ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
30.05.2023

Εφορία: «Επιχείρηση αδήλωτες πισίνες» – Το σχέδιο εντοπισμού με «όπλο» την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Εφορία: «Επιχείρηση αδήλωτες πισίνες» – Το σχέδιο εντοπισμού με «όπλο» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Με «όπλο» την τεχνητή νοημοσύνη, η Εφορία επιδίδεται σε σαφάρι για να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες.

Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι δεν τις έχουν δηλώσει και να επιβληθούν αναδρομικά φόρος και πρόστιμα.

Όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες, τις οποίες δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα χωρίς να τις έχουν δηλώσει στην πολεοδομία και το κτηματολόγιο, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα, τα οποία θα ανατρέχουν έως και μια δεκαετία πίσω.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ετοιμάζεται να «χαρτογραφήσει» ολόκληρη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αττική.

Το σχέδιο βασίζεται στη λήψη αεροφωτογραφιών απ’ όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.

Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου σαρώθηκαν συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη της Αττικής, εντοπίστηκαν τα μπλε σημεία, έγινε διαχωρισμός ποια από αυτά τα σημεία αποτελούν όντως πισίνες και όχι κάτι άλλο και στη συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων συντεταγμένων έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Οι κάτοχοι που δεν δήλωσαν τις πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την εφορία και με την πολεοδομία. Δεδομένου ότι οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και αντικείμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστούν φόροι και προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα εκτείνονται ακόμα και σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ειδικότερα, θα καταλογιστούν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με τις αναλογούσες προσαυξήσεις. Τα όποια στοιχεία προκύψουν θα αποσταλούν και στις πολεοδομίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας (με έκπτωση 90%) και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Όσον αφορά στα τεκμήρια, ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό και σε περίπτωση κοινόχρηστης πισίνας σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, το τεκμήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες σε συνάρτηση με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Πηγή: https://www.enikonomia.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671