ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Ανάπτυξης Αριθμ. Α2-704/22.07.2014

Σύσταση Τριμελών Επιτροπών χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 4264/2014 «’σκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις » (ΦΕΚ Α΄118).

Αριθμ. Α2-704

(ΦΕΚ Β΄ 2126/04.08.2014)

Σύσταση Τριμελών Επιτροπών χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 4264/2014 «’σκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις » (ΦΕΚ Α΄118).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

1.1) Της παρ.1 του άρθρου 11 του Ν. 4264/2014 «’σκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄118).

1.2) Του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», όπως ισχύει.

1.3) Του Π.Δ. 397/1988 (ΦΕΚ Α΄185) «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

1.4) Του Π.Δ. 59/96 (ΦΕΚ Α΄ 51) «Σύσταση Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθορισμός αρμοδιοτήτων της».

1.5) Του Π.Δ. 85/2012 (ΦΕΚ Α΄141) «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση Υπηρεσιών».

1.6) Του Π.Δ. 89/2014 (Α΄ 134) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

1.7) Του Π.Δ. 118/2013 (ΦΕΚ Α΄152) «Τροποποίηση του Π.Δ. 85/2012 (Α΄ 141) Ίδρυση Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μετονομασία των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αντιστοίχως».

1.8) Της με αριθμό 34658/4.7.2014 (ΦΕΚ 1825/Β) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».

2. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

’ρθρο 1

Σύνθεση Τριμελών Επιτροπών

Οι Τριμελείς Επιτροπές χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών κατά το άρθρο 11 του Ν. 4264/2014 «’σκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄118) συστήνονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ανά Περιφερειακή Ενότητα και δήμο και αποτελούνται από:

α) το Δήμαρχο του Δήμου με αναπληρωτή έναν Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας,

β) τους Πρόεδρους των οικείων Αγροτικών Συλλόγων. Στην πράξη συγκρότησης της Επιτροπής περιλαμβάνονται οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων, σε κάθε συνεδρίαση όμως, παρίσταται, κατά περίπτωση, ο Πρόεδρος του Συλλόγου στον οποίο ανήκει ο ενδιαφερόμενος παραγωγός. Σε περίπτωση που στην περιοχή δεν υπάρχει οικείος αγροτικός σύλλογος, ορίζεται ως β΄ μέλος της επιτροπής ένας υπάλληλος του δήμου Γ΄ βαθμού και άνω. Αντίστοιχα ορίζονται και οι αναπληρωτές τους.

γ) το γεωπόνο, όταν εξετάζεται αίτημα παραγωγού για διάθεση προϊόντων φυτικής προέλευσης ή τον κτηνίατρο, όταν εξετάζεται αίτημα παραγωγού για διάθεση προϊόντων ζωικής προέλευσης, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ή της Περιφερειακής Ενότητας.

Τα μέλη (β) και (γ΄) της επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν σε παραπάνω από μία τριμελείς επιτροπές.

’ρθρο 2

Δικαιολογητικά Έκδοσης Βεβαίωσης των Τριμελών Επιτροπών

Α) Αρμόδια τριμελής επιτροπή για την έκδοση της βεβαίωσης είναι η επιτροπή στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάρχει η γεωργική εκμετάλλευση ή η εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου. Προκειμένου να αποφανθεί η εν λόγω επιτροπή, ο ενδιαφερόμενος παραγωγός αγροτικών προϊόντων υποβάλλει αίτηση στην αρχή έκδοσης της άδειας, ένα μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής, συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1) αντίγραφο του εντύπου Ε9 με το υφιστάμενο κατά το χρόνο της αίτησης περιουσιολόγιο, με συνημμένο το αποδεικτικό υποβολής στο σύστημα TAXIS

2) αντίγραφα μισθωτηρίων για μισθωμένα κτήματα, δεόντως υπογεγραμμένα και με συνημμένο το αποδεικτικό υποβολής στο σύστημα TAXIS (www.gsis.gr), σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Για μονοετείς καλλιέργειες, ετήσιας ή μικρότερης διάρκειας, το μισθωτήριο πρέπει να έχει συνομολογηθεί και υποβληθεί, κατά τα ισχύοντα, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Για πολυετείς καλλιέργειες (δενδροκαλλιέργειες ή αμπελοκαλλιέργειες) το μισθωτήριο πρέπει να είναι πενταετούς τουλάχιστον διάρκειας και να έχει συνομολογηθεί και υποβληθεί κατά τα ισχύοντα, κατά το προηγούμενο, από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, έτος.

3) Αντίγραφο Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ) και Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας ή Εκτροφής (ΕΛΓΑ).

4) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι:

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της παραγωγικής μου άδειας θα διαθέτω την παραγωγή μου σε λαϊκές αγορές. Σε περίπτωση διάθεσης κατά την ίδια περίοδο μέρους της παραγωγής μου σε εμπόρους ή μέσω Συνεταιρισμών, ή σε περίπτωση αποθήκευσης, υποχρεούμαι άμεσα (εντός 10 ημερών από την ημερομηνία διάθεσης-αποθήκευσης) να ενημερώσω την αδειοδοτούσα αρχή υποβάλλοντας αντίγραφα των σχετικών παραστατικών διακίνηση, εμπορίας, αποθήκευσης».

Β) Επί πλέον δικαιολογητικά υποβάλλουν κατά περίπτωση:

1) Οι δραστηριοποιούμενοι στην αυγοπαραγωγό πτηνοτροφία, την άδεια εγκατάστασης της πτηνοτροφικής μονάδας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4056/2012 (ΦΕΚ Α΄52), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, βεβαίωση του ωοσκοπικού κέντρου που χρησιμοποιεί ο παραγωγός, καθώς και αντίγραφα των τελευταίων τιμολογίων αγοράς των ωοπαραγωγών ορνίθων και των πτηνοτροφών.

2) Οι παραγωγοί καλλωπιστικών φυτών και ανθέων, τις κατά περίπτωση φυτωριακές άδειες παραγωγής και βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο φυτωριακών επιχειρήσεων.

3) Οι μελισσοκόμοι, βεβαίωση επιτόπιου ελέγχου (αυτοψία) υπαλλήλου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία κατά το χρόνο της αίτησης βρίσκονται οι κυψέλες, όταν οι κυψέλες βρίσκονται εκτός της Περιφέρειας αρμοδιότητας της Τριμελούς Επιτροπής.

4) Οι παραγωγοί πουλερικών και κονίκλων, την άδεια εγκατάστασης της μονάδας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4056/2012 (ΦΕΚ Α΄52), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ειδικότερα, για παραγωγούς, των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 10.000 πουλερικά ή λαγόμορφα, και οι οποίοι δεν υποχρεούνται στη σφαγή σε εγκεκριμένα πτηνοσφαγεία ή σε εγκεκριμένα σφαγεία λαγομόρφων αντίστοιχα, βεβαίωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η εκμετάλλευση σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθμό 255610/4-3-2010 (ΦΕΚ Β΄327) υπουργική απόφαση.

5) Οι παραγωγοί μεταποιημένων ή συσκευασμένων ή τυποποιημένων προϊόντων οικοτεχνίας, βεβαίωση εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (Κ.Η.Μ.Ο.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 56 του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α΄32).

6) Οι αλιείς, βεβαίωση του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του αλιευτικού σκάφους, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, τα χρησιμοποιούμενα αλιευτικά εργαλεία, τα είδη ψαριών που αλιεύουν, οι συνολικές ποσότητες ανά είδος, καθώς και ότι το σκάφος βρίσκεται σε λειτουργία.

7) Οι ιχθυοκαλλιεργητές, βεβαίωση του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, από την οποία προκύπτει ότι η μονάδα είναι σε λειτουργία και στην οποία αναφέρονται τα είδη και οι ποσότητες των παραγόμενων αλιευμάτων.

8) Οι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων, την άδεια εγκατάστασης της κτηνοτροφικής μονάδας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4056/2012 (ΦΕΚ Α΄52), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, βεβαίωση της επιτροπής σταυλισμού του άρθρου 4 του Ν.4056/2012 (ΦΕΚ Α΄52), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με αναφορά στη δυναμικότητα της εγκατάστασης εκφρασμένης σε αριθμό εκτρεφομένων ζώων, τον πραγματικό αριθμό των ζώων που διαβιούν στην εγκατάσταση, το σύστημα εκτροφής αυτών, σύμφωνα με τις ζωοτεχνικές μεθόδους και τις προβλεπόμενες υγειονομικές προϋποθέσεις και βεβαίωση της εγκεκριμένης μονάδας μεταποίησης (τυροκόμησης) του γάλακτος για τις ποσότητες και τα είδη τυροκομικών προϊόντων που παρήχθησαν από το γάλα του παραγωγού. Επιπλέον, υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού, στην οποία θα δηλώνει ότι τα τυροκομικά προϊόντα θα φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης) σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και ότι διαθέτει τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη μεταφορά και πώληση των τυροκομικών προϊόντων, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Στην ίδια δήλωση θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας των ειδικών οχημάτων ψύξης.

9) Οι παραγωγοί αλλαντικών, την άδεια της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και τη βεβαίωση της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου. Επιπλέον, την απόφαση έγκρισης της εγκατάστασης του παραγωγού, στην οποία γίνεται η μεταποίηση της πρώτης ύλης με τον κωδικό αριθμό έγκρισής της, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού, στην οποία θα δηλώνει ότι διαθέτει τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη μεταφορά και πώληση των αλλαντικών σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας των ειδικών οχημάτων ψύξης.

’ρθρο 3

Έργο Τριμελούς Επιτροπής-Περιεχόμενο Βεβαίωσης

Έργο της Τρι΅ελούς Επιτροπής είναι η έκδοση της βεβαίωσης που προβλέπεται στο εδάφιο α΄της παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν. Ν. 4264/2014 «’σκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄118) για την έκδοση ή ανανέωση παραγωγικών αδειών σε λαϊκές αγορές. Ειδικότερα, η Επιτροπή οφείλει να ειδοποιήσει εγκαίρως τον ενδιαφερόμενο για την ημέρα διενέργειας της αυτοψίας, η οποία πρέπει να λάβει χώρα εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Για τη διενέργεια της αυτοψίας η Επιτροπή μεταβαίνει σε πλήρη απαρτία και συντάσσει σχετική έκθεση αυτοψίας (συνημμένο υπόδειγμα 3), η οποία υπογράφεται από όλα τα μέλη της Επιτροπής και τον ενδιαφερόμενο, και εάν πρόκειται Συνεταιρισμό, από τον παραγωγό και το νόμιμο εκπρόσωπο του Συνεταιρισμού. Η Επιτροπή οφείλει να ελέγχει και να επαληθεύει τις καλλιέργειες-εγκαταστάσεις σε σχέση με το περιεχόμενο των υποβληθέντων δικαιολογητικών. Ειδικά δε για τους Συνεταιρισμούς, η τριμελής επιτροπή οφείλει να ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων των φακέλων όλων των παραγωγών, τα προϊόντα των οποίων πρόκειται να διαθέσει σε λαϊκές αγορές.

Προκειμένου για προϊόντα γης, η Επιτροπή, με βάση και τα δικαιολογητικά του άρθρου 2 και τον επιτόπιο έλεγχο (αυτοψία), εκδίδει τη σχετική βεβαίωση με αναλυτική αναφορά στα προσκομισθέντα δικαιολογητικά, πριν από την έναρξη της συγκομιδής της παραγωγής, προσδιορίζοντας παράλληλα την ημερομηνία έναρξης και λήξης αυτής. Επιπλέον, στη σχετική βεβαίωση θα αναφέρεται ο τρόπος διαπίστωσης της ύπαρξης των καλλιεργειών (αυτοψία), η θέση και η έκταση των κτη΅άτων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών (ιδιόκτητα ή ΅ισθω΅ένα), καθώς και η προβλεπό΅ενη στρε΅΅ατική και συνολική ποσότητα κατά προϊόν και ποικιλία.

Για τα λοιπά προϊόντα, η επιτροπή διενεργεί επίσης αυτοψία στο χώρο της εγκατάστασης του παραγωγού και αναγράφει τις συνολικές παραγόμενες ποσότητες για κάθε προϊόν. Ειδικότερα, προκειμένου για μεταποιημένα προϊόντα οικοτεχνίας, στη βεβαίωση της τριμελούς επιτροπής θα αναγράφονται οι ποσότητες των προς μεταποίηση πρωτογενών προϊόντων, καθώς και οι ποσότητες των μεταποιημένων προϊόντων που θα παραχθούν.

Η επιτροπή δεν υποχρεούται σε επιτόπιο έλεγχο (αυτοψία) στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) στους αλιείς

β) στους μελισσοκόμους, όταν οι κυψέλες βρίσκονται σε Περιφέρεια εκτός αρμοδιότητας της Τριμελούς Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή αρκεί η αναφορά στη βεβαίωση της περίπτωσης Β3 του άρθρου 2.

Στη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής θα καθορίζεται ανάλογα με το προϊόν και η αρχική διάρκεια ισχύος της παραγωγικής άδειας, η οποία σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να είναι μικρότερη των δύο (2) μηνών. Η αρχική διάρκεια ισχύος της παραγωγικής άδειας θα είναι πλήρως και σαφώς αιτιολογημένη και για τον προσδιορισμό της θα λαμβάνονται υπόψη η περίοδος συγκομιδής και η προβλεπόμενη ποσότητα παραγωγής του προϊόντος. Η άδεια ανανεώνεται προκειμένου για αδιάθετες-αποθηκευμένες ποσότητες του προϊόντος, μία ή περισσότερες φορές για ίσο χρόνο κάθε φορά και δε μπορεί να υπερβεί συνολικά τους δώδεκα (12) μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου της αρχικής ισχύος της άδειας και των τυχόν ανανεώσεων. Στην περίπτωση αδιάθετων-αποθηκευμένων ποσοτήτων ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην Επιτροπή, μαζί με την αίτηση που υποβάλλει είκοσι (20) ημέρες πριν τη λήξη της προηγούμενης ισχύος, και υπεύθυνη δήλωση για το χώρο και τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης του προϊόντος, καθώς και τα σχετικά παραστατικά διακίνησης προς τις λαϊκές αγορές και τους χώρους αποθήκευσης.

Η Επιτροπή κατόπιν αυτοψίας βεβαιώνει τις αδιάθετες-αποθηκευμένες ποσότητες και την καταλληλότητα του προϊόντος σε σχέση με τις συνθήκες του χώρου συντήρησής του και εκδίδει τη βεβαίωση για την ανανέωση της άδειας.

Η βεβαίωση εκδίδεται σύμφωνα με τα υποδείγματα 1 και 2, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

’ρθρο 4

Συγκρότηση τριμελών επιτροπών

Ο Περιφερειάρχης, στις αποφάσεις συγκρότησης των τριμελών επιτροπών ορίζει τα τακτικά μέλη με τους αναπληρωτές τους. Η θητεία των μελών της επιτροπής είναι διετής και καθήκοντα Προέδρου αυτής ασκεί το πρώτο μέλος της.

’ρθρο 5

Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ (.pdf)

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2014

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671