ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εσωτερικών Αρ. Πρωτ. Φ.131360/12476/2013/08.05.2013

Καθορισμός του τύπου και του τρόπου τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων των Ληξιαρχείων.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΤΡΩΩΝ, ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΩΝ & ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & Η.Ε.Σ.

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΤΑ & ΠΔ

Αθήνα 8 Μαΐου 2013

Αριθμ.Πρωτ.: Φ.131360/12476/2013

ΘΕΜΑ: Καθορισμός του τύπου και του τρόπου τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων των Ληξιαρχείων.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 8, 8α και 47 του Ν.344/1976 (ΦΕΚ 143 τ.Α) όπως ισχύουν με τον Ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88 τ.A).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 30, παράγραφος 2 του Ν.3448/2006 (ΦΕΚ 57 τ.Α) όπως τροποποιήθηκαν με τον Ν.4144/2013, σύμφωνα με τις οποίες «με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζεται ο τύπος και ο τρόπος τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων των Δήμων, οι οποίοι διαθέτουν Πληροφοριακό Σύστημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των προς καταχώρηση ληξιαρχικών γεγονότων».

3. Το γεγονός ότι με τον Ν.4144/2013 όλα τα Ληξιαρχεία της Χώρας θα διαθέτουν Πληροφοριακό Σύστημα, στο οποίο θα μπορούν να καταχωρήσουν τα ληξιαρχικά γεγονότα τους.

4. Την με αριθμ.Υ.39/4-7-2012(ΦΕΚ2091/ τ.Β΄/05-07-2012) απόφαση του Πρωθυπουργού περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.

5. Το γεγονός ότι από την παρούσα Απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού ούτε του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Α. ΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

1. Τα Ληξιαρχικά Βιβλία Γεννήσεων, Γάμων, Συμφώνων Συμβίωσης και Θανάτων τηρούνται σε Τόμους των 250 φύλλων. Κάθε Τόμος δημιουργείται από εκτυπωμένα φύλλα ληξιαρχικών πράξεων Γεννήσεων, Γάμων, Συμφώνων Συμβίωσης και Θανάτων αντίστοιχα, που τυπώνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων σε χαρτί Α4 και υπογράφονται από τον δηλούντα το γεγονός και τον Ληξίαρχο.

Τα εκτυπωμένα αυτά φύλλα ληξιαρχικών πράξεων αποτελούν τη βεβαίωση γεννήσεως, γάμου ή θανάτου του φυσικού προσώπου, την ισχύ της συμφωνίας των προσώπων που κατάρτισαν σύμφωνο συμβίωσης, την μεταβολή του περιεχομένου ή τη διόρθωση της αντίστοιχης ληξιαρχικής πράξης.

2. Μετά τη συμπλήρωση 250 φύλλων, αυτά αριθμούνται και μονογράφονται από τον Ληξίαρχο και αφού σφραγιστούν με τη σφραγίδα του Ληξιαρχείου δένονται σε τόμους, οι οποίοι αποτελούν τα βιβλία Γεννήσεων, Γάμων, Συμφώνων Συμβίωσης και Θανάτων, αντίστοιχα, του Ληξιαρχείου. Κατά τη διαδικασία επιθεώρησης κάθε φύλλο μονογράφεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, Αντιεισαγγελέα, ή Ειρηνοδίκη.

3. Η αρίθμηση των τόμων γίνεται με το αραβικό σύστημα αρίθμησης. Ο πρώτος τόμος κάθε έτους έχει τον αριθμό ένα (1) και η πρώτη Ληξιαρχική πράξη κάθε τόμου έχει τον αριθμό ένα (1).

4. Στο τελευταίο φύλλο του βιβλίου αναγράφονται οι ενδείξεις:

α) «κλείνεται σήμερα ο τόμος αυτός που αριθμήθηκε και μονογραφήθηκε με........έγκυρες πράξεις».

Αθήνα.........................20.....

Ληξίαρχος

β) «Ο τόμος αυτός έχει...........φύλλα»

Αθήνα,........................20…...

Εισαγγελέα/Αντιεισαγγελέας/Ειρηνοδίκης

και υπογράφονται από τον Ληξίαρχο και τον Εισαγγελέα, Αντιεισαγγελέα, ή Ειρηνοδίκη αντίστοιχα.

5. Στην εκκίνηση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος, κλείνει ο τρέχων τόμος ανά τύπο ληξιαρχικής πράξης και δημιουργείται νέος με συνεχόμενη αρίθμηση.

6. Τα Ληξιαρχεία που δεν έχουν ετησίως περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) ληξιαρχικές πράξεις κατά τύπο, μπορούν να διατηρούν τον ίδιο Τόμο για περισσότερα του ενός έτη, χωρίς να υπερβαίνουν το σύνολο των 250 φύλλων ανά Τόμο. Η πρώτη Ληξιαρχική πράξη κάθε Τόμου έχει τον αριθμό ένα (1).

Ο διαχωρισμός των ετών πρέπει να είναι διακριτός.

7. Στις ληξιαρχικές πράξεις Γέννησης καταχωρείται ο φορέας ασφάλισης του νεογνού εφόσον υπάρχει και δύναται να καταχωρηθεί και ο ΑΜΚΑ που το συνοδεύει. Ο ΑΜΚΑ αποδίδεται σε πραγματικό χρόνο από το Πληροφοριακό Σύστημα.

8. Τα Βιβλία Εκθέσεων τηρούνται όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος Ν. 344/1976 και το ΠΔ 850/1976.

Β. ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

1. Μεταβολές των πράξεων, οι οποίες δεν έχουν καταχωρηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα καταχωρίζονται στα υφιστάμενα ληξιαρχικά βιβλία.

2. Εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου αποτελεί η μεταβολή λόγω διαζυγίου. Στην περίπτωση αυτή, καταχωρείται στο Πληροφοριακό Σύστημα εκ νέου η ληξιαρχική πράξη γάμου, στην οποία καταχωρείται η μεταβολή του διαζυγίου. Στην παλαιά πράξη γάμου θα αναγράφεται ο αριθμός, ο τόμος και το έτος της αντίστοιχης νέας ληξιαρχικής πράξης, στην οποία καταχωρήθηκε η μεταβολή λόγω διαζυγίου. Στο εξής δεν εκδίδεται «Απόσπασμα Ληξιαρχικής Πράξης» από την παλαιά πράξη γάμου.

3. Μεταβολές των πράξεων, που καταχωρήθηκαν και εκδόθηκαν από το Πληροφοριακό Σύστημα, καταχωρούνται στο πεδίο «Μεταβολές» του Πληροφοριακού Συστήματος και επισημειώνονται χειρόγραφα στα περιθώριο των ενυπόγραφων εκτυπωμένων ληξιαρχικών πράξεων, ή όπισθεν αυτών, και υπογράφονται εκ μέρους του δηλούντος και του Ληξιάρχου.

Γ. Χορήγηση αντιγράφων

Τα από το Πληροφοριακό Σύστημα εκδιδόμενα αντίγραφα και αποσπάσματα των ληξιαρχικών πράξεων, υπογράφονται από τον Ληξίαρχο και έχουν όμοια αποδεικτική ισχύ προς τις ενυπόγραφες εκ μέρους των δηλούντων και του Ληξιάρχου εκτυπωμένες ληξιαρχικές πράξεις.

Δ. Υποδείγματα

Στο παράρτημα Ι επισυνάπτονται υποδείγματα των Ληξιαρχικών πράξεων Γεννήσεων, Γάμων, Συμφώνου Συμβίωσης και Θανάτων, όπως αυτά θα παράγονται από το Πληροφοριακό Σύστημα.

Τα υποδείγματα του παραρτήματος Ι καθώς και τα υποδείγματα δηλώσεων των ληξιαρχικών γεγονότων αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr

Η απόφαση αυτή ισχύει από την υπογραφή της, ήτοι 8 Μαΐου 2013.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α I (.pdf)

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671