ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
02.05.2023

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιες αλλαγές έρχονται στο “πέναλτι”.

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιες αλλαγές έρχονται στο “πέναλτι”

Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που αφορά τo “πέναλτι” των εργαζόμενων συνταξιούχων. Κατά την προεκλογική περίοδο αναμένεται να εξαγγελθεί από την κυβέρνηση αναλογικότερη μείωση της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων, προκειμένου να μην χάνουν για παράδειγμα το 30% της σύνταξης τους σε περίπτωση που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Με απλά λόγια, στόχος είναι το σύστημα περικοπής της σύνταξης να γίνει πιο δίκαιο.

 

Το σχέδιο

Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι το σύστημα να γίνει αναλογικότερο με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Για παράδειγμα εργαζόμενος συνταξιούχος που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ και 200 ευρώ επικουρική θα χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ ακόμα και αν εργάζεται τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή στο 30% από 60% οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως από τον αριθμό ημερών απασχόλησης. Δηλαδή εάν ένας συνταξιούχος εργαζόταν μια ημέρα τον μήνα, τότε θα έπρεπε να πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης. Επίσης επισημαίνεται πως η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει πως οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ μετά τη συνταξιοδότησή τους θα:

• Έχουν περικοπή κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30%.

• Όταν διακόψουν την εργασία τους, σταματά και η μείωση 30% και η σύνταξη επανέρχεται στο αρχικό ποσό.

• Ο χρόνος της απασχόλησής τους αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους.

Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος που είναι 0,77% και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στις οποίες υπολογίστηκε η κράτηση 20% για τον κλάδο σύνταξης

Πηγή: https://www.enikonomia.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671