ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
05.08.2022

Νέο πακέτο στήριξης: Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ― Οι σχεδιασμοί για 2022 και 2023.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Νέο πακέτο στήριξης: Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ― Οι σχεδιασμοί για 2022 και 2023 (video)

Νέα μέτρα στήριξης από το φθινόπωρο σχεδιάζει η Πολιτεία, με την ενεργειακή κρίση να προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα - Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ για επικείμενη κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού προκειμένου να καλυφθούν οι κοινωνικές δαπάνες.

Ο δημοσιονομικός χώρος που ήταν απραίτητος για αυτές τις παρεμβάσεις προέκυψε, όπως επισημάνθηκε, από τη συνέπεια των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους, όσο και την εξαιρετική πορεία του τουρισμού.

ΒΙΝΤΕΟ

Στα δημόσια ταμεία έχουν ήδη μπει:

• 1 δισ. ευρώ από όσους αποπλήρωσαν εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή

• 3 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από αποπληρωμή φόρων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου

Ενώ έχουν αποπληρωθεί:

• το 50% του ΕΝΦΙΑ

• το 50% του φόρου εισοδήματος

Το ύψος των νέων μέτρων θα αποφασιστεί όταν θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα και από τον κλάδο του τουρισμού.

«Δεν είμαι σε θέση να σας επιβεβαιώσω ή να σας διαψεύσω οποιοδήποτε ύψος σήμερα, αλλά αυτός ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα γίνει γιατί πάει καλύτερα οικονομία άρα θα μπορέσουν να γίνουν περισσότερες δαπάνες» είπε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως έχει γίνει γνωστό έως τώρα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει:

• επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας

• νέο fuel pass

• αυξημένο επίδομα θέρμανσης

• επιταγή ακρίβειας

Τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η εξέλιξη ενεργειακής κρίσης καθώς η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε 3 μήνες έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Ενδεικτικά:

• Στις 5 Μαϊου 2022 ήταν στα 106€/MWh

• Στις 4 Αυγούστου 2022 έφτανε στα 200 €/MWh

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ενέργειας έκλεισε στα 352,9 €/MWh, ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 2,149 ευρώ το λίτρο.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για «ακρίβεια Μητσοτάκη» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση να σημειώνει: «Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αποκλιμακώνονται σε προ πολέμου επίπεδα. Εδώ όμως η κυβέρνηση αφήνει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη. Αποτέλεσμα; Τιμές καυσίμων σε ιστορικό υψηλό εδώ και μήνες και ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη».

«Αντί να φτιάχνεις τεχνητά υπερπλεονάσματα μέσα από τον κόπο και τον πόνο των πολιτών, θα έπρεπε, ως Πολιτεία, να ανακουφίσει την κοινωνία, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά» είπε από την πλευρά του σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

«Όση τύχη είχαν τα προηγούμενα μέτρα “στήριξης” για τα λαϊκά νοικοκυριά, άλλη τόση θα έχουν και τα επόμενα, από τη στιγμή που οι αιτίες της ακρίβειας, όχι μόνο δεν αγγίζονται, αλλά και συγκαλύπτονται πίσω από ανυπόστατες θεωρίες περί “εισαγόμενου πληθωρισμού”» αναφέρουν από το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σε σχετική τους ανακοίνωση.

«Δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες ζουν στη φρικτή πραγματικότητα που δημιουργεί η επιλογή του κου Μητσοτάκη και των υπουργών του να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Αν τα “πρόσθετα μέτρα στήριξης”, κινηθούν πάλι στην ίδια λογική και κατεύθυνση των επιδοτήσεων της αισχροκέρδειας και μερικών ισχνών επιδομάτων για πολύ λίγο κόσμο, θα είναι για άλλη μία φορά “εκτός θέματος”» σημειώνει το γραφείο τύπου του ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ertnews.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671