ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
27.04.2023

Χρ. Σταϊκούρας στους Δελφούς: Προϋπόθεση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος η μείωση της φοροδιαφυγής.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Χρ. Σταϊκούρας στους Δελφούς: Προϋπόθεση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος η μείωση της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο για στοχευμένες παρεμβάσεις.

Δελφοί - Νατάσα Στασινού • nstasinou@naftemporiki.gr

Την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, που σχεδιάζει να ακολουθήσει η ΝΔ την επόμενη 4ετία, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Delphi Economic Forum. Όπως είπε για να συνεχίσουμε να έχουμε καλές επιδόσεις στην οικονομία απαιτούνται σύνεση, προσοχή, υπευθυνότητα και μελετημένα μέτρα στήριξης και όχι «να μοιράζεται χρήμα με ευκολία και δημοσιονομική ανευθυνότητα».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου, αλλά θα έρθει υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή.

«Θα αυξήσουμε τους μισθούς, θα μειώσουμε τις εισφορές, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο και θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος. Η κατάργηση του τέλους θα έρθει υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε περιορίσει ακόμη περισσότερο τη φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον κατώτατο μισθό

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού και σε ερώτηση για το εάν η αύξησή του έχει μελετηθεί και φέρνει αποτελέσματα, είπε: «Έχουμε αποδείξει την τελευταία 4ετία ότι κάνουμε προσεχτικές και μελετημένες κινήσεις. Επιχειρήσεις και τράπεζες δεν πρέπει να έχουν παράπονο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε πλήρη εικόνα και των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές».

Για τον πληθωρισμό

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός είναι επίμονος. «Είμαστε η χώρα με τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διψήφιος. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» τόνισε, προσθέτοντας ότι «Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική, ώστε να μην δημιουργήσουμε ανάποδες αντιδράσεις με τη δημοσιονομική πολιτική, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική».

Είπε επίσης ότι σε μία χρονιά με πληθωρισμό 10% οι πολίτες πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους υποχώρησε το 2022 στο 62% από 70% το 2018. Η ελληνική πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671