ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αρ. Πρωτ. : ΔΤΔ Α 5008262 ΕΞ 2015/17.04.2015

Σύνταξη και υποβολή Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών τελωνειακών παραστατικών παρελθόντων ετών έως και το 2013.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ Δ/ΝΣΗ

ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 101 84 Αθήνα

Πληροφορίες: Α. Κατρινάκη/Δ. Τσετσέκου

Τηλέφωνο: 210 6987457/455

Fax: 210 6987450

Email: d19diadi@otenet.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αρ. Πρωτ. : ΔΤΔ Α 5008262 ΕΞ 2015

Αθήνα, 17 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ : Σύνταξη και υποβολή Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών τελωνειακών παραστατικών παρελθόντων ετών έως και το 2013

ΣΧΕΤ. : α) Η αριθμ. Τ.5658/444/10-10-1977 -εγκύκλιος 54- του Υφυπουργού Οικονομικών «Περί του τρόπου θεωρήσεως και κλεισίματος των βιβλίων της Τελωνειακής Υπηρεσίας ως και περί του τρόπου συντάξεως των πρωτοκόλλων επιθεωρήσεως Τελωνειακών Αρχών» β) Η αριθμ. Δ19Α 5006561/11-2-2010 ΕΔΥΟ «Καθυστερήσεις στην υποβολή των Ενιαυσίων Λογιαριασμών»

γ) Τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου καθώς επίσης και της περίπτωσης β, στοιχείο (ββ) της παραγράφου Ε3α του άρθρου 1 του ν.4254/2014 (Α'87) με τον οποίο έπαψε η λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, χωρίς η αρμοδιότητα θεώρησης των Πρωτοκόλλων Επιθεώρησης της τελωνειακής διαχείρισης και μεταφοράς των εκκρεμών παραστατικών να μεταφερθεί σε κάποια άλλη Υπηρεσία δ) την αριθμ. Δ19Α 5041533/2-12-13 ΑΥΟ «Καθιέρωση πληροφορικού συστήματος ICISnet και ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε πλήρη εφαρμογή».

Με την α) σχετική που υπογράφη από τον Υφυπουργό Οικονομικών ρυθμίστηκαν θέματα θεώρησης των βιβλίων των τελωνειακών αρχών πριν από την έναρξη κάθε οικονομικού έτους και κλεισίματος αυτών στο τέλος του ίδιου οικονομικού έτους, καθώς και θέματα περί του τρόπου σύνταξης των πρωτοκόλλων επιθεώρησης της τελωνειακής διαχείρισης και μεταφοράς των εκκρεμών παραστατικών στη διαχείριση του νέου οικονομικού έτους.

Παράλληλα με την ίδια σχετική καθορίστηκε ότι η επιθεώρηση της τελωνειακής διαχείρισης και μεταφοράς των εκκρεμών παραστατικών καθώς επίσης και το κλείσιμο όλων των βιβλίων που χρησιμοποιούνται από τις τελωνειακές αρχές διενεργείται από τους αρμόδιους οικονομικούς Επιθεωρητές.

Με την β) σχετική δόθηκαν οδηγίες για τις αυστηρές προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται από τις τελωνειακές αρχές ως προς τις προθεσμίες υποβολής των Ενιαυσίων Λογαριασμών, προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος παραγραφής των απαιτήσεων του δημοσίου που τυχόν προκύψει από τους ελέγχους της αρμόδιας αρχής.

Με το γ) σχετικό νόμο έπαυσε η λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης στις 30 Ιουνίου 2014, χωρίς όμως η αρμοδιότητα θεώρησης των

Πρωτοκόλλων Επιθεώρησης της τελωνειακής διαχείρισης και μεταφοράς εκκρεμών παραστατικών καθώς επίσης και του κλεισίματος των βιβλίων των τελωνειακών αρχών να μεταφερθεί σε κάποια άλλη Υπηρεσία.

Με τη δ) σχετική ΑΥΟ καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πληροφορικό σύστημα τελωνείων ICISnet σε πλήρη εφαρμογή και το σύνολο των τελωνειακών παραστατικών υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και λόγω της επείγουσας ανάγκης σύνταξης και υποβολής των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών των παρελθόντων ετών έως και το 2013,

α) Οι Προϊστάμενοι των Τελωνείων Α', Β' και Γ' τάξης, θα προβούν στο κλείσιμο των βιβλίων της διαχείρισης των τελωνειακών παραστατικών και στη θεώρηση του Ενιαίου Πρωτοκόλλου της τελωνειακής διαχείρισης και μεταφοράς των εκκρεμών παραστατικών για το οικονομικό έτος αναφοράς του Ειδικού Ενιαυσίου Λογαριασμού, το οποίο και θα υποβληθεί μαζί με τον Ειδικό Ενιαύσιο Λογαριασμό διαχείρισης των τελωνειακών παραστατικών.

β) Το εν λόγω Πρωτόκολλο θα συνταχθεί σε δύο (2) αντίγραφα, εκ των οποίων το ένα θα υποβληθεί μαζί με τον Ειδικό Ενιαύσιο Λογαριασμό διαχείρισης των τελωνειακών παραστατικών στην ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής, το άλλο θα παραμείνει στο αρχείο του Τελωνείου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη σύνταξη του Ενιαυσίου Λογαριασμού του επόμενου οικονομικού έτους.

Για το σκοπό αυτό οι Προϊστάμενοι των τελωνείων οφείλουν να οργανώσουν, συντονίσουν και εποπτεύσουν την άμεση σύνταξη και υποβολή των Ειδικών Ενιαυσίων Λογαριασμών διαχείρισης των τελωνειακών παραστατικών έως και το 2013 και εφόσον απαιτείται, λόγω του επείγοντος του θέματος, παρακαλούνται να συστήσουν συνεργεία ή να ενισχύσουν τα αρμόδια γραφεία για την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας.

Επιπλέον, επειδή δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων στη νέα διεύθυνση που μεταστεγάστηκε η ΕΛΥΤ Αττικής, (Ακτή Κονδύλη 32 Πειραιάς), στην παρούσα φάση θα υποβληθούν στη διεύθυνση αυτή οι Ειδικοί Ενιαύσιοι Λογαριασμοί διαχείρισης τελωνειακών παραστατικών χωρίς τα παραστατικά έγγραφα αυτών, τα οποία θα κρατηθούν από τα Τελωνεία για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης στους χώρους της ΕΛΥΤ.

Σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής των Ενιαυσίων Λογαριασμών παρακαλούμε να καταγραφούν άμεσα και να αποσταλούν στη Διεύθυνσή μας οι λόγοι για τους οποίους δεν δύναται να υποβληθούν καθώς επίσης και τυχόν εκκρεμότητες παραστατικών, προκειμένου να εξεταστούν και να εξευρεθούν λύσεις ως προς την τακτοποίησή τους.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας επεξεργάζεται και σύντομα θα δοθούν νέες οδηγίες για τη διαχείριση των παραστατικών που υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 3/12/2013.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΛΟΥΡΗ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671