ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΓΕΜΗ Αρ. Πρωτ. 48/15.02.2015

Διαδικαστική αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρησης στο ΓΕΜΗ «λύσης ΕΠΕ που, ενώ συστήθηκε νόμιμα, δεν έκανε έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ. και δεν έχει ΑΦΜ».

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                                   Αθήνα, 15 Φεβρουάριου 2015

ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ                         ΑΡ· πΡωτ· : 48

Προς :

® Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου Λακωνίας

Κοινοποίηση :

• Γενική Γραμματεία Εμπορίου - Δ/νση Εταιρειών & ΓΕΜΗ

• Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων ® Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕΕ

Θέμα : Διαδικαστική αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρησης στο ΓΕΜΗ «λύσης ΕΠΕ που, ενώ συστήθηκε νόμιμα, δεν έκανε έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ. και δεν έχει ΑΦΜ»

Σχετικά : Επιστολή σας αρ.πρωτ.142/Φ1801/27-1-2015

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική Επιστολή σας, γιο την «διαδικαστική αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρησης στο ΓΕΜΗ λύσης ΕΠΕ που, ενώ συστήθηκε νόμιμα, δεν έκανε έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ. και δεν έχει ΑΦΜ», σας γνωρίζουμε ότι, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας, έχει ως εξής :

1. Με δεδομένο ότι, η εν λόγω ΕΠΕ συστήθηκε νόμιμα (συνεπώς το νομικό πρόσωπο υφίσταται, μέχρι να λυθεί νόμιμα), θα πρέπει να καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ, με την συμβολαιογραφική Πράξη Σύστασης, ως ειδική περίπτωση, μέσω της εφαρμογής του ΓΕΜΗ και όχι μέσω της εφαρμογής της αυτοαπογραφής και αφού αποκτήσει μερίδα στο ΓΕΜΗ, τότε να καταχωρηθεί και η συμβολαιογραφική πράξη λύσης και ο τελικός ισολογισμός της εκκαθάρισης.

2. Με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 3419/2005 όπως ισχύει, η κτήση νομικής προσωπικότητας και η λύση των Εταιρειών επέρχεται με την καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. και ότι από καμιά διάταξη του Νόμου αυτού δεν συνδυάζεται η καταχώρηση της λύσης ενός νομικού προσώπου από την έναρξη της φορολογικής δραστηριότητας και την ύπαρξη ή μη ΑΦΜ.

3. Συνεπώς για να λυθεί το νομικό πρόσωπο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ η πράξη λύσης και ο τελικός ισολογισμός της εκκαθάρισης.

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου

Μιχαήλ Σφακιανάκης

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671