ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΓΕΜΗ Αρ. Πρωτ. 488/25.11.2015

Δυνατότητα δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ τροποποίησης καταστατικού κοινωνίας και τρόπος αντιμετώπισης των Κοινωνιών Αστικού Δικαίου, των Κοινωνιών Κληρονομικού Δικαίου και των Αστικών μη Κερδοσκοπικών εταιρειών οικονομικού σκοπού.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2015

Αρ Πρωτ 488

Προς :

• Υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Κοινοποίηση :

ο Γενική Γραμματεία Εμπορίου - Δ/νση Εταιρειών & ΓΕΜΗ

• Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕΕ «· Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων

ΘΕΜΑ: «Δυνατότητα δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ τροποποίησης καταστατικού κοινωνίας και τρόπος αντιμετώπισης των Κοινωνιών Αστικού Δικαίου, των Κοινωνιών Κληρονομικού Δικαίου και των Αστικών μη Κερδοσκοπικών εταιρειών οικονομικού σκοπού»

Σχετικά: Επιστολή σας, με e-mail από 12/10/2015, με ΑΠ εισερχομένου στο ΕΣ 488/16.10.2015

Σε απάντηση του ερωτήματος σας για την «δυνατότητα δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ τροποποίησης καταστατικού κοινωνίας», σας γνωρίζουμε ότι, αναφορικά με το εν θέματι ζήτημα, έχουν εκδοθεί το με αρ. πρωτοκόλλου 250/22.5.2015 έγγραφο του Εποπτικού Συμβουλίου του ΓΕΜΗ καθώς και η εγκύκλιος με αρ. πρωτοκόλλου Κ2-6498δις/24.12.2013 της Δ/νσης ΑΕ και Πίστεως της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τα οποία σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι κοινωνίες αστικού δικαίου δεν ανήκουν στους υπόχρεους κατά το άρ. 1 ν. 3419/2005 εγγραφής στο ΓΕΜΗ. Κατά συνέπεια οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ δεν υποχρεούνται να καταχωρίζουν τροποποιήσεις καταστατικού κοινωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του ν. 3419/2005 έχουν δυνατότητα εγγραφής στο ΓΕΜΗ οι κοινοπραξίες, οι αστικές εταιρείες του άρ. 7S4 ΑΚ και τα φυσικό ή νομικά πρόσωπα ή οι ενώσεις προσώπων που ασκούν ή προτίθενται να ασκήσουν οικονομική ή επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν καταστεί έμποροι από την άσκηση της δραστηριότητας αυτής. Συνεπώς, η Υπηρεσία ΓΕΜΗ δε μπορεί να αρνηθεί την καταχώριση στο ΓΕΜΗ πράξεων των ανωτέρω υπόχρεων.

Εν προκειμένω, η κοινωνία αστικού δικαίου με αντικείμενο εργασιών Γενικές κατασκευαστικές εργασίες για κτίρια, πολυκατοικίες και κατασκευή κτιρίων και τεχνικών έργων πολιτικού μηχανικού κατά την ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να εγγράφει υποχρεωτικά στο ΓΕΜΗ, ως ασκούσα εμπορική δραστηριότητα.

Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη ένωση προσώπων, ως κοινωνία με αντικείμενο εργασιών γενικές κατασκευαστικές εργασίες και κατασκευή κτιρίων και τεχνικών έργων, ασκεί εμπορική δραστηριότητα και ειδικότερα «χειροτεχνία επί ακινήτου». Συνεπώς εφαρμόζονται σε αυτήν αναλόγως οι διατάξεις για την ΟΕ, ενώ διαθέτει ικανότητα δικαίου και πτωχευτική ικανότητα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εν λόγω κοινωνία οφείλει να εγγράφει στο ΓΕΜΗ καθώς συστήθηκε για να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα, συνεπώς η καταχώριση της τροποποίησης του καταστατικού της πρέπει να γίνει από την Υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου σας.

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου

Μιχαήλ Σφακιανάκης

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671