ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εργασίας Αρ.Πρ.Δ28οικ.35873/3362/04.11.2013

Παροχή κατευθύνσεων για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΜΗΜΑ Α

Τ αχ. Δ/νση: Σταδίου 29

Ταχ. Κώδ.: 101 10

Τηλέφωνο: 210 5281151, 210 5281152,

210 5281155

Fax: 210 5281140

Πληροφορίες: Γ. Πλανήτερος,

Σ. Καμπουρίδης, Ε. Τοπάλη

E-mail: dkaa.1@yeka.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 04/11/2013

Αρ.Πρ.Δ28οικ.35873/3362

ΠΡΟΣ:

Ολους τους Δήμους της χώρας

(δια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με την παράκληση να ενημερώσουν άμεσα τους Δήμους αρμοδιότητάς τους)

ΘΕΜΑ: «Παροχή κατευθύνσεων για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα».

Σε συνέχεια αντίστοιχης περσινής μας συνεργασίας και προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας χαμηλών Θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα, παρακαλούμε για τον ορισμό κλειστών θερμαινόμενων κτιρίων στο Δήμο σας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις ώρες 20:00 μμ έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου παρακαλούμε για την εκπόνηση σχεδίου δράσης σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Α. Τον ορισμό ενός υπαλλήλου με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου σας, ως υπεύθυνου για το συντονισμό της δράσης και ενός υπαλλήλου του Δήμου σας με τον αναπληρωτή του (ή του αρμόδιου Φορέα διαχείρισης του κτιρίου) ως υπεύθυνου για το κτίριο που θα οριστεί (φύλαξη κλειδιών, άνοιγμα - κλείσιμο αίθουσας κλπ).

Β. Την επιλογή του κτιρίου λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παροχής θέρμανσης, έστω και μερικής, τήρησης των όρων υγιεινής, επαρκούς δυναμικότητας και ευκολίας πρόσβασης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση διακριτών χώρων ή κτιρίου για τις περιπτώσεις αστέγων χρηστών ουσιών.

Γ. Τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού σε κουβέρτες ή/ και υπνόσακους. Σε περίπτωση ύπαρξης δυσκολιών συνεργασίας με αστέγους που διαμένουν στο δρόμο, προκειμένου να προσέλθουν για παραμονή στο κτίριο, μπορείτε να προχωρήσετε σε διάθεσή τους επιτόπου.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που ο Δήμος σας δεν διαθέτει τα αντίστοιχα μέσα ή διαθέτει σε ανεπαρκή αριθμό και αδυνατεί να προμηθευθεί εγκαίρως υλικό από ίδιους πόρους ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα στη Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου με την υποβολή του σχεδίου δράσης, προκειμένου να εκδοθεί έγκαιρα η Υπουργική Απόφαση διάθεσής του. Η διάθεση θα γίνει είτε από το κατά τόπον αρμόδιο Περιφερειακό Αποθηκευτικό Κέντρο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ή σε περίπτωση έλλειψης σε αυτό, από την Κεντρική Αποθήκη Υλικού του Υπουργείου Υγείας, όπου φυλάσσεται υλικό ανήκον στη Γενική Δ/νση Πρόνοιας. Οι Δήμοι της Αττικής υπάγονται σε κάθε περίπτωση στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού. Τα αιτήματα θα γίνονται δεκτά μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Αποτύπωση κατ' εκτίμηση ύπαρξης αστέγων στο Δήμο σας (εκτιμώμενος αριθμός)

• Μη ύπαρξη ή ανεπάρκεια σε κουβέρτες ή υπνόσακους σε σχέση με τον εκτιμώμενο αριθμό αστέγων (ακριβής αριθμός)

• Ύπαρξη σαφώς διατυπωμένου σχεδίου δράσης, ιδίως δε του σκέλους για διανομή κουβερτών και υπνόσακων στο δρόμο

• Προηγούμενη συνεργασία του Δήμου με το κατά τόπον αρμόδιο Αποθηκευτικό Κέντρο για την ενημέρωση σε διαθέσιμο υλικό

• Υποχρέωση του Δήμου να διαθέσει μέσα φόρτωσης και μεταφοράς του υλικού από το κατά τόπον Αποθηκευτικό Κέντρο ή σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας, υλικού από την Κεντρική Αποθήκη Υλικού. Όλες οι επιμέρους υποχρεώσεις θα αποτυπώνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Οι Περιφέρειες στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα Περιφερειακά Αποθηκευτικά Κέντρα 1 και στις οποίες αποστέλλεται το παρόν, παρακαλούνται για τις ενέργειές τους όσον αφορά στην προμήθεια υλικού και για την ετοιμότητα διάθεσής του.

Δ. Τη διάθεση ζεστών ροφημάτων και, αν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος.

Ε. Την ενημέρωση και διασύνδεση των αστέγων με υπηρεσίες παροχής δωρεάν γευμάτων/ τροφίμων (π.χ. Κέντρα Σίτισης Αστέγων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ενορίες κλπ) και άλλες υπηρεσίες (Κέντρα Ημέρας, Ξενώνες Αστέγων, Κοινωνικά Φαρμακεία και Ιατρεία, Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου κλπ). Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο προφορικά, όσο και με αναρτημένη ανακοίνωση σε εμφανή χώρο του κτιρίου ή με μοίρασμα φυλλαδίου.

ΣΤ. Τη συγκρότηση ομάδας υποστήριξης της δράσης για τον εντοπισμό, ενημέρωση και υποστήριξη αστέγων στο δρόμο, τη μεταφορά τους και τη διασφάλιση ομαλής λειτουργίας του κτιρίου διανυκτέρευσης. Η ομάδα αυτή μπορεί να αποτελείται είτε από υπαλλήλους του Δήμου είτε και με τη συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων και μεμονωμένων εθελοντών, η οποία θα συντονίζεται από τον υπεύθυνο της δράσης.

Σε περίπτωση εντοπισμού και ενημέρωσης αστέγων από άλλες Υπηρεσίες (Υπηρεσία καθαριότητας, Αστυνομία κλπ) ή το κοινό, την άμεση ενημέρωση της ομάδας ή του υπευθύνου της δράσης.

Ζ. Την ευρεία δημοσιοποίηση της δράσης με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθεί η ομάδα στόχος, οι ευρισκόμενες εντός του Δήμου σας Υπηρεσίες, οργανώσεις και το ευρύ κοινό και να ενεργοποιηθούν εθελοντές (π.χ. ανακοινώσεις σε Υπηρεσίες και δημόσιους χώρους, σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έγγραφη ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών σας, ιδίως την Υπηρεσία καθαριότητας, παροχή ενημερωτικών φυλλαδίων από την ομάδα υποστήριξης, ορισμό τηλεφωνικής γραμμής ή γνωστοποίηση της 24ωρης δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής έκτακτης ανάγκης 197' του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης κλπ). Οι ενέργειες δημοσιότητας θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης, ιδίως δε τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

_____

1 Περιφερειακά Αποθηκευτικά Κέντρα: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Πάτρα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ρόδος.

_____

Η. Τη συνεχή λήψη ενημέρωσης από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας http://www.emy.gr/ για την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή ευθύνης τους.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας σε διάστημα 15 ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας το υπ 'αρ. 1 συνημμένο έντυπο, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο σε μορφή word στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας http://www.ypakp.gr/ (Θεματική «Δράσεις Γ.Γ. Πρόνοιας») και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης http://www.ekka.org.gr/. Το συνημμένο έντυπο Θα αποστέλλεται στις ανωτέρω Υπηρεσίες εγγράφως και ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις dkaa.1@yeka.gr και line!97@ekka.org.gr . Σε περίτντωση που αιτηθείτε την προμήθεια κουβερτών/υπνόσακων θα συνυποβάλλετε το σχετικό αίτημα, συμπληρώνοντας τα εν λόγω πεδία στον πίνακα (πεδίο υποοτηρικτικός εξοπλισμός), εφόσον ττληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο Γ.

Με την ολοκλήρωση της δράσης την ερχόμενη άνοιξη παρακαλούμε για την αποστολή απολογιστικής έκθεσης εφαρμογής κατά το υπ' αρ. 2 συνημμένο πρότυπο.

Δήμοι, των οποίων η Κοινωνική Υπηρεσία μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα έκθεσης αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, παρακαλούνται να μας ενημερώσουν σχετικά και να είναι σε ετοιμότητα εφαρμογής έστω μέρους του σχεδίου, εφόσον χρειαστεί.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αξιοποιώντας την αποκτηθείσα εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος την προηγούμενη περίοδο, αναλαμβάνει:

• τη λήψη των σχεδίων δράσης που κατατίθενται από τους Δήμους και την παροχή κατευθύνσεων σε αυτούς για την εφαρμογή του προγράμματος (πλην της διαδικασίας διάθεσης κουβερτών και υπνόσακων για την οποία αρμόδια είναι η Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου, σύμφωνα και με τα αναφερόμενα ανωτέρω)

• την ενημέρωση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής έκτακτης ανάγκης ' 197' των ενδιαφερόμενων πολιτών και επαγγελματιών και την παροχή των αναγκαίων κατευθύνσεων. Σε περίπτωση αναφορών πολιτών προερχόμενων από Δήμους που δεν εφαρμόζουν σχέδιο δράσης, την ενημέρωση για εφαρμογή του σχεδίου σε όμορους Δήμους.

Κατανοώντας τη δυσκολία ανταπόκρισης στις αρμοδιότητες κοινωνικής πολιτικής που σας έχουν ανατεθεί, αλλά και τη συνολική συγκυρία, ιδιαίτερα επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεργασία σας με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

Συνημμένα: Πίνακες προς συμπλήρωση (2 σελίδες).

Συνημμένα (.pdf)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671