γ΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10

101 84 Αθήνα

Πληροφορίες : I.Σφέτσα

Β. Τσουμπρής

Γ.Μαργέλης

Τηλέφωνα : 2106987450

2104802431

2104802420

Email : dtd @2001 . syzefxis . gov .gr

secr icis @ gsis .gr

secr_dhled@gsis.gr

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2016

Αρ. Πρωτ.:ΔΤΔ Δ 1179432 ΕΞ 2016

ΠΡΟΣ: Π.Δ.

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα - Παροχή Οδηγιών»

Σας κοινοποιούμε συνημμένα:

1) τις παραγράφους 1 και 2, του άρθρου 11, του Ν. 4410/2016 (ΦΕΚ-141/Α/3-8-16) με τις οποίες τροποποιείται το τέταρτο εδάφιο και καταργείται το πέμπτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 5 του άρθρου 87 του Ν. 3842/2010 και ορίζεται ότι τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά από τις τελωνειακές αρχές δύνανται να επιστραφούν στους δικαιούχους αυτών και ηλεκτρονικά, με διαβίβαση ηλεκτρονικού αρχείου εντολών μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος και με την τήρηση των προβλεπόμενων όρων ασφαλείας.

2) την αρ. πρωτ. ΔΤΔ Δ1015604 ΕΞ2016/29-1-2016 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 305/Β/15- 2-2016) με την οποία καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα.

3) την αρ.πρωτ. ΔΤΔ Δ 1015602 ΕΞ2016/29-1-2016 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 305/Β/15.2.2016), η οποία τροποποίησε την αρ.πρωτ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ2014/30-12-2014 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 3765/Β’/31-12-2014) «Κεντρικός Διαχειριστής και Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων».

Σύμφωνα με το ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο, σας παρέχουμε αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών επιστροφών αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.

Σε εξαιρετικές και απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, και εφόσον υπάρχουν μετρητά στο ταμείο των Τελωνείων, επιτρέπεται η εκτέλεση των Αποφάσεων Επιστροφής με μετρητά, κατόπιν έγγραφης απόφασης των προϊσταμένων των Τελωνείων, η οποία επισυνάπτεται στην εν λόγω Απόφαση Επιστροφής.

1. Δημιουργία εντολών ηλεκτρονικής μεταφοράς από τις Τελωνειακές Αρχές.

Η δημιουργία των εντολών μεταφοράς πραγματοποιείται από τις Τελωνειακές Αρχές με την καταχώρηση και «οριστικοποίηση» Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής στο ICISnet επί τη βάσει των Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνται επιστροφές ποσών ηλεκτρονικά από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις του Λογαριασμού των Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Πληρωμών (Επιστροφών) στα IBAN των δικαιούχων της επιστροφής.

Στις περιπτώσεις όπου η Αίτηση Επιστροφής περιλαμβάνει πολλά συνδεόμενα παραστατικά και εκδίδεται μία (1) Απόφαση Επιστροφής, δημιουργούνται ισάριθμα με τα συνδεόμενα παραστατικά Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής (ένα για κάθε συνδεόμενο παραστατικό), σε καθένα από τα οποία καταχωρείται κατάλληλα η Απόφαση Επιστροφής σύμφωνα με το παρακάτω παράδειγμα:

Παράδειγμα: μετά από αίτηση ενός δικαιούχου, έχει εκδοθεί απόφαση με τον αριθμό 55 που αφορά επιστροφή εισπράξεων που είχαν πραγματοποιηθεί με τρία παραστατικά που έχουν τα MRN : MRN - A , MRN - B και MRN - C . Θα καταχωρηθούν τρία Λογιστικά Σημειώματα Ηλεκτρονικής Επιστροφής με συνδεόμενο παραστατικό στο πρώτο το MRN-A, στο δεύτερο το MRN-B και στο τρίτο το MRN-C και με αριθμό απόφασης στο πρώτο το 55-1, στο δεύτερο το 55-2 και στο τρίτο το 55-3.

Κατά τη διαδικασία της καταχώρησης των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής πραγματοποιείται αυτοματοποιημένος έλεγχος από το ICISnet για την ύπαρξη κατά τον τρέχοντα μήνα επαρκών ποσών από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις του συνόλου των Τελωνείων στους αντίστοιχους ΚΑΕ Προϋπολογισμού, καθώς και έλεγχος ότι το προς επιστροφή ανά ΚΑΕ Προϋπολογισμού ποσό δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο εισπραχθέν ποσό του παραστατικού. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης ικανών ανά ΚΑΕ εισπράξεων, δεν είναι δυνατή η «οριστικοποίηση» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής.

Τα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής, μόλις καταχωρηθούν, αφού έχει προηγηθεί σχετικός έλεγχος ως προς την ορθότητα και εγκυρότητα των περιλαμβανομένων σε αυτά στοιχείων σύμφωνα με τις Αποφάσεις Επιστροφής, «οριστικοποιούνται» με τη λειτουργία «Εκτύπωση Δελτίου Επιστροφής» (και όχι πιέζοντας το πλήκτρο «ΟΡΙΣΤΙΚΟ»).

Συνιστάται τα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής που αφορούν την ίδια Απόφαση Επιστροφής να «οριστικοποιούνται» στο σύνολό τους την ίδια ημερομηνία. Επίσης, συνιστάται η καταχώρηση και η «οριστικοποίηση» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής να πραγματοποιείται αυθημερόν.

Λόγω χρονικών περιορισμών στην επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η καταχώρηση και η «οριστικοποίηση» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής θα πραγματοποιείται το αργότερο έως πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη εκάστου μήνα.

Οποιαδήποτε καταχώρηση και «οριστικοποίηση» Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής εκτός της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη ακύρωσή τους. Ομοίως θα ακυρώνονται αυτόματα όσα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής παραμένουν σε status «καταχωρημένο» έως πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη εκάστου μήνα.

Ωστόσο, εφόσον συντρέχει λόγος ακύρωσης «οριστικοποιημένου» Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, αυτή πραγματοποιείται από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης/Τμήμα Γ΄ και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις από την ομάδα Κεντρικού Διαχειριστή, μετά από προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση τόσο αυτών, όσο και της Δ/νσης Ηλεκτρονικού Τελωνείου/Τμήμα Δ΄, μέσω email στην εξής διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: icisne t . epmnts @ gsis .gr.

Σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιείται ακύρωση «οριστικοποιημένου» Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, όταν αυτό έχει επιλεγεί και συμπεριληφθεί σε αποστελλόμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος ηλεκτρονικό αρχείο, για την εκτέλεση της σχετικής μ’ αυτό εντολής μεταφοράς.

Συμψηφισμοί

Εφόσον από την εξέταση της αίτησης επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων προκύπτει περίπτωση συμψηφισμού ολόκληρου ή μέρους του επιστρεφόμενου ποσού με φορολογικές ή/και ασφαλιστικές οφειλές του δικαιούχου, θα εκδίδεται από το Τελωνείο μία απόφαση επιστροφής, αλλά θα καταχωρούνται διακριτά Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής (ένα για κάθε δικαιούχο πληρωμής). Σε αυτά θα μνημονεύεται το ίδιο συνδεόμενο παραστατικό, ο ίδιος αριθμός αίτησης του δικαιούχου της επιστροφής, ενώ η Απόφαση θα αναφέρεται διαφοροποιούμενη ανά Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής, σύμφωνα με το προαναφερόμενο παράδειγμα.

Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα συμψηφισμός με το ύψος των οφειλών στο ίδιο Τελωνείο που υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής, ενώ τυχόν υπόλοιπο ποσό συμψηφίζεται με οφειλές σε άλλα Τελωνεία (μέσω της καρτέλας οφειλέτη στο Υποσύστημα Υποθέσεων) ή/και Δ.Ο.Υ., ή/ και Ο.Κ.Α (Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης). Σε περίπτωση που τα ποσά που έχουν αποδοθεί στις Δ.Ο.Υ ή στους Ο.Κ.Α. δεν οφείλονται σε αυτούς, επιστρέφονται στους δικαιούχους από τις Δ.Ο.Υ ή τους Ο.Κ.Α.

Κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών συμψηφισμού, σύμφωνα με τα ανωτέρω, τυχόν υπόλοιπο ποσού επιστρέφεται από το Τελωνείο στο δικαιούχο της επιστροφής.

Στο παράρτημα της παρούσης παρατίθεται επικαιροποιημένος πίνακας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) των Τελωνείων, των Δ.Ο.Υ και των Ο.Κ.Α. Κατόπιν της επιτυχούς εκτέλεσης της εντολής μεταφοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενημερώνει σχετικώς με το δελτίο αναγγελίας το φορέα διενέργειας του συμψηφισμού, εν προκειμένω τα Τελωνεία και τις Δ.Ο.Υ.

Ωστόσο, τα αρμόδια Τελωνεία, σε περίπτωση απόδοσης ποσών στα πλαίσια του συμψηφισμού χρεών με απαιτήσεις προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α) και κατόπιν της επιτυχούς εκτέλεσης των εντολών μεταφοράς στους οικείους Τραπεζικούς Λογαριασμούς, πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τους φορείς αναφορικά με τα στοιχεία του αρχικού δικαιούχου της επιστροφής και του αποδοθέντος ποσού.

Ευθύνη για την ορθότητα και εγκυρότητα των καταχωρούμενων στοιχείων στα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής

Η ορθότητα και η εγκυρότητα των στοιχείων του δικαιούχου της επιστροφής, και ιδίως του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), κατά την αναγραφή τους στην αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, αποτελεί ευθύνη του δικαιούχου της επιστροφής.

Για το λόγο αυτό η κατατεθείσα στο Τελωνείο αίτηση για την έκδοση της Απόφασης Επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στην περίπτωση Φυσικού Προσώπου θα συνοδεύεται από φωτοτυπία του τραπεζικού λογαριασμού του (όπου θα εμφανίζεται το όνομα του Φυσικού Προσώπου και ο αριθμός ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού), ενώ στην περίπτωση Νομικού Προσώπου θα συνοδεύεται από βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος που τηρείται ο λογαριασμός (όπου θα αναγράφεται το Α.Φ.Μ, ο ΙΒΑΝ και η επωνυμία της εταιρείας).

Κατά την καταχώρηση των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής θα πρέπει να συμπληρώνονται με μεγάλη προσοχή και με ευθύνη των χρηστών των Τελωνειακών Αρχών τα ακόλουθα στοιχεία που είναι τα ελάχιστα απαραίτητα δεδομένα για την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς και την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων της επιστροφής:

 τα στοιχεία του δικαιούχου,

 ο λογαριασμός που δήλωσε ο δικαιούχος στο πεδίο ΙΒΑΝ

α) σε περίπτωση χρήσης ΙΒΑΝ μιας εταιρείας για την οποία έχει προηγουμένως στο παρελθόν καταχωρηθεί Λογιστικό Σημείωμα Ηλεκτρονικής Επιστροφής, θα καταχωρείται στο νεότερο Λογιστικό Σημείωμα Ηλεκτρονικής Επιστροφής στο πεδίο ΙΒΑΝ μόνο το λεκτικό ΕΤΡ και το ΑΦΜ αυτής της εταιρείας (π.χ ΕΤΡ123456789)

β) σε περίπτωση συμψηφισμού με απαιτήσεις άλλων Τελωνείων, Δ.Ο.Υ και Ο.Κ.Α θα καταχωρείται στο πεδίο ΙΒΑΝ μόνο το λεκτικό ΤΕΛ ή ΔΟΥ ή η ονομασία του Ο.Κ.Α.- συντομογραφία- και ο αντίστοιχος κωδικός, σύμφωνα με το Παράρτημα, π.χ ΤΕΛ0102 ή ΔΟΥ1101 ή ΙΚΑ και το σύστημα αυτόματα θα εμφανίζει τον αντίστοιχο ΙΒΑΝ)

 το πληρωτέο ποσό ανά κωδικό μηχανογράφησης

 το συνδεόμενο παραστατικό

 ο αριθμός και η ημερομηνία απόφασης επιστροφής

 ο αριθμός και η ημερομηνία αίτησης επιστροφής

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πίστωση τραπεζικού λογαριασμού προσώπου διαφορετικού από εκείνου του δικαιούχου της επιστροφής, ύστερα από εσφαλμένη καταχώρηση του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου στο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής, ο Προϊστάμενος του αρμόδιου Τελωνείου, προβαίνει σε καταλογισμό του μη νομίμως καταβληθέντος ποσού στο πρόσωπο που πιστώθηκε εσφαλμένα ο τραπεζικός του λογαριασμός και σε είσπραξη του ποσού αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού και του ΚΕΔΕ αντίστοιχα. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και σε περίπτωση εσφαλμένης πίστωσης υπερβάλλοντος του καθορισμένου προς επιστροφή ποσού.

2. Ηλεκτρονική αποστολή και εκτέλεση του αρχείου εντολών μεταφοράς Συγκέντρωση- αποστολή Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής

Ο Κεντρικός Διαχειριστής Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Επιστροφών Τελωνείων, (στο εξής Κεντρικός Διαχειριστής) επιβλέπει την συγκέντρωση σε πακέτα (group) των εμφανιζόμενων στο ICISnet «οριστικοποιημένων» Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής από όλα τα Τελωνεία της χώρας και την δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου που περιλαμβάνει το σύνολο των προς αποστολή Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής όλων των Τελωνείων.

Το Σύστημα, αφού ελέγξει αυτόματα: α) την ύπαρξη επαρκών ηλεκτρονικών εισπράξεων ανά ΚΑΕ Προϋπολογισμού, β) τη μοναδικότητα των αποστελλόμενων Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής (με βάση το MRN τους) και γ) την ημερομηνία «οριστικοποίησης» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής («οριστικοποιημένα» Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής έως το τέλος της προηγούμενης ημέρας), αποστέλλει μέσω διεπαφής το επιλεγμένο αρχείο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε περίπτωση ανεπάρκειας ποσού σε ΚΑΕ προϋπολογισμού, αφαιρούνται τα αντίστοιχα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής από το προς αποστολή ηλεκτρονικό αρχείο και περιλαμβάνονται σε μεταγενέστερη αποστολή, μόλις υπάρξει σχετική επάρκεια στον ή στους ΚΑΕ Προϋπολογισμού.

Το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει τα επιλεγμένα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής, αποστέλλεται από τον Κεντρικό Διαχειριστή το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη έκαστου μήνα, μέσω διεπαφής, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου στην Τ.τ.Ε., ο Κεντρικός Διαχειριστής διασταυρώνει τις εκτελεσθείσες από την Τ.τ.Ε εντολές μεταφοράς, με βάση το απαντητικό αρχείο αναγγελίας που του αποστέλλεται και το extrait που παραλαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος.

3. Απαντητικά αρχεία αναγγελίας από την Τ.τ.Ε.

Η Τ.τ.Ε. αποστέλλει απαντητικό αρχείο αναγγελίας προς τον Κεντρικό Διαχειριστή με τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των πακέτων (group) ηλεκτρονικών εντολών μεταφοράς, το οποίο παραλαμβάνεται το νωρίτερο το βράδυ της ίδιας εργάσιμης ημέρας αποστολής του ηλεκτρονικού αρχείου με τις ηλεκτρονικές εντολές μεταφοράς.

Α. Επιτυχής εκτέλεση της εντολής μεταφοράς και πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής

Με την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς και πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής, τα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής εμφανίζονται στην κατάσταση (status) «ολοκληρωμένο» (πληρωμένη εντολή), ενώ ενημερώνονται οι σχετικές εκτυπώσεις του ICISnet.

Β. Ανεπιτυχής εκτέλεση της εντολής μεταφοράς και μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής

Σε περίπτωση που από το απαντητικό αρχείο αναγγελίας και από το extrait της Τ.τ.Ε προς τον Κεντρικό Διαχειριστή προκύπτει ανεπιτυχής εκτέλεση εντολής μεταφοράς και μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής, με κατάλληλη ένδειξη και αντίστοιχο κωδικό λάθους, το Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής ακυρώνεται αυτόματα, εμφανίζεται στην κατάσταση «ακυρωμένο» και αποτυπώνεται ανάλογα στο Ημερολόγιο Επιστροφών του Τελωνείου.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η εξής διαδικασία:

i) Η ανεκτέλεστη επιστροφή, καθώς και ο λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, περιγράφεται στο ακυρωμένο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής.

ii) Ο Κεντρικός Διαχειριστής, προβαίνει στην ενημέρωση μέσω email του αρμόδιου Τελωνείου για την ανεπιτυχή επιστροφή και τη μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

iii) Το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει:

 σε ακύρωση του Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, εφόσον αυτή δεν έχει γίνει αυτόματα από το ICISnet, σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία περί ακύρωσης «οριστικοποιημένου» Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής και

 σε εκ νέου εκτέλεση της Απόφασης Επιστροφής με καταχώρηση νέου Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής. Στην Απόφαση Επιστροφής γίνεται σχετική μνεία, επισυνάπτοντας το Νέο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής και το Ακυρωμένο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής

Γ. Επιτυχής εκτέλεση της εντολής μεταφοράς αρχικά και μη πίστωση του Λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής βάσει μεταγενέστερης ενημέρωσης

Σε περίπτωση αποστολής μεταγενέστερου απαντητικού αρχείου αναγγελίας από την Τ.τ.Ε., καθώς και του αντίστοιχου extrait προς τον Κεντρικό Διαχειριστή, απ’ όπου προκύπτει ότι δεν εκτελέστηκε επιτυχώς οποιαδήποτε εντολή μεταφοράς, ενώ στο αρχικό απαντητικό αρχείο αναγγελίας από την Τ.τ.Ε. εμφανιζόταν η συγκεκριμένη εντολή μεταφοράς ως επιτυχώς εκτελεσθείσα,

α) πιστώνεται ο λογαριασμός των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών που αρχικά είχε χρεωθεί, επανατροφοδοτώντας τους ΚΑΕ Προϋπολογισμού που είχαν αρχικά μειωθεί,

β) ενημερώνεται σχετικά το Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής για τη μη επιτυχή εντολή μεταφοράς, παραμένοντας σε status «ολοκληρωμένο», με τη συμπλήρωση στο πεδίο ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ της φράσης «ακύρωση από extrait ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ»

γ) στο ημερολόγιο επιστροφών της αρχικής ημέρας συμπληρώνεται στο πεδίο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ η φράση «ακύρωση από extrait ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ»

δ) στο ημερολόγιο επιστροφών της ημέρας λήψης του απορριπτικού αρχείου αναγγελίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταχωρείται το ίδιο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής με αρνητικό ποσό και στη στήλη ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ εισάγεται η ίδια φράση, αυξάνοντας ανάλογα τα έσοδα της ημέρας

ε) ενημερώνονται σχετικώς και οι υπόλοιπες καταστάσεις του ICISNET

Στη συνέχεια ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η εκτέλεση της επιστροφής δύναται να πραγματοποιηθεί εκ νέου

Ο Κεντρικός Διαχειριστής, προβαίνει στην ενημέρωση του αρμόδιου Τελωνείου μέσω email για την ανεπιτυχή επιστροφή, τη μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου, καθώς και το λόγο αυτής της ανεπιτυχούς εκτέλεσης της επιστροφής. Το Τελωνείο επαναλαμβάνει την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, ήτοι εκ νέου καταχώρηση Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, εφόσον η εκτέλεση της επιστροφής δύναται να πραγματοποιηθεί εκ νέου. Στην Απόφαση Επιστροφής γίνεται σχετική μνεία, επισυνάπτοντας το Νέο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής, καθώς και αντίγραφο του μεταγενέστερα ενημερωμένου για τη μη επιτυχή εντολή μεταφοράς Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής.

Η εκτέλεση της επιστροφής δεν είναι πλέον δυνατή

Ο Κεντρικός Διαχειριστής, προβαίνει στην ενημέρωση του αρμόδιου Τελωνείου μέσω email για την ανεπιτυχή επιστροφή, τη μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου, καθώς και το λόγο αυτής της ανεπιτυχούς εκτέλεσης της επιστροφής. Εφόσον το αρμόδιο Τελωνείο, μετά από ενημέρωση του δικαιούχου επιστροφής προσώπου και με βάση πραγματικά περιστατικά, αποφανθεί ότι η εκτέλεση της επιστροφής δεν είναι πλέον δυνατή, δε θα επιχειρεί εκ νέου τη διαδικασία εκτέλεσης της Απόφασης Επιστροφής.

Σε αυτή την περίπτωση το αρμόδιο Τελωνείο θα μνημονεύει επί του σώματος της Απόφασης Επιστροφής, ότι δε δύναται να πραγματοποιηθεί εκ νέου εκτέλεση αυτής, αναφέροντας τους σχετικούς λόγους και επισυνάπτοντας αντίγραφο του Ημερολογίου Επιστροφών που εμφανίζει την αρχική εντολή μεταφοράς ως επιτυχώς εκτελεσθείσα, καθώς και αντίγραφο του μεταγενέστερα ενημερωμένου για τη μη επιτυχή εντολή μεταφοράς Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής.

Δ. Κοινοποίηση Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ του δικαιούχου της Επιστροφής

Σε κάθε περίπτωση οι Αποφάσεις Επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών θα κοινοποιούνται από το αρμόδιο Τελωνείο εκτός από τον δικαιούχο της επιστροφής και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, ώστε να λαμβάνει γνώση για την επιστροφή του ποσού στο δικαιούχο πρόσωπο. Ωστόσο, το αρμόδιο Τελωνείο θα ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ του δικαιούχου για την αδυναμία εκτέλεσης αυτής της Απόφασης Επιστροφής, όταν η εκτέλεση της επιστροφής δεν είναι πλέον δυνατή, στην προαναφερόμενη περίπτωση στο σημείο Γ της παρούσης.

4. Ενέργειες των Τελωνείων μετά την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς

Ο ρόλος του Κεντρικού Διαχειριστή αφορά την επίβλεψη της συγκέντρωσης και αποστολής των εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την εκτέλεση των εκδοθέντων από τις Τελωνειακές Αρχές Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί (καταχωρηθεί και «οριστικοποιηθεί» στο ICISnet) από τις Τελωνειακές Αρχές.

Για το λόγο αυτό, μετά την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων της επιστροφής,

 διενεργείται από τα Τελωνεία έλεγχος με αντιπαραβολή των ποσών των Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων με τις αντίστοιχες εκτυπώσεις του Συστήματος και, εφόσον υπάρχει σχετική συμφωνία σε επίπεδο ημέρας/μήνα/έτους,

 συμπεριλαμβάνονται στον αποστελλόμενο στο Ελεγκτικό Συνέδριο Ενιαύσιο Λογαριασμό Τακτικής Χρηματικής Διαχείρισης του Τελωνείου (Ισολογισμό), κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις.

5. Τραπεζικά έξοδα

Σε περίπτωση εκτέλεσης επιστροφής σε δικαιούχο του οποίου o τραπεζικός λογαριασμός τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού, τα έξοδα της Τ.τ.Ε. από την εκτέλεση της εντολής μεταφοράς χρεώνονται οίκοθεν από την Τράπεζα στο λογαριασμό 200207 του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται σ΄ αυτή. Για την προκύπτουσα δαπάνη, με μέριμνα της Διεύθυνσης Λογαριασμών του Δημοσίου, εκδίδονται συμψηφιστικά Χ.Ε. σε βάρος σχετικών πιστώσεων του Ειδ. Φ. 23-200 του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κεντρικός Διαχειριστής αποστέλλει στη Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Υπ.

Οικονομικών, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 αντίγραφο του extrait της Τ.τ.Ε.

 αντίγραφο θεωρημένο της Απόφασης Επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, το οποίο θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον Κεντρικό Διαχειριστή από το οικείο Τελωνείο, μετά την επιτυχή εκτέλεση της εντολής μεταφοράς.

 την εντολή μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε., από τον Κεντρικό Διαχειριστή, για την εκτέλεση της Απόφασης Επιστροφής, η οποία θα περιλαμβάνει:

1) Αντίγραφο του οριστικοποιημένου και εκτελεσμένου Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, θεωρημένο από το Τελωνείο, που θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον Κεντρικό Διαχειριστή.

2) Αντίγραφο ημερήσιας κατάστασης από το Ημερολόγιο Επιστροφών του Τελωνείου (θεωρημένο από το Τελωνείο) που θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον Κεντρικό Διαχειριστή.

Θέτουμε τα ανωτέρω προς ενημέρωσή σας και παρακαλούμε για την εφαρμογή τους.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - Τραπεζικοί Λογαριασμοί Τελωνείων και Δ.Δ.Δ.Υ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671