ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
30.04.2023

ΕΝΦΙΑ 2023: Η ώρα των εκκαθαριστικών-Εκπτώσεις και απαλλαγές.

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΕΝΦΙΑ 2023: Η ώρα των εκκαθαριστικών-Εκπτώσεις και απαλλαγές

Το ποσό της εκκαθάρισης και φέτος θα πληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται έως το τέλος Μαΐου.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η σταδιακή ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ o οποίος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση και τις πρόσφατες αλλαγές. Διαφορετικός θα είναι ο λογαριασμός για όσους είχαν μεταβολή της ακίνητης περιουσίας τους το προηγούμενο έτος.

Το ποσό της εκκαθάρισης και φέτος θα πληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ το ποσό του ΕΝΦΙΑ, δεν χορηγείται κάποια έκπτωση όπως συμβαίνει για παράδειγμα την περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Στην περίπτωση που υπάρχει επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πλέον οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι φέτος καταβάλλονται εντός εβδομάδας στους δικαιούχους. Για να συμβεί αυτό πλέον, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να μη υπάρξει συμψηφισμός με την επιστροφή του φόρου. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι επίσης δεν θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει άλλες οφειλές στο Δημόσιο.

Περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το “ραβασάκι” του ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένο κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές και περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση.

«Κουρεμένος» θα είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2022 σε πώληση ακινήτων ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά και τα εγγόνια τους εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 50% στην περίπτωση που:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Επίσης, καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671