ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
27.07.2022

Φρένο στη φοροδιαφυγή με τη σύνδεση ταμειακών - POS.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Φρένο στη φοροδιαφυγή με τη σύνδεση ταμειακών - POS

Άμεση εικόνα στις συναλλαγές των επιχειρήσεων

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

ralexopoulou@naftemporiki.gr

Από την αρχή του 2023, η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε έλεγχο και διασταυρώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων καθημερινά μέσω του νέου συστήματος «διασύνδεσης συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών» (ΕFT POS). Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει άμεσα εικόνα για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται σε μία επιχείρηση, τον τρόπο πληρωμής αλλά και το πώς κινούνται οι εισπράξεις και η απόδοση των υποχρεώσεων της στο Δημόσιο.

Με το νέο σύστημα, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Γι΄ αυτό το σκοπό, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αγορά και η προετοιμασία των μηχανισμών για την σύνδεση των ταμειακών/φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα μηχανήματα αποδοχής πληρωμών με κάρτες POS. Βασικός στόχος είναι η ΑΑΔΕ να μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση τα στοιχεία όλων των εισπράξεων αλλά και των επιμέρους συναλλαγών.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σε πέντε βήματα. Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζει τις προδιαγραφές για τις νέες συσκευές:

* H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής επιλέγει "πληρωμή με κάρτα" και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα EFT/POS.

* Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

* Το ΕFT/POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών και λαμβάνει πληροφορία για το αν υπήρξε "online έγκριση" ή έγκριση offline ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.

* Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.

Στην έγκριση αποστέλλει τα στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του από τον ΦΗΜ εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

* Ο Φορολογικός Μηχανισμός - ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο πρωτόκολλο δεν εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ.

Επιτρέπεται επίσης η διεκπεραίωση συναλλαγών στο EFT POS χωρίς σύνδεση ΦΗΜ, σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου ο ΦΗΜ καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται και πάλι το πρωτόκολλο διασύνδεσης ΦΗΜ και EFT POS.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671