ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
24.05.2023

ΑΑΔΕ: “Kind reminder” στους φορολογούμενους που έχουν ενεργές ρυθμίσεις οφειλών – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα.

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΑΑΔΕ: “Kind reminder” στους φορολογούμενους που έχουν ενεργές ρυθμίσεις οφειλών – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα

“Kind reminder” από την ΑΑΔΕ για τους φορολογουμένους που είναι σε κάποια ρύθμιση. Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα της Αρχής το οποίο αναμένεται τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους και το οποίο θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών όταν πλησιάζει η ημερομηνία πληρωμής της δόσης.

Επίσης ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2023 περιλαμβάνει:

• Ενεργοποίηση αυτόματων επιστροφών φόρων. Τα περισσότερα αιτήματα για την επιστροφή ΦΠΑ θα διεκπεραιώνονται μέσα σε 90 ημέρες, ενώ θα αξιοποιείται και η «χρυσή λίστα» για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δεν θα έχουν στο ενεργητικό τους παραβάσεις, δηλαδή θα είναι «καθαρές» . Αυτές θα λαμβάνουν άμεσα χωρίς έλεγχο την επιστροφή ΦΠΑ στους λογαριασμούς τους.

• Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους, χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

• Αυτόματη ενημέρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τις δηλώσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” myProperty”.

• Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση. Οι πολίτες που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να μεταβάλουν τα εμπράγματα δικαιώματα θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση στην Εφορία και θα λαμβάνουν σε εξπρές χρόνο τη φορολογική ενημερότητα. Εάν όμως υπάρχουν οφειλές, τότε θα παρακρατούνται κλιμακωτά ποσοστά από τα χρήματα που θα εισπράξει ο φορολογούμενος ή από το τίμημα σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου.

• Με κάρτες του εξωτερικού θα μπορούν να πληρώνουν φόρους, τέλη και παράβολα οι φορολογούμενοι.

• Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους.

• Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ έπειτα από έλεγχο).

• Ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου ώστε να μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως χωρίς επίσκεψη σε ΔΟΥ μεγάλος όγκος δηλώσεων και υποχρεώσεων, όπως: διακοπή εργασιών επιχείρησης ή επαγγέλματος, ένταξη ή απένταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών, έγκυρες βεβαιώσεις μητρώου (και με ενσωμάτωση QR Code), επέκταση υπηρεσιών του my AADElive μέσω βιντεοκλήσης κ.λπ.

• Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Ουσιαστικά όλοι φορολογούμενοι θα έχουν στο κινητό τους την εφορία μέσω μιας ειδικής εφαρμογής που θα τεθεί σε λειτουργία προσεχώς . Το νέο application της ΑΑΔΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Πηγή: https://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671