ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Διοικ. Μεταρ. Αριθμ. ΔΗΔ/Φ.40/1057/14.01.2015

Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων (άρθρο 10 Β Ν. 3861/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 Ν. 4305/2014).

Αριθμ. ΔΗΔ/Φ.40/1057

(ΦΕΚ Β΄ 116/21.01.2015)

Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων (άρθρο 10 Β Ν. 3861/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 Ν. 4305/2014).

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. του άρθρου 10 Β Ν. 3861/2010 (Α΄ 112) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις» όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 Ν. 4305/2014 (Α΄ 237) «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του Ν. 3448/2006 (Α΄ 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.ΣΔΔΑ. και άλλες διατάξεις»,

2. το άρθρο 64 Ν. 4305/2014,

3. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Π.δ. 63/2005 (Α΄ 98),

4. της υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ.40.4/1/ 989/2012 (Β΄ 1301) «Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»,

5. της υπ’ αριθμ. ΕΞ 604/2012 (Γ.Υφ.) ΔΙΣΚΠΟ/Φ.1/οικ. 10885/2012 Υπουργικής απόφασης «Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την εφαρμογή του Ν. 3861/2010 (Β΄ 112) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις»

6. του Π.δ. 99/2014 (Α΄ 166) «Οργανισμός του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»,

7. του Π.δ. 65/2011 (Α΄ 147) «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,... Νέας Γενιάς»,

8. του Π.δ. 119/2013 (Α΄ 153) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών»,

9. της υπ’ αριθμ. οικ. 24330/2014 (Β΄ 2664) κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου».

10. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1: Αντικείμενο

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται τα λεπτομερειακά και τεχνικά θέματα για την εφαρμογή του άρθρου 10Β του Ν. 3861/2010 (Α΄ 112), όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 Ν. 4305/2014 (Α΄ 237) και ειδικότερα αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, την ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια», τη λειτουργία της ηλεκτρονικής Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων, το χρόνο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ανάρτησης των δαπανών και διόρθωσης εσφαλμένων αναρτήσεων καθώς και την ασφάλεια κατά τη χρήση της Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια.

Άρθρο 2: Ορισμοί

Επιχορηγούμενοι φορείς: Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιποί μη κερδοσκοπικοί φορείς που επιχορηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με ποσό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) συνολικά, ετησίως. Δεν συνιστά επιχορήγηση το συμβατικό αντάλλαγμα για εκτέλεση έργου, προμήθειας, υπηρεσίας ή μελέτης για λογαριασμό φορέα της γενικής κυβέρνησης κατά τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Φορείς Γενικής Κυβέρνησης: φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (Κεντρική Διοίκηση, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση), φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ανήκουν, ελέγχονται ή χρηματοδοτούνται από τους ΟΤΑ), φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόλησης και Οργανισμοί Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πλην της Κεντρικής Διοίκησης περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Πάροχος επιχορήγησης: ο φορέας που εγκρίνει την επιχορήγηση.

Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια»: Το Μητρώο που τηρείται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Προγράμματος Διαύγεια (diavgeia. gοv.gr) το οποίο περιλαμβάνει τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 10Β Ν. 3861/2010.

Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων: η ηλεκτρονική εφαρμογή που διατίθεται κεντρικά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση της ανάρτησης στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων.

Άρθρο 3: Ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια»

1. Κάθε επιχορηγούμενος φορέας σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης εγγράφεται στο «Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια».

2. Η ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος, εκ μέρους του επιχορηγούμενου φορέα, μέσω της Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων που διατίθεται στον Δικτυακό Τόπο diavgeia.gοv.gr.

3. Για την πιστοποίηση του υπόχρεου φορέα κατά την υποβολή του αιτήματος ένταξης χρησιμοποιούνται οι κωδικοί εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet). Στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» καταχωρίζονται με αυτοματοποιημένο τρόπο από το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet) τα εξής στοιχεία του επιχορηγούμενου φορέα: επωνυμία, έδρα, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

4. Η έγκριση του αιτήματος, καθώς και οι σχετικές οδηγίες για την αρχικοποίηση και τη χρήση της εφαρμογής αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του φορέα που επιχορηγείται, όπως έχει δηλωθεί στη φόρμα εγγραφής.

5. Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης φορέα που έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια υποβάλλεται από τον επιχορηγούμενο φορέα, σχετική ενημέρωση στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων. Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιούνται τα δικαιώματα πρόσβασης αλλά παραμένουν εμφανείς οι πραγματοποιηθείσες εγγραφές και το ιστορικό του επιχορηγούμενου φορέα.

Άρθρο 4: Υποχρεώσεις παροχών επιχορηγήσεων

1. Κάθε πράξη έγκρισης επιχορήγησης από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς φέρει σε εμφανές σημείο την εξής σημείωση:

«Σε περίπτωση που το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ συνολικά ετησίως, οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια τα στοιχεία των δαπανών οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 Β Ν. 3861/2010 όπως προστέθηκε με το άρθρ. 16 Ν. 4305/2014»

2. Η παράλειψη της δημοσίευσης των στοιχείων δαπανών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 10Β Ν. 3861/2010 και της παρούσας απόφασης συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης στο μέλλον. Οι πάροχοι επιχορηγήσεων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να προβαίνουν στο σχετικό έλεγχο πριν την έγκριση της επιχορήγησης.

Άρθρο 5: Όροι και προϋποθέσεις ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων

1. Στο διαδίκτυο αναρτώνται τα στοιχεία των δαπανών που αφορούν στο ποσό της επιχορήγησης που έχουν λάβει οι επιχορηγούμενοι φορείς από κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης.

2. Στις περιπτώσεις που η επιχορήγηση έχει χορηγηθεί για ειδικό σκοπό, στο διαδίκτυο αναρτώνται αποκλειστικά οι δαπάνες που αφορούν στο σκοπό αυτό.

Άρθρο 6: Διαδικασία ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων

1. Για την ανάρτηση των δαπανών στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων, χρησιμοποιούνται οι κωδικοί εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).

2. Η ανάρτηση πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση των στοιχείων της επόμενης παραγράφου σε ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος Διαύγεια (Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια).

3. Στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια αναρτώνται για κάθε πραγματοποιηθείσα δαπάνη που αφορά στο ποσό της επιχορήγησης τα εξής στοιχεία:

α. το είδος και ο αριθμός του νομίμου παραστατικού,

β. το καθαρό ποσό της δαπάνης (χωρίς ΦΠΑ)

γ. ο τυχόν αναλογών ΦΠΑ,

δ. τα στοιχεία του εκδότη εκάστου παραστατικού (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο για τα φυσικά πρόσωπα ή επωνυμία για τα νομικά πρόσωπα),

ε. τα στοιχεία του λήπτη εκάστου παραστατικού (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία του φορέα),

στ. το αντικείμενο της συναλλαγής,

ζ. ο Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης της πράξης έγκρισης της επιχορήγησης στην οποία αφορά η δαπάνη. Σε περίπτωση που η δαπάνη αντιστοιχεί σε περισσότερες επιχορηγήσεις, καταχωρίζονται οι Αριθμοί Διαδικτυακής Ανάρτησης όλων των σχετικών εγκριτικών των επιχορηγήσεων πράξεων.

Άρθρο 7: Χρόνος ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων

Οι επιχορηγούμενοι φορείς αναρτούν απολογιστικά και συγκεντρωτικά τις δαπάνες σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 6, στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από την πραγματοποίηση των δαπανών.

Άρθρο 8: Διόρθωση Εσφαλμένων Αναρτήσεων

Σε περίπτωση ανάρτησης λανθασμένων στοιχείων, αυτά διορθώνονται αμελλητί με ευθύνη του επιχορηγούμενου φορέα. Η εγγραφή των εσφαλμένων στοιχείων παραμένει φανερή με διακριτή διαγραφή στην εφαρμογή ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων.

Άρθρο 9: Έναρξη ισχύος

1. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσης αναρτώνται, μέχρι την 29.2.2016, στοιχεία που αφορούν δαπάνες συντελεσθείσες από 1.1.2015 έως 31.12.2015.

2. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2015

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671