ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.05.2023

Φορολογικοί έλεγχοι... live από την ΑΑΔΕ, άμεσα τα ραβασάκια.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Φορολογικοί έλεγχοι... live από την ΑΑΔΕ, άμεσα τα ραβασάκια

Το νέο ψηφιακό εργαλείο στη φαρέτρα της εφορίας που επισπεύδει τους ελέγχους. Αμεσα και ηλεκτρονικά τα «ραβασάκια» στους παραβάτες. Ποια στοιχεία θα βλέπουν online οι ελεγκτές.

Λίγο μετά τις εκλογές, λίγο πριν το πρώτο μεγάλο τριήμερο του καλοκαιριού του Αγίου Πνεύματος, στην αγορά θα κάνει πρεμιέρα ένα νέο εργαλείο φορολογικών ελέγχων.

Προς το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές της εφορίας θα έχουν «φορτώσει» στα τάμπλετ τους την ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣ Live», η οποία κάνει αυτό που λέει το όνομά της. Ξεκινά και ολοκληρώνει τον έλεγχο επιτόπου, εκδίδοντας και το ηλεκτρονικό ραβασάκι με φόρους και πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις.

Το νέο ψηφιακό εργαλείο αναμένεται πως θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε ένα σίριαλ 30.000 ελέγχων σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς τη θερινή περίοδο, όταν την τιμητική τους αναμένεται πως θα έχουν οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας.

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα «ράβουν το κοστούμι», εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου. Το ραβασάκι, προφανώς δεν εκτυπώνεται. Αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογούμενου στο taxisnet για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, φέτος προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων (19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων), μεταξύ των οποίων:

• 3.250 στοχευμένοι έλεγχοι (ΦΠΑ, με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ΦΠ/ΝΠ με μεγάλο φορολογικό κενό, κλάδοι με μεγάλο φορολογικό κενό, δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων).

• 6.000 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών).

• 10.250 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων (διασταυρωτικοί, έκδοσης πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών/προληπτικών ελέγχων, λοιπών περιπτώσεων).

Παράλληλα προβλέπεται η διενέργεια:

• τουλάχιστον 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

• τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Υπηρεσίες Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

• τουλάχιστον 900 ερευνών από τις ΥΕΔΔΕ για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν και έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

Πηγή: https://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671