ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθμ. Υ152/31.03.2015

Οργάνωση και Λειτουργία της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.Ν.Ε.).

Αριθμ. Υ152

(ΦΕΚ Β΄ 499/01.04.2015)

Οργάνωση και Λειτουργία της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.Ν.Ε.).

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την περ.ε΄του άρθρου 12 του N. 1299/1982 (Α΄ 129), όπως κωδικοποιήθηκε ως περ. ε΄ του άρθρου 36 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (Π.Δ. 63/2005), και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 18 του Ν. 4320/2015 (Α΄ 29).

2. Tο άρθρο 11 του Ν. 1299/1982 (Α΄ 129) που κωδικοποιήθηκε ως άρθρο 85 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 του Ν. 4320/2015.

3. Το άρθρο 29Α του Ν. 1558/1985 (Α΄ 137), που προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (Α΄ 43), όπως η παρ. 2 αυτού τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2α του Ν. 2469/1997 (Α΄ 38), και κωδικοποιήθηκε ως άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).

4. Το άρθρο 2 παρ. 2 του Π.Δ. 32/2004 (Α’ 28) που κωδικοποιήθηκε ως άρθρο 73 παρ. 2 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Σύνθεση – Συγκρότηση

1. Η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

2. Η ΚΕ.Ν.Ε. αποτελείται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και δώδεκα (12) τακτικά μέλη. Ως μέλη της ορίζονται εν ενεργεία ή επίτιμοι δικαστικοί λειτουργοί, νομικοί σύμβουλοι και πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω.

3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού ορίζονται, αντικαθίστανται ή παύονται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα λοιπά μέλη της ΚΕ.Ν.Ε. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Γραμματέας της ΚΕ.Ν.Ε. με τον αναπληρωτή του από το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Άρθρο 2

Αρμοδιότητες

1. Η ΚΕ.Ν.Ε. επεξεργάζεται:

α) Σχέδια νόμων, υπουργικών τροπολογιών και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου εφόσον παραπέμπονται σε αυτήν από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.

β) Σχέδια κανονιστικών διαταγμάτων εφόσον παραπέμπονται από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης σε αυτήν, πριν από την αποστολή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

γ) Σχέδια κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων εφόσον παραπέμπονται σε αυτήν από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.

2. Κατά την ανωτέρω επεξεργασία η ΚΕ.Ν.Ε.:

α) Διερευνά τη συνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων και τη συμβατότητά τους με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα δε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), όπου αυτό απαιτείται.

β) Ελέγχει την πληρότητα των υπό επεξεργασία ρυθμιστικών κειμένων, ιδίως αναφορικά με τις καταργούμενες ή τροποποιούμενες διατάξεις, εξετάζοντας παράλληλα τα συνοδευτικά τους έγγραφα.

γ) Εξετάζει ζητήματα επικαλύψεων και συγκρούσεων των διατάξεων των υπό επεξεργασία ρυθμιστικών κειμένων με διατάξεις του ισχύοντος Δικαίου.

Άρθρο 3

Λειτουργία

1. Η Επιτροπή καταρτίζει τον Κανονισμό Λειτουργίας της, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Πρωθυπουργού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Ο Πρόεδρος συγκαλεί την Επιτροπή και συντονίζει τις εργασίες της. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε όλες του τις αρμοδιότητες σε κάθε περίπτωση που αυτός απουσιάζει, κωλύεται ή δεν υφίσταται.

3. Η Επιτροπή προβαίνει στην υπό άρθρο 2 επεξεργασία, συνεδριάζοντας σε Τμήματα την εκάστοτε σύνθεση των οποίων ορίζει ο Πρόεδρος, και σε ολομέλεια με την παρουσία τουλάχιστον 7 μελών όποτε κρίνεται αναγκαίο από τον Πρόεδρό της. Κατ’ εξαίρεση, και ανάλογα με το εύρος των διατάξεων της υπό επεξεργασία ρύθμισης, ο Πρόεδρος μπορεί να ορίσει περισσότερα ή λιγότερα μέλη στο τμήμα, που θα την επεξεργαστεί ή να ορίσει ότι διαφορετικά τμήματα θα επεξεργαστούν συγκεκριμένες διατάξεις της, ή να την αναθέσει σε ένα μέλος. Σχέδια κωδίκων, που προορίζονται να εισαχθούν στη Βουλή για ψήφιση κατά τη διαδικασία του άρθρου 76 παρ. 6 και 7 του Συντάγματος, συζητούνται στην Ολομέλεια της ΚΕ.Ν.Ε..

4. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ένα τουλάχιστον μέλος του Γραφείου Καλής Νομοθέτησης καθώς και του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, καλούνται δε και παρίστανται οι εκάστοτε αρμόδιοι εκπρόσωποι των υπουργείων. Ο Πρόεδρος της ΚΕ.Ν.Ε. μπορεί να προσκαλέσει και τρίτα πρόσωπα που έχουν ειδικές γνώσεις ανάλογα με το αντικείμενο της συνεδρίασης, τα οποία συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου.

5. Ο Πρόεδρος προεδρεύει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Στις συνεδριάσεις των Τμημάτων μπορούν να προεδρεύουν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος ή μέλος που ορίζεται με πράξη του Προέδρου. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου, στην Ολομέλεια ή τα Τμήματα προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος ή άλλο μέλος οριζόμενο από τον Πρόεδρο.

6. Μέλος που αδυνατεί να παραστεί σε συνεδρίαση, υποχρεούται να ειδοποιήσει εγκαίρως τον Πρόεδρο.

7. Η επεξεργασία των σχεδίων ρυθμίσεων ή άλλων θεμάτων γίνεται ύστερα από εμπεριστατωμένη εισήγηση μέλους της Επιτροπής, που ορίζεται κάθε φορά από τον Πρόεδρο για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Εφόσον κρίνεται σκόπιμο, εισηγητής δύναται να ορισθεί και ο Αντιπρόεδρος.

8. Οι παρατηρήσεις της Επιτροπής διατυπώνονται σε αναλυτικό πρακτικό. Τα Πρακτικά υπογράφονται από τον προεδρεύοντα της αντίστοιχης συνεδρίασης και από τον Γραμματέα.

9. Ο Γραμματέας της Επιτροπής, με εντολή του Προέδρου:

α) φροντίζει για την έγκαιρη πρόσκληση και ενημέρωση των μελών της για τα προς επεξεργασία θέματα,

β) αποστέλλει εγκαίρως στα μέλη αντίγραφα των σχετικών κειμένων,

γ) παρίσταται στις συνεδριάσεις και τηρεί πρακτικά,

δ) επιμελείται των δακτυλογραφήσεων των επίσημων πρακτικών ή άλλων πράξεων της Επιτροπής που θεωρούνται τελικώς από τον Πρόεδρο και υπογράφονται από αυτόν και τον Γραμματέα,

ε) τηρεί πλήρες αρχείο των πρακτικών και άλλων πράξεων της Επιτροπής.

Άρθρο 4

Συνεργασία με τη Διοίκηση

Η Επιτροπή, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, συνεργάζεται με το Γραφείο Καλής Νομοθέτησης και το Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και τις υπηρεσίες των Υπουργείων που είναι αρμόδιες για τη σύνταξη των υπό επεξεργασία νομοθετικών και κανονιστικών κειμένων. Οι υπηρεσίες αυτές, καθώς και κάθε υπηρεσία στην οποία απευθύνεται η Επιτροπή, παρέχουν τις αιτούμενες πληροφορίες και τα στοιχεία που απαιτούνται για την άσκηση του έργου της Επιτροπής και τη σύνταξη των πρακτικών επεξεργασίας.

Άρθρο 5

Αποζημίωση

1. Στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα λοιπά μέλη της ΚΕ.Ν.Ε. καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 4142/2013 (Α΄ 83).

2. Με πράξη του Προέδρου της ΚΕ.Ν.Ε. βεβαιώνεται η συμμετοχή των μελών της στις εργασίες της κατά τον προηγούμενο μήνα.

Άρθρο 6

Κατάργηση διατάξεων

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργείται η Υ177/28−12−2005 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 1856), όπως ισχύει, καθώς και όλες οι αποφάσεις που ρυθμίζουν τα θέματα που ρυθμίζει η παρούσα.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2015

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671