ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθμ. Δ18Α 5019936 ΕΞ2013/27.05.2013

Διαδικασία παραλαβής αφορολογήτων αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων από το Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (HQ NDC−GR) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη καθώς και από τα αλλοδαπά στελέχη του.

Αριθμ. Δ18Α 5019936 ΕΞ2013

(ΦΕΚ Β΄ 1380/06.06.2013)

Διαδικασία παραλαβής αφορολογήτων αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων από το Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (HQ NDC−GR) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη καθώς και από τα αλλοδαπά στελέχη του.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 68 παράγραφος 1γ) του ν. 2960/01 ≪Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας≫ (ΦΕΚ 265/Α΄), όπως ισχύουν, με τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία οι διατάξεις του άρθρου 12 παράγραφος 1γ) της Οδηγίας 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης και για την κατάργηση της Οδηγίας 92/12/ΕΟΚ, καθώς και τις διατάξεις της παραγράφου 4 του ιδίου άρθρου και νόμου.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 2859/00 ≪Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ≫ υποπερίπτωση γγ της περίπτωσης στ της παραγράφου 1, με την οποία ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η περίπτωση η της παραγράφου 1 του άρθρου 143 και η περίπτωση γ της παραγράφου 1 του άρθρου 151 της οδηγίας ΦΠΑ αριθ. 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 15 παράγραφος 2 περ. ζ) του ν. 2826/00 ≪Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) για τους ειδικούς όρους που θα διέπουν την εγκατάσταση και λειτουργία Διεθνών Στρατηγείων στην Ελληνική Επικράτεια≫ (ΦΕΚ 92/Α΄) καθώς και των παραγράφων 2, 6 και 9 του Παραρτήματος της συμπληρωματικής Συμφωνίας.

4. Τις διατάξεις της παραγράφου 9 του Τμήματος III του ν. 3735/09 ≪Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας ... που αφορά την επάνδρωση, χρηματοδότηση και υποστήριξη του Επιτελείου του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (Headquarters NATO Deployable Corps−Greece−HQ NDC−GR)...≫ (ΦΕΚ Il/A΄).

5. Τις διατάξεις του άρθρου 14 του Πρωτοκόλλου του Συμβουλίου του Βορείου Ατλαντικού ν. 2799/54 (ΦΕΚ 63/ Α΄) ≪Περί κυρώσεως της εν Λονδίνω υπογραφείσης την 19ην Ιουνίου 1951 Συμβάσεως μεταξύ των Κρατών−Μελών της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού επί του νομικού καθεστώτος των δυνάμεων αυτών και του εν Παρισίοις υπογραφέντος την 28ην Αυγούστου 1952 Πρωτοκόλλου επί του νομικού καθεστώτος των διεθνών στρατιωτικών Αρχηγείων των εγκαθιδρυομένων συμφώνως προς την Συνθήκην του Β. Ατλαντικού≫.

6. Το Π.Δ. 185/2009 ≪Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας − Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής≫ (ΦΕΚ 213/Α΄), καθώς και το ΠΔ 189/2009 ≪Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων≫ (ΦΕΚ 221/Α΄).

7. Τις διατάξεις του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/ Α΄/22.04.2005) ≪Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα≫.

8. Την αριθμ. 05513ΕΞ/9−−012 (ΦΕΚ 2105/Β΄9−−012) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού Οικονομικών.

9. Ότι με τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι θεσπίζεται διαδικασία για την εφαρμογή διατάξεων των ν. 2960/01 και 2859/00,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

1. Δικαιούχα πρόσωπα για την παραλαβή των αφορολογήτων αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων με απαλλαγή από τον αναλογούντα ειδικό φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ σύμφωνα με την κατωτέρω διαδικασία είναι:

α) το Γενικό Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (HQ NDC−GR) και

β) τα αλλοδαπά μέλη του Επιτελείου, καθώς και τα εξαρτώμενα από αυτά πρόσωπα.

2. Η παραλαβή από το Γενικό Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (HQ NDC−GR) αφορολόγητων αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων για αποκλειστικά υπηρεσιακή χρήση (περίπτωση 1α) είναι δυνατή σε λογικές ποσότητες και πάντοτε ανάλογα με το συγκεκριμένο κάθε φορά σκοπό για τον οποίο τα εν λόγω είδη προορίζονται να χρησιμοποιηθούν.

3. Οι ποσότητες των αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων που δύνανται να παραλαμβάνουν τα αλλοδαπά μέλη του Επιτελείου, καθώς και τα εξαρτώμενα από αυτά πρόσωπα (περίπτωση 1β) με απαλλαγή από τις αναλογούσες επιβαρύνσεις ανά μήνα δεν υπερβαίνουν τις ακόλουθες ποσότητες:

α) Έξι (6) φιάλες αποσταγμένων οινοπνευματωδών, λικέρ ή ενισχυμένων κρασιών (ενδιάμεσων προϊόντων),

β) Χίλια διακόσια (1.200) τσιγάρα ανά μέλος της δυνάμεως ή του πολιτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημένων από αυτά προσώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.

Άλλα προϊόντα καπνού υποκαθίστανται για το σύνολο ή μέρος αυτής της κατανομής με τις εξής κλίμακες:

α) Ένα πούρο (ή παρόμοιο είδος) που ζυγίζει λιγότερο από 3 γραμμάρια = 3 τσιγάρα.

β) Ένα πούρο (ή παρόμοιο είδος) που ζυγίζει περισσότερο από 3 γραμμάρια = 6 τσιγάρα.

γ) Πενήντα γραμμάρια καπνού = 100 τσιγάρα.

4. Τα μέλη του Επιτελείου και τα εξαρτημένα από αυτά πρόσωπα δύνανται να αγοράζουν αφορολόγητο κρασί, μπύρα και μπύρα ale για δική τους χρήση σε λογικές ποσότητες χωρίς συγκεκριμένο όριο.

5. Τα προϊόντα που παραλαμβάνονται από τα δικαιούχα πρόσωπα της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου προορίζονται για την αποκλειστική κάλυψη των πραγματικών αναγκών τους, καθώς και των αναγκών των εξαρτημένων από αυτά προσώπων.

Άρθρο 2

Διαδικασία παραλαβής

1. Για την παραλαβή αφορολογήτων αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων από το Γενικό Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (HQ NDC−GR) κατατίθεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης του προμηθευτή τελωνειακό παραστατικό (ΔΕΦΚ) στο όνομα αυτού και προσκομίζεται αίτηση − βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον Διοικητή του Γενικού Επιτελείου, με την οποία δηλώνεται ότι οι παραλαμβανόμενες ποσότητες αφορολογήτων προϊόντων θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για υπηρεσιακή χρήση.

2. Για την παραλαβή αφορολογήτων αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων από τα αλλοδαπά μέλη του Επιτελείου και τα εξαρτώμενα από αυτά πρόσωπα κατατίθεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης του προμηθευτή τελωνειακό παραστατικό (ΔΕΦΚ) από το Γενικό Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του NATO σιην Ελλάδα (HQ NDC−GR) για λογαριασμό των εν λόγω προσώπων στην οποία επισυνάπτονται τα ακόλουθα:

α) Κατάσταση, στην οποία περιλαμβάνονται τα δικαιούχα ατέλειας πρόσωπα, η ιδιότητα αυτών και ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, θεωρημένη από την εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (HQ NDC−GR).

β) Αίτηση−βεβαίωση του Γενικού Επιτελείου του Σώματος Ανάπτυξης του NATO στην Ελλάδα (HQ NDC−GR) με την οποία δηλώνεται ότι οι παραλαμβανόμενες ποσότητες των αφορολογήτων προϊόντων θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στα δικαιούχα μέλη του Επιτελείου και στα εξαρτώμενα από αυτά πρόσωπα.

γ) Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 κάθε δικαιούχου προσώπου με την οποία δηλώνεται ότι τα παραλαμβανόμενα είδη προορίζονται για την κάλυψη αποκλειστικά προσωπικών και οικογενειακών αναγκών.

3. Αντίγραφο του κατατιθέμενου παραστατικού και για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις αποστέλλεται αυθημερόν από την τελωνειακή αρχή θέσης σε ανάλωση των προϊόντων με fax στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας,εφόσον είναι διαφορετική.

Άρθρο 3

Αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου

Αρμόδια Τελωνειακή αρχή για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της απαλλαγής από ΕΦΚ και ΦΠΑ ορίζεται το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 4

Διαδικασία παρακολούθησης της απαλλαγής

1. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου προβαίνει στους αναγκαίους ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής τήρησης των προβλεπόμενων ορίων ποσοτήτων αφορολογήτων προϊόντων αλλά και των παραλαμβανόμενων ποσοτήτων των προϊόντων που δεν υπόκεινται σε ποσοτικά όρια (μπύρα, κρασιά), ώστε αυτές να κρίνονται δικαιολογημένες με την τήρηση σχετικής κατάστασης παρακολούθησης ανά δικαιούχο πρόσωπο.

2. Το Επιτελείο ενημερώνει άμεσα την αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή στα στοιχεία της ονομαστικής κατάστασης των μελών του και των εξαρτημένων από αυτά προσώπων.

Άρθρο 5

Τελικές διατάξεις

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 27 Μαΐου 2013

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671