ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΥΓΕΙΑΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΕΟΠΥΥ Αρ. Πρωτ.: οικ. 19307/20.05.2015

Μηνιαία υποβολή δαπανών νοσηλείας Ευρωπαίων ασφαλισμένων με τα αντίστοιχα συνοδευτικά έγγραφα στη ΜΕΔΕΚ της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

www.eopyy.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Τμήμα Παροχών Ασθενείας σε είδος Ε.Ε.

Πληροφορίες: Μ. Κυρίμη

Ταχ. Δ/νση: Απ. Παύλου 12 ΤΚ 15123 Μαρούσι

Τηλ.: 210-8110916, 918,919

fax: 210-8110945

E-mail: d12@eopyy.gov.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Μαρούσι, 20-05-2015

Αρ. Πρωτ.: οικ. 19307

ΠΡΟΣ:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ

Τμήματα Παροχών Ασθενείας

Κοινοποίηση:

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ –ΕΤΑΜ

Μ.Ε.Δ.Ε.Κ. -

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Παπαδιαμαντοπούλου 87,

115 27 – Ζωγράφου

Υπόψη: κας Αντωνακοπούλου

ΘΕΜΑ: Μηνιαία υποβολή δαπανών νοσηλείας Ευρωπαίων ασφαλισμένων με τα αντίστοιχα συνοδευτικά έγγραφα στη ΜΕΔΕΚ της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

ΣΧΕΤ.: α. Το αρ. πρωτ. οικ.29550/25-06-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων

β. Το αρ. πρωτ. οικ.29557/25-06-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων

Σχετικά με τη συγκέντρωση και αποστολή των φυσικών παραστατικών που αφορούν νοσηλεία Ευρωπαίων ασφαλισμένων και κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια Υπηρεσία της Μ.Ε.Δ.Ε.Κ. – Διεύθυνσης Εφαρμογών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περί μη τήρησης των ισχυουσών οδηγιών εκ μέρους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:

  • Σύμφωνα με το ανωτέρω (α) σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας μας το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, η υποβολή των δαπανών περίθαλψης για τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους από τους παρόχους γίνεται κάθε μήνα όπως και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ηλεκτρονικά και με παράλληλη κατάθεση φυσικών παραστατικών, σε χωριστό φάκελο, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ με έκδοση κοινού τιμολογίου.
  • Οι αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, σύμφωνα με το σχετικό (β) έγγραφο της Υπηρεσίας μας, θα πρέπει με ευθύνη τους να συγκεντρώνουν και να ελέγχουν όλα τα φυσικά παραστατικά που αφορούν νοσηλεία Ευρωπαίων ασφαλισμένων, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων « Κατάσταση Νοσηλευθέντων Κατόχων Ε.Κ.Α.Α., Π.Π.Α. ή Βιβλιαρίου Υγείας» και τυχόν « Κατάσταση Ανάλυσης Δαπανών Νοσηλείας για Παροχές Υψηλού Κόστους» ορθά συμπληρωμένων από τους παρόχους και να τα αποστέλλουν με διαβιβαστικό έγγραφο στη Μ.Ε.Δ.Ε.Κ. (Μονάδα Έκδοσης & Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Καρτών) – Διεύθυνση Εφαρμογών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να μετατραπούν σε απαιτήσεις (Ε125 GR) και να εισαχθούν στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης λογαριασμών.
  • Αρκετές Περιφερειακές Διευθύνσεις και παρά τις έγγραφες οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας, δεν προέβησαν σε αποστολή των εν λόγω δαπανών ανά μήνα αλλά συγκεντρωτικά για ολόκληρο το έτος και συχνά δεν περιελάμβαναν πλήρη τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, γεγονός το οποίο προκάλεσε σημαντική επιβάρυνση στην Υπηρεσία της ΜΕΔΕΚ εξαιτίας του φόρτου εργασίας και του ελάχιστου προσωπικού που διαχειρίζεται τον όγκο αυτό και οδήγησε σε επιστροφές καταστάσεων δαπανών σε Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.
  • Η προαναφερόμενη κατάσταση επιφέρει σοβαρό κίνδυνο καθυστέρησης της διαδικασίας αναζήτησης των δαπανών από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Σύνδεσης για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί στους ευρωπαίους ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την εφεξής απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών και των περιγραφόμενων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης και της μηνιαίας αποστολής και ελέγχου των απαιτούμενων φυσικών παραστατικών και καταστάσεων στην Υπηρεσία της ΜΕΔΕΚ προκειμένου να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών αναζήτησης των δαπανών.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς υποβολές των δαπανών και των αντίστοιχων εγγράφων εκ μέρους σας, παρακαλούμε όπως ελέγξετε και συμπληρώσετε τυχόν ελλείψεις και αποστείλετε ανά μήνα δίμηνες καταστάσεις του προηγούμενου έτους, προκειμένου να διευκολυνθεί αφενός το έργο της Υπηρεσίας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ - ΜΕΔΕΚ και αφετέρου να επιταχυνθεί η διεκδίκηση της απόδοσης των σχετικών δαπανών για τη χώρα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ισχύει έως την ολοκλήρωση της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δαπανών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και για την οποία θα ενημερωθείτε σχετικά.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση.

Ο Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Δημήτριος Κοντός

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671