ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Ανάπτυξης Αριθ. Πρωτ.: Φ2-2893/06.12.2013

Έλεγχος σε πρατήρια υγρών καυσίμων με χρήση ειδικά μετασκευασμένων οχημάτων, τα οποία φέρουν συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Αθήνα, 6/12/2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ                       Αριθ. Πρωτ.: Φ2-2893

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ                                   ΑΔΑ: ΒΛΓΛΦ-Ν3Λ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ταχ. Δ/ση: Πλ. Κάνιγγος

ΤΚ: 101 81 Αθήνα

Πληροφ.: Ε. Μακατσώρη

Τηλ.: 210 3893256

Fax: 210 3301789

e-mail: emakatsori@gge.gr

Θέμα: «Έλεγχος σε πρατήρια υγρών καυσίμων με χρήση ειδικά μετασκευασμένων οχημάτων, τα οποία φέρουν συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας»

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 20, παρ. 4, του ν. 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 173/Α’/2013).

2. Το πέμπτο άρθρο, παρ. 4, περ. ια του ν. 2436/1996 «Κύρωση της από 21.12.1995 Συμβάσεως … και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 192/Α/96), όπως ισχύει.

3. Το Π.Δ. 63/05 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α’ 98 ).

4. Το Π.Δ. 397/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 185).

5. Το Π.Δ. 85/2012, άρθρο 1 «Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» (ΦΕΚ 141/Α’/2012), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Π.Δ. 118/2013 (ΦΕΚ 152/Α’/2013).

6. Το Π.Δ. 119/2013 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 153/Α’/2013).

7. Τη με αριθμ. 27858/ΔΙΟΕ/546 Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιο Σκορδά» (ΦΕΚ 1653/Β/2013).

8. Το υπ’ αριθμ. VOL-13-0164/2013 Πιστοποιητικό Διακρίβωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας, όπως ισχύει.

9. Το άρθρο 104, της υπ’ αριθμ. Α2-861/2013 Απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης «Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ» (ΦΕΚ 2044/Β/2013) 10. Το γεγονός ότι από την πράξη αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος. Δαπάνη θα προκληθεί από το 2014

2

και εξής, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €) περίπου κατ’ έτος (Ε.Φ. 35-140, ΚΑΕ 1511).

11. Την υπ’ αριθμ. Β2-3868/2.12.2013 Βεβαίωση Δέσμευσης Πίστωσης

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Για τον έλεγχο των αντλιών υγρών καυσίμων, εκτός του συνηθισμένου ελέγχου, μπορεί να χρησιμοποιούνται και ειδικά μετασκευασμένα αυτοκινούμενα οχήματα, στο εξής καλούμενα «οχήματα», χωρίς διακριτικά της υπηρεσίας και με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας και χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση στον ελεγχόμενο.

Άρθρο 2

1. Τα οχήματα διαθέτουν ειδική μετρητική διάταξη προσδιορισμού του όγκου του παραλαμβανόμενου, από την αντλία, καυσίμου, η οποία περιλαμβάνει δεξαμενή συλλογής καυσίμου, υποσύστημα ζύγισης, διάταξη προσδιορισμού πυκνότητας, υποσυστήματα αναγωγής σφαλμάτων λόγω θερμοκρασίας και λόγω ευθυγράμμισης, σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης (GPS) με πιστοποιημένη αναφορά στον εθνικό χρόνο, καθώς και σύστημα μετάγγισης του παραληφθέντος καυσίμου.

2. Η μετρητική διάταξη προσδιορισμού του όγκου διαθέτει Πιστοποιητικό Διακρίβωσης από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και συνοδεύεται από Τεχνικό Φάκελο και εγχειρίδιο χρήσης, εμπιστευτικού χαρακτήρα. Η διακρίβωση της μετρητικής διάταξης θα γίνεται, τουλάχιστον, μία φορά κατ’ έτος.

3. Η μετρητική διάταξη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος προσδιορισμού του όγκου του παραλαμβανόμενου καυσίμου, στο εξής καλούμενο «σύστημα».

4. Ο όγκος καυσίμου υπολογίζεται με μέτρηση της μάζας του παραλαμβανόμενου καυσίμου, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία και την πυκνότητά του.

5. Για τη μέτρηση της μάζας του καυσίμου χρησιμοποιείται κατάλληλο όργανο ζύγισης, το οποίο διαθέτει ηλεκτρονικό αλφάδι υψηλής ανάλυσης, για την αντιστάθμιση του σφάλματος μέτρησης λόγω της όποιας τυχαίας κλίσης έχει το όχημα και έχει ληφθεί μέριμνα για την απόσβεση διακυμάνσεων της μέτρησης του υγρού εν κινήσει, λόγω κυματισμού.

6. Για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του καυσίμου χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό θερμόμετρο και έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιστάθμιση του σφάλματος μέτρησης της θερμοκρασίας του καυσίμου, μετά από την επαφή του με το μέταλλο της δεξαμενή συλλογής καυσίμου.

7. Για τον υπολογισμό της πυκνότητας του καυσίμου χρησιμοποιείται ειδικό σύστημα.

8. Το σύστημα, υπολογίζει τον όγκο του καυσίμου στη θερμοκρασία που είχε κατά την έξοδό του από την αντλία, ώστε ο υπολογιζόμενος όγκος να είναι άμεσα συγκρίσιμος με αυτόν που μετρήθηκε από την ελεγχόμενη αντλία.

9. Τα οχήματα διαθέτουν σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) με πιστοποιημένη αναφορά στον εθνικό χρόνο, μέσω του οποίου αποδεικνύεται και η γεωγραφική θέση του ελεγχόμενου πρατηρίου καθώς και ο χρόνος παραλαβής του καυσίμου, με αυτόματη αποθήκευση, καταγραφή, εκτύπωση και αποστολή των δεδομένων αυτών.

10. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα αυτόματης τηλεματικής αποστολής των αποτελεσμάτων της μέτρησης σε κεντρικό φορέα υποδοχής, με αποτύπωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου, του γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης ελέγχου και του χρόνο εκτέλεσης αυτού, με αναφορά στον εθνικό χρόνο.

11. Τα παραλαμβανόμενα από τα πρατήρια καύσιμα μετά το πέρας του ελέγχου μεταγγίζονται σε δεξαμενές του ελληνικού δημοσίου.

12. Για την ασφάλεια λειτουργίας του συστήματος έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τυχόν ατύχημα, με χρήση μέσων πυρόσβεσης και εξαερισμού.

Άρθρο 3

1. Η οδήγηση των οχημάτων καθώς και η διενέργεια των ελέγχων γίνεται από υπαλλήλους της Δ/νσης Μετρολογίας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχουν κατάλληλα εκπαιδευτεί και η επάρκειά τους βεβαιώνεται από τη Δ/νση Μετρολογίας.

2. Ο έλεγχος διενεργείται σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης, που συνοδεύει το σύστημα και το οποίο καλύπτεται από το απόρρητο.

3. Οι ελεγκτές, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μπορεί να συνοδεύονται από προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

4. Ο έλεγχος μπορεί να διενεργείται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες του έτους, κατόπιν Εντολής Ελέγχου, που εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Μετρολογίας.

5. Η τιμή της ένδειξης της ποσότητας επί της αντλίας, η οποία ταυτίζεται με την τιμή της ένδειξης της ποσότητας στην απόδειξη εσόδου (απόδειξη λιανικής πώλησης πρατηρίου), καταχωρείται στο σύστημα από τον ελεγκτή χειροκίνητα, ενώ ο υπολογισμός του όγκου του παραλαμβανόμενου καυσίμου γίνεται από το σύστημα αυτόματα, χωρίς επέμβαση του ελεγκτή.

6. Το αποτέλεσμα της μέτρησης του όγκου του παραληφθέντος καυσίμου εμφανίζεται ως αριθμητική τιμή (λίτρα) αλλά και ως ποσοστό απόκλισης επί της τιμής της ένδειξης της ποσότητας στην αντλία και εκτυπώνεται/αποστέλλεται, αυτόματα τηλεματικά, με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

7. Το σύστημα, πριν και μετά από κάθε έλεγχο σε πρατήρια, επαληθεύεται ως προς την ορθότητα των μετρήσεων, από τους ελεγκτές, βάσει προκαθορισμένης, από τη Δ/νση Μετρολογίας, διαδικασίας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καταγράφονται σε δελτίο ελέγχου, το οποίο καταχωρείται, μαζί με τα παραγόμενα από το σύστημα σχετικά έντυπα, στο αρχείο της υπηρεσίας.

8. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ελέγχου προσβάλλονται μόνον επί πλαστότητι.

Άρθρο 4

1. Οι ελεγκτές, μετά τον έλεγχο, συντάσσουν Έκθεση, η οποία, συνοδευόμενη από την εκτύπωση των αποτελεσμάτων της μέτρησης και την απόδειξη εσόδου (απόδειξη λιανικής πώλησης πρατηρίου) υποβάλλεται αμελλητί στη Δ/νση Μετρολογίας.

2. Στην περίπτωση που το ποσοστό σφάλματος, συνυπολογιζόμενης και της διευρυμένης αβεβαιότητας μέτρησης κατά τη χρήση, είναι εκτός των νόμιμων ορίων, επιβάλλονται στον εκμεταλλευτή του πρατηρίου, με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ/νσης Μετρολογίας, οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 20 του ν. 4177/2013 (ΦΕΚ 173/Α/2013), όπως ισχύει, καθώς και οι λοιπές διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.

Άρθρο 5

Η παρούσα Απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα Απόφαση ισχύει από την επομένη της δημοσιεύσεώς της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671