ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εσωτερικών Εγκύκλιος 54/27.12.2012 (Αρ. Πρωτ. 48667)

Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΑ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Δ/ΣΗΣ ΟΤΑ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27

Ταχ. Κωδ.: 10183 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες: Β.Λαμπρακάκης,

Ε.Μαμούρη, Β.Νασίου, Κ.Ντονά

Τηλέφωνα: 21313 64817 /818 /836 /844

Αθήνα 27 Δεκεμβρίου 2012

Αριθμ. Πρωτ.: 48667

Αρ. Εγκυκλίου: 54

ΠΡΟΣ:

α) Τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του

Κράτους

β) Τους Δήμους της Χώρας

γ) Τις Περιφέρειες της Χώρας

ΘΕΜΑ: Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

ΣΧΕΤ: Η υπ’αριθμ. 2/86954/ΔΠΓΚ/29.11.12 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την παρούσα σας γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με σκοπό την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκοπός επιχορήγησης:

Σύμφωνα με την υποπαράγραφο Γ2, του άρθρου πρώτου, του ν. 4093/12 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.» και τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ. 2/86954/ΔΠΓΚ/29-11-12 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η επιχορήγηση αυτή διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέχρι του ύψους των υποχρεώσεων αυτών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011.

Δικαιούχοι:

Δικαιούχοι θεωρούνται όσοι φορείς περιλαμβάνονταν στο Μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του νόμου εφόσον αυτοί είχαν αποστείλει αίτημα επιχορήγησης (κατά την υπ’αριθμ. 2/21967/0094/13-3-12 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ή Ε4 κατά την υπ’αριθμ. 10/9866/16-3-12 εγκύκλιο του Υπουργείου μας) και τηρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1. Έχουν ορίσει Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών,

2. Τηρούν πλήρως λειτουργικό Μητρώο και να γνωστοποιούν μέσω του Υπουργείου μας στο ΓΛΚ τα στοιχεία αυτού για τρείς (3) τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες,

3. Παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους και

4. Δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Πλήρωση προϋποθέσεων:

Η πλήρωση της προϋπόθεσης 1, βεβαιώνεται στα Έντυπα 4 τα οποία απέστειλαν οι φορείς κατόπιν της υπ’αριθμ. 10/9866/16-3-12 εγκυκλίου του Υπουργείου μας.

Η πλήρωση της προϋπόθεσης 2, βεβαιώνεται καταρχήν από την μηνιαία αποστολή /καταχώρηση στην βάση του Υπουργείου μας «Οικονομικά στοιχεία Φορέων της Αυτοδιοίκησης» που τηρείται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ (www.eetaa.gr/modota) στοιχείων του Μητρώου Δεσμεύσεων. Περαιτέρω, η λειτουργικότητα του εν λόγω Μητρώου βεβαιώνεται από τον ίδιο τον φορέα με την υπογραφή Συμφώνου Αποδοχής Όρων μεταξύ αυτού και του Υπουργείου μας (όπως αυτό επισυνάπτεται στο Παράρτημα Α του παρόντος) και συσχετίζεται με τις πληροφορίες που παρέχουν οι Εκθέσεις Αποτελεσμάτων Ελέγχου που διενεργούνται από το ΓΛΚ σε εκτέλεση της υπ’αριθμ.2/35987/ΓΔΔΕ/30.4.12 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών. Λειτουργικό Μητρώο σημαίνει δέσμευση α) ότι παρέχονται οι αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις ανά στάδιο ωρίμανσης και β) ότι δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να πληρωθούν.

Η πλήρωση της προϋπόθεσης 3, βεβαιώνεται καταρχήν από την μηνιαία καταχώρηση στην ανωτέρω βάση του Υπουργείου μας που τηρείται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ στοιχείων του Στατιστικού Δελτίου, αλλά και από τον ίδιο τον φορέα με την υπογραφή Συμφώνου Αποδοχής Όρων μεταξύ αυτού και του Υπουργείου μας στο οποίο δεσμεύεται ότι οι πιστώσεις των εξόδων προσαρμόζονται σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.

Η πλήρωση της προϋπόθεσης 4 βεβαιώνεται καταρχήν κατά την υποβολή του Εντύπου 4 της υπ’αριθμ. 10/9866/16-3-12 εγκυκλίου του Υπουργείου μας και με την υπογραφή Συμφώνου Αποδοχής Όρων μεταξύ του φορέα και του Υπουργείου μας.

Σύμφωνα Αποδοχής Όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων:

Για την υλοποίηση της επιχορήγησης υπογράφεται Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών και επιμέρους Σύμφωνα Αποδοχής Όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων της μορφής του Παραρτήματος Α μεταξύ του πρώτου και έκαστου από τους δικαιούχους φορείς. Τα Σύμφωνα υπογράφονται από κάθε φορέα και αποστέλλονται εις διπλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις κατά λόγο αρμοδιότητάς του υπογραφές. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών το ένα από τα δύο πρωτότυπα θα επιστραφεί ξανά στον φορέα.

Υποχρεώσεις φορέων:

Α. Οι φορείς που επιθυμούν τη χρηματοδότηση δεσμεύονται στην τήρηση των προϋποθέσεων μέσω της υπογραφής των Συμφώνων Αποδοχής Όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων.

Β. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 2/86954/ΔΠΓΚ/26.11.12 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, οι φορείς δύναται να επιχορηγηθούν και για τη χρηματοδότηση δανείων που συνομολόγησαν μέσα στο 2012 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους κατά τις 31.12.11 και πάντως συνολικά μέχρι του ύψους των εν λόγω υποχρεώσεών τους κατά την ίδια ημερομηνία. Για το σκοπό αυτό, καλούνται έως την Τρίτη 8.1.2013 να αποστείλουν τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Β στο Υπουργείο Εσωτερικών στα fax: 210 3744813 /843. Τον Πίνακα υπογράφουν ο Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών των φορέων και ο Δήμαρχος /Περιφερειάρχης/πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου.

Γ. Οι φορείς οριστικοποιούν μέσω των στατιστικών ανταποκριτών τους, τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους κατά τις 31.12.11, 31.1.12, 29.2.12, 31.3.12, 30.4.12, 31.5.12, 30.6.12, 31.7.12, 31.8.12 και 30.9.12, τόσο στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο (στοιχείο 5eka1 ισολογισμού), όσο και στο Μητρώο Δεσμεύσεων αυτών (στήλη 31 των μη χρηματοοικονομικών συναλλαγών), το αργότερο έως την Πέμπτη 10.1.2013.

Δ. Οι φορείς πρέπει άμεσα με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών τους να καταρτίσουν αναλυτική κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους έως τις 30.9.12, στην οποία αυτές θα αποτυπώνονται κατά χρονολογική σειρά, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά. Η αναλυτική κατάσταση θα φέρει τη μορφή του Πίνακα 2 του Παραρτήματος Β και θα φυλάσσεται από τον φορέα με σκοπό την διάθεσή της σε οποιοδήποτε έλεγχο προκύψει.

Ε. Επίσης, όλοι οι φορείς που θα λάβουν την επιχορήγηση, υποχρεούνται, με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών , να ενημερώνουν μηνιαία κατάσταση με τις πληρωμές αυτών, καταχωρώντας το ύψος των ληφθέντων χρηματοδοτήσεων για το σκοπό αυτό και το ύψος των πραγματοποιηθέντων από αυτές πληρωμών, έως τη 15η κάθε μήνα επόμενου του μήνα αναφοράς. Η κατάσταση θα φέρει τη μορφή του Πίνακα 3 του Παραρτήματος Β και θα είναι αναρτημένη σε ειδικό για αυτή τη λειτουργία ιστότοπο για τον οποίο θα ενημερωθείτε με νεότερο έγγραφό μας κατά την έναρξη της λειτουργίας αυτού.

ΣΤ. Επίσης, όλοι οι φορείς που θα λάβουν την επιχορήγηση, υποχρεούνται, με ευθύνη του Δημάρχου/Περιφερειάρχη, να αναρτούν στον ανωτέρω ιστότοπο τα πλήρη στοιχεία των Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών τους καθώς και να επικαιροποιούν αυτά σε περιπτώσεις αλλαγών.

Αξιολόγηση φορέων :

Οι φορείς προκειμένου να λάβουν το σύνολο της επιχορήγησης που δικαιούνται, αξιολογούνται ως προς την τυπική και ουσιαστική πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αξιολόγησης θα ληφθεί υπόψη η πληρότητα και η ακρίβεια, των στοιχείων καθώς και ο βαθμός ανταπόκρισης στην πορεία αποστολής αυτών κατά τη διαδικασία υποβολής τους στη Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιπρόσθετα, θα συνεκτιμηθούν οι μηνιαίες εκθέσεις ληξιπροθέσμων καθώς και οι τριμηνιαίες εκθέσεις λειτουργίας του Μητρώου Δεσμεύσεων.

Τέλος, θα ληφθεί υπόψη η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα ο βαθμός ανταπόκρισης των δεσμεύσεων των πιστώσεων των δαπανών σε σχέση με την πορεία των εσόδων καθώς και η πορεία εξέλιξης των απλήρωτων υποχρεώσεων οι οποίες δυνητικά δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Επιχορήγηση φορέων:

Οι φορείς επιχορηγούνται κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία διαμορφώνεται ύστερα από την συνεκτίμηση όλων των παραπάνω.

Η τελική έγκριση πραγματοποιείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι επιχορηγήσεις πραγματοποιούνται σε δόσεις, με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών που εκδίδονται κατόπιν εγγραφής και διάθεσης σχετικής πίστωσης στο προϋπολογισμό του από το Υπουργείο Οικονομικών.

Φορείς με μηδενικές ληξιπρόθεσμες κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2012, δεν δύναται να επιχορηγηθούν.

Πληρωμές από τους φορείς:

Το ποσό της επιχορήγησης εγγράφεται στον προϋπολογισμό των Δήμων στον κωδικό εσόδων ΚΑ 1215 «Επιχορηγήσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» (βλ. ΚΥΑ 47490/18.12.12 για την Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2013 - τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 7028/3-2-2004 (ΦΕΚ 253 Β΄) απόφασης «Καθορισμός του τύπου του προϋπολογισμού των δήμων και κοινοτήτων».). Για την εγγραφή του ανωτέρω ποσού στον προϋπολογισμό τους, οι Περιφέρειες θα ανατρέξουν στις οδηγίες της ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί για την κατάρτιση προϋπολογισμού 2013.

Το εν λόγω ποσό μπορεί να διατεθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, εξοφλώντας ιεραρχικά από τις παλαιότερες (31.12.11) έως τις νεότερες. Επίσης, αφού εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά τα ανωτέρω, μπορεί να διατεθεί για την πληρωμή υπόλοιπου δανείου που συνομολογήθηκε μέσα στο 2012 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους κατά τις 31.12.11. Εξαίρεση στην συνέπεια ως προς τη σειρά εξόφλησης, προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις όπου:

1. Υφίσταται κίνδυνος επιβολής ποινών ή προστίμων σε περίπτωση καθυστέρησης (πχ. τόκοι υπερημερίας),

2. Προκύπτει επιτακτική και επείγουσα ανάγκη της οποίας το επιτακτικό και επείγον θα βεβαιώνεται από τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών,

3. Υφίστανται προσφυγές εναντίων των φορέων.

Τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους κατά τα ανωτέρω, θα επιστραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (.pdf)

             

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671