ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Ναυτιλίας Αριθ. Πρωτ.: 8220/34/14/19.02.2014

Τροποποίηση της αρ. πρ. 8112.6/03/14/05-02-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΡΔΟΠ-Φ6Η) Εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίων».

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ

ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΔΛΥ-ΔΟΛΕΛ-ΔΛΠ

Ταχ. Δ/νση : Ακτή Βασιλειάδη

Πύλη Ε1

Ταχ. Κώδικας: 185 10, Πειραιάς

Πληροφορίες : Α. Ν. Παπαδόπολης – Δετζώρτζης

Ιωσήφ Ι. Παπαδάκης

Τηλέφωνο : 210-4064155 / 4160

FAX: : 210-4191037

e-mail : dlya@yen.gr, dlyb@yen.gr

Πειραιάς, 19-02-2014

Αριθ. Πρωτ.: 8220/34/14

ΠΡΟΣ: ΩΣ Π.Δ.

ΑΔΑ: ΒΙΕΒΟΠ-4ΤΗ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της αρ. πρ. 8112.6/03/14/05-02-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΡΔΟΠ-Φ6Η) Εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίων».

ΣΧΕΤ.: Η αρ. πρ. 8112.6/03/14/05-02-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΡΔΟΠ-Φ6Η) Εγκύκλιος Υ.Ν.Α. / ΓΓΛΛΠΝΕ / ΔΛΠ-ΔΛΥ-ΔΟΛΕΛ με θέμα: « Ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίων».

1. Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώνονται στην Υπηρεσία μας αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, οι παράγραφοι 4α), 4β) και 5 στις σελίδες 4 και 5 της ανωτέρω σχετικής Εγκυκλίου αντικαθίστανται ως εξής:

« 4. Χωροθέτηση Υδατοδρομίου εντός Ζώνης Λιμένα (Ζ.Λ.): Κατά τη διαδικασία χωροθέτησης / ενσωμάτωσης στο Master Plan ενός υδατοδρομίου θα πρέπει να καθορίζονται / οριοθετούνται οι εξής περιοχές:

- Περιοχή ελιγμών υδατοδρομίου (τμήμα της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα ή και εκτός αυτής που δύναται να προσθαλασσώνεται και αποθαλασσώνεται το υδροπλάνο).

- Περιοχή ελλιμενισμού και ενδεχομένως τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών (θαλάσσια ζώνη και ενδεχομένως πρόσθετη χερσαία ζώνη) και εξυπηρέτησης επιβατών (χερσαία ζώνη).

- Περιοχή κίνησης υδατοδρομίου (ο διάδρομος εντός της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα ή και εκτός αυτής, μεταξύ της περιοχής ελιγμών και της περιοχής ελλιμενισμού).

α) Εάν για τη λειτουργία του υδατοδρομίου δεν απαιτούνται έργα υποδομής, η διαδικασία χωροθέτησης / ενσωμάτωσης του υδατοδρομίου στο Master Plan δύναται να ολοκληρωθεί και μετά την έκδοση άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου, στα πλαίσια επικαιροποίησής του, και, κατά συνέπεια, δεν παρακωλύει την διαδικασία έκδοσης της σχετικής άδειας λειτουργίας, με το σκεπτικό, όπως αναφέρεται και στο Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Συγκρούσεων (ΔΚΑΣ) στη θάλασσα, ότι το υδροπλάνο δεν αποτελεί ουσιαστικά παρά άλλο ένα μικρό «πλωτό σκάφος» το οποίο θα υποδεχθεί το λιμάνι.

Διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

- Εάν η προτεινόμενη λειτουργία / δραστηριότητα του υδατοδρομίου περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Master Plan, ο ενδιαφερόμενος φορέας υποβάλλει τον προβλεπόμενο τεχνικό φάκελο στη ΔΠΣΑΑΑ. Για λόγους πληρότητας, η χωροθέτηση, όπως αυτή ορίζεται παραπάνω, (δηλαδή περιοχή ελιγμών υδατοδρομίου, περιοχή ελλιμενισμού και ενδεχομένως τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών και περιοχή κίνησης υδατοδρομίου) θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μελλοντική επικαιροποίηση του Master Plan.

- Εάν η προτεινόμενη περιοχή υδατοδρομίου προορίζεται στο εγκεκριμένο Master Plan για άλλη χρήση, είναι δυνατόν να υποβληθεί η αίτηση αδειοδότησης στη ΔΠΣΑΑΑ και παράλληλα να υποβληθεί αίτημα για τροποποίηση του Master Plan. Η τροποποίηση αυτή του Master Plan δύναται να ολοκληρωθεί ακόμα και μετά την τελική έγκριση και έκδοση της άδειας του υδατοδρομίου.

- Εάν η προτεινόμενη περιοχή υδατοδρομίου δεν περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Master Plan, απαιτείται η τροποποίηση του Master Plan προκειμένου να συμπεριλάβει και το υδατοδρόμιο. Η τροποποίηση του Master Plan δύναται να ολοκληρωθεί ακόμα και μετά την τελική έγκριση και έκδοση της άδειας του υδατοδρομίου.

- Εάν η προτεινόμενη περιοχή υδατοδρομίου περιλαμβάνεται σε λιμένα για τον οποίο, ενώ υπάρχει υποχρέωση εκπόνησης Master Plan, αυτό δεν έχει ακόμα εκπονηθεί / εγκριθεί, η χωροθέτηση του υδατοδρομίου γίνεται στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ ή της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

– Εάν η προτεινόμενη περιοχή υδατοδρομίου περιλαμβάνεται σε λιμένα, για τον οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση εκπόνησης Master Plan, η χωροθέτηση του υδατοδρομίου γίνεται στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ ή της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

β) Εάν για τη λειτουργία του υδατοδρομίου απαιτούνται και προτείνονται υποδομές (πλωτοί ή σταθεροί προβλήτες, κτίρια κλπ) στη θαλάσσια ή /και τη χερσαία ζώνη του λιμένα, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το ΥΠΕΚΑ ή την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα εκτιμηθεί – από την επισπεύδουσα για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων αρμόδια περιβαλλοντική Υπηρεσία - εάν απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία η γνωμοδότηση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ειδική περίπτωση αποτελεί η κατασκευή κτιρίων / εγκαταστάσεων / κτιριακών υποδομών εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα, για τα οποία θα πρέπει να εκδίδεται, εφόσον βάσει του νόμου απαιτείται, άδεια δόμησης, σύμφωνα με διαδικασία του ν. 2987/2002 (ΦΕΚ Α’ 27) άρθρο 9, παρ. 2 & 3, περί έκδοσης οικοδομικών αδειών εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, οπότε και απαιτείται ο καθορισμός των όρων και περιορισμών δόμησης από την ΕΣΑΛ.

Στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις (λιμενικών και κτιριακών υποδομών), που απαιτείται η εισαγωγή του θέματος στην ΕΣΑΛ, λόγω νέων υποδομών, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή προκειμένου να καθοριστούν οι όροι δόμησης, στην πρόταση που θα εξετάζεται από την ΕΣΑΛ θα συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά και η πρόταση για χωροθέτηση του υδατοδρομίου. Κατά συνέπεια, η έκδοση της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου πρέπει να ολοκληρωθεί μετά τη σχετική Απόφαση της ΕΣΑΛ».

5. Χωροθέτηση Υδατοδρομίου εκτός Χ.Ζ.Λ.:

Αν στην προτεινόμενη περιοχή του υδατοδρομίου (ή σε τμήμα αυτής) δεν υφίσταται Χερσαία Ζώνη Λιμένα ή ζώνη που να έχει εξομοιωθεί με Ζώνη Λιμένα, ο ενδιαφερόμενος φορέας οφείλει να απευθυνθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (οικεία Κτηματική Υπηρεσία) για την παροχή οδηγιών, αναφορικά με την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, και στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της δραστηριότητας.».

2. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.

Ο Γενικός Γραμματέας

Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων

Αθανάσιος Χριστόπουλος

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671