ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
31.05.2023

Με αμείωτο ρυθμό η αποπληρωμή ακριβών δανείων.

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Με αμείωτο ρυθμό η αποπληρωμή ακριβών δανείων

Μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ στα υπόλοιπα των επιχειρήσεων τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Τα ταμειακά τους διαθέσιμα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να αποπληρώσουν υφιστάμενα δάνεια που έχουν γίνει ακριβά λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Η τάση αυτή που εκδηλώθηκε έντονα από την αρχή του χρόνου και οδήγησε στην επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης το α’ τρίμηνο του έτους, συνεχίστηκε και τον Απρίλιο με αμείωτο ρυθμό.

Οι αποπληρωμές προέρχονται κυρίως από επιχειρήσεις που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, όπως η ενέργεια και η ναυτιλία και η τάση αυτή ενισχύεται όσο αυξάνεται το μέσο spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Στο βαθμό που η άνοδος των επιτοκίων στις χορηγήσεις είναι πολλαπλάσια των επιτοκίων στις καταθέσεις, οι επιχειρήσεις προτιμούν να χρησιμοποιούν την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν για να αποπληρώσουν ακριβά δάνεια του παρελθόντος.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των χορηγήσεων και των καταθέσεων, βάσει των οποίων οι υψηλές αποπληρωμές δανείων, ξεπέρασαν τα νέα δάνεια και οδήγησαν σε αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 582 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και κατά 789 εκατ. ευρώ για το σύνολο της οικονομίας, δηλαδή στο δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών μαζί. Η αρνητική ροή χρηματοδότησης σημαίνει ότι οι αποπληρωμές ήταν μεγαλύτερες από τις νέες εκταμιεύσεις και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις οδήγησε στην μείωση των υπολοίπων δανείων στα 70,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 71,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και σε επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 8,2% από 10,3%. Συνολικά στο πρώτο 4μηνο του 2023 η αρνητική ροή χρηματοδότησης ανήλθε στα 925 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις και στο 1,6 δισ. ευρώ στο σύνολο της οικονομίας.

Η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΤτΕ σε ότι αφορά την πορεία των καταθέσεων, που δείχνουν μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ στα υπόλοιπα των επιχειρήσεων τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 43,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι παρά τις μεγάλες αποπληρωμές, η ρευστότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες το μέσο επιτόκιο στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώνονται πάνω από 5% και αν και το κόστος δανεισμού διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος της επιχείρησης, καθιστά υψηλό το μέσο κόστος εξυπηρέτησης των παλαιότερων δανείων, που έχουν συναφθεί με βάση το euribor. Με βάση τα ίδια στοιχεία οι εκταμιεύσεις δανείων το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν κοντά στα 7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών η αύξηση των χορηγήσεων θα συνεχιστεί και τα προσεχή τρίμηνα, αντιστρέφοντας την αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά την διάρκεια του έτους. Βασικό εργαλείο θα αποτελέσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί θα μεταφραστούν σταδιακά σε περισσότερες εκταμιεύσεις με χαμηλό κόστος δανεισμού.

Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 142 δισ. ευρώ και η άνοδος αποδίδεται κυρίως στην καταβολή του δώρου Πάσχα τον Απρίλιο. Ποιοτική διαφορά είναι η σταδιακή μετακίνηση σε καταθέσεις προθεσμίας, τα υπόλοιπα των οποίων ενισχύθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και κατά 6,3 δισ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο, φθάνοντας τα 31,5 δισ. ευρώ από 25,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Στις χορηγήσεις των νοικοκυριών η αρνητική ροή χρηματοδότησης ανήλθε στα 156 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και στα 532 εκατ. ευρώ στο 4μηνο καθώς σταθερά οι αποπληρωμές υπερβαίνουν τις νέες εκταμιεύσεις. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω χαμηλής ζήτησης για νέα δάνεια, δηλαδή χαμηλότερων εκταμιεύσεων, με συνέπεια το χαρτοφυλάκιο κυρίως των στεγαστικών δανείων να συρρικνώνεται με μεγαλύτερο ρυθμό, ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται στην καταναλωτική πίστη, που καταγράφει οριακά θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671