ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΥΓΕΙΑΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Υγείας Αριθ.Πρωτ.: οικ. 23363/24.06.2014

Σχετικά με την εξυπηρέτηση των αναγκών συνταγογράφησης για τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους και τη διάθεση συνταγολογίων από τις Περιφερειακές Δ/νσεις ΕΟΠΥΥ.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΑΡΜΑΚΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Τμήμα: Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Ελέγχων

Τμήμα: Παροχών Ασθενείας Ε.Ε.

Πληροφορίες: Ν.Οικονόμου, Μ. Γραμμένου

Τηλ.: 210 8110667, 2108110703

FAX: 210 8110694, 2108110710

Ταχ.Δ/νση: Κηφισίας 39, ΤΚ 151 23 Μαρούσι

E-mail: d6@eopyy.gov.gr, d12@eopyy.gov.gr

Αθήνα 24-06-2014

Αριθ.Πρωτ.: οικ. 23363

ΠΡΟΣ

1. Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ

2. Υγειονομικές Περιφέρειες

1η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Ζαχάρωφ 3 Αθήνα Τ.Κ. 115 21,

2η Υ.ΠΕ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ

Διεύθυνση: Θηβών 46-48, Τ.Κ. 185 43 Πειραιάς,

3η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 16, Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη,

4η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 16, Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη,

5η Υ.ΠΕ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διεύθυνση: Νικηταρά 18, Τ.Κ. 41221 Λάρισα,

6η Υ.ΠΕ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διεύθυνση: Ν.Ε.Ο Πατρών- Αθηνών και Υπάτης1, Τ.Κ. 26441,

7η Υ.ΠΕ. ΚΡΗΤΗΣ

Διεύθυνση: Σμύρνης 26, Τ.Κ. 71201, Τ.Θ Ηράκλειο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

2. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

3. Δ/νση Προμηθειών & Χημικών Υπηρεσιών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Υπόψη Δ/ντριας κα ΒΟΥΤΣΙΝΑ promdief@ika.gr

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την εξυπηρέτηση των αναγκών συνταγογράφησης για τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους και τη διάθεση συνταγολογίων από τις Περιφερειακές Δ/νσεις ΕΟΠΥΥ»

Σχετικό: Το υπ'αριθμ. πρωτ. οικ.7670/21-2-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, επανερχόμαστε και υπενθυμίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι Ασφαλισμένοι —κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ)— για την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους (χειρόγραφη) μπορούν να απευθύνονται:

Α) σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς όλων των ειδικοτήτων

Β) σε πιστοποιημένους ιατρούς των παρακάτω ειδικοτήτων εφόσον η πάθηση και τα φάρμακα που λαμβάνουν εμπίπτουν στο γνωστικό τους αντικείμενο:

(i) Αλλεργιολόγους

(ii) πνευμονολόγους στην περίπτωση που δεν υπάρχει ιατρός αλλεργιολόγος στον ίδιο Καλλικρατικό Δήμο

(iii) ΩΡΛ

Και στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις η χειρόγραφη συνταγογράφηση γίνεται αποκλειστικά και μόνο για εμβόλια απευαισθητοποίησης

(iv) Δερματολόγους-Αφροδισιολόγους για τη συνταγογράφηση Γαληνικών σκευασμάτων,

(ν)Σε πιστοποιημένους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ιατρούς, επιστημονικούς υπευθύνους των Κέντρων Αιμοκάθαρσης που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα στις περιπτώσεις αιμοκαθαιρόμενων.

Γ) Προκειμένου να διευκολυνθεί η συνταγογράφηση φαρμάκων στους Ευρωπαίους ασφαλισμένους, εκτός των ανωτέρω κατηγοριών ιατρών, χορηγούνται μέχρι (5) συνταγολόγια στους Δ/ντες των Μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ., των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ΕΣΥ. Ο Διευθυντής της Υγειονομικής Μονάδας ορίζει τους ιατρούς ειδικοτήτων, στους οποίους θα χρεωθούν τα χειρόγραφα συνταγολόγια κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών των διακινούμενων Ευρωπαίων ασφαλισμένων καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Μονάδας.

Δ) Σε πιστοποιημένους ιδιώτες ιατρούς κατόπιν αίτησής τους, όταν αποδεδειγμένα στον ίδιο Καλλικρατικό Δήμο δεν υπάρχει ούτε συμβεβλημένος ιατρός ούτε ιατρός σε μονάδα Υγείας Π.Ε.Δ.Υ. ή σε Νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας ΕΣΥ της αντίστοιχης ειδικότητας. Κατ' εξαίρεση και με ευθύνη του Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ μπορεί να δοθεί σε αυτές τις περιπτώσεις χειρόγραφο συνταγολόγιο, αφού υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση των ιατρών ότι θα το χρησιμοποιούν μόνο για συνταγογράφηση σε Ευρωπαίους ασφαλισμένους και θα συμπληρώνουν αντίστοιχα τα Έντυπα Επίσκεψης Ευρωπαίων Ασφαλισμένων (ΕΕΕΑ). Η χορήγηση των συνταγολογίων θα γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο παραπάνω σχετικό έγγραφο, με επισήμανση στα αντίστοιχα έντυπα χρέωσης συνταγολογίων ότι τα συγκεκριμένα συνταγολόγια θα χρησιμοποιηθούν για την συνταγογράφηση φαρμάκων σε

Ευρωπαίους ασφαλισμένους.

Για κάθε ανωτέρω κατηγορία, η χρέωση των συνταγολογίων γίνεται μέσω του διαχειριστή (αρμόδιος υπάλληλος, ορισμένος από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ). Από ενάρξεως χρήσης τους θα πρέπει να ενημερώνεται η αρμόδια Πε.Δι. με τα στοιχεία των ιατρών που τα χρεώθηκαν, ανάλογα με τις ανάγκες της Υγειονομικής Μονάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι στη χειρόγραφη συνταγή των Ευρωπαίων ασφαλισμένων πρέπει να αναγράφεται ιδιοχείρως η ένδειξη: «Ευρωπαίος ασφαλισμένος» ή εναλλακτικά η συνταγή να συνοδεύεται από φωτοτυπία του εντύπου δικαιώματος.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να παραδίδονται στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ τα Έντυπα Επίσκεψης Ευρωπαίων Ασφαλισμένων (Ε.Ε.Ε.Α.), συνοδευόμενα από φωτοαντίγραφο του εντύπου δικαιώματος. Στα ΕΕΕΑ θα αναγράφεται από τον συνταγογράφο ιατρό η χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αναζήτησης της φαρμακευτικής δαπάνης από τους Οργανισμούς Σύνδεσης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα:

- οι συμβεβλημένοι ιατροί καταθέτουν τα συμπληρωμένα ΕΕΕΑ στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους μαζί με τα λοιπά παραστατικά που απαιτούνται για την πληρωμή τους (σχετικές οι έως σήμερα δοθείσες οδηγίες — ανακοινώσεις προς συμβεβλημένους ιατρούς).

- Στην περίπτωση των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ, η υποβολή των ΕΕΕΑ στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ της περιοχής μαζί με τα συνημμένα έντυπα δικαιώματος εκτελείται από την Μονάδα Υγείας κατ' αντιστοιχία με τις οδηγίες που είχαν δοθεί στις πρώην Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ και μέχρι την έκδοση νεότερων οδηγιών.

- για τα Νοσοκομεία / Κέντρα Υγείας ΕΣΥ ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο με αρ. πρωτ.:29553/25.6.2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων ΕΟΠΥΥ.

- Οι πιστοποιημένοι ιατροί —ιδιώτες μη συμβεβλημένοι— μπορούν να αναζητήσουν το Έντυπο Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου (Ε.Ε.Ε.Α.) στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ, στην εξής διαδρομή: www.eopvy.gov.gr - Πληροφορίες για Ευρωπαίους Ασφαλισμένους - έντυπα εδώ - Έντυπο Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου (με οδηγίες). Το συμπληρωμένο ΕΕΕΑ, μαζί με συνημμένο το έντυπο δικαιώματος (φωτ/φο ΕΚΑΑ, ΠΠΑ ή της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), υποβάλλεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους ταχυδρομικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσεχώς θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ και σε λοιπούς δικτυακούς τόπους των επαγγελματιών υγείας, ανακοίνωση για την ενημέρωση των πιστοποιημένων ιατρών αναφορικά με την συμπλήρωση των Εντύπων Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου (ΕΕΕΑ) που θα αφορά και την φαρμακευτική περίθαλψη (πεδίο Β: Διάγνωση - χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή), και για την υποβολή τους, με συνημμένα τα έντυπα δικαιώματος, στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι και για τους Ευρωπαίους ασφαλισμένους που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή/και βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, συνεπώς είναι εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πρέπει να συμπληρώνεται ΕΕΕΑ και να υποβάλλεται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε να αναζητηθεί μετέπειτα η δαπάνη από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό φορέα.

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι διαχειριστές των Πε.Δι. του ΕΟΠΥΥ όπως ενημερώσουν με το παρόν έγγραφο, τους πιστοποιημένους ιατρούς της περιοχής τους για τις υποχρεώσεις τους ως προς την συμπλήρωση και υποβολή των ΕΕΕΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.ΚΟΝΤΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671