ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
06.12.2021

«Παράθυρο» για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου.

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

«Παράθυρο» για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

Η επικείμενη ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου για όλα τα ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο (ή να μπουν στο πρόγραμμα εξοικονομώ) αλλά και η επιβολή υψηλών προστίμων μετά την Πρωτοχρονιά σε όσους δεν δηλώσουν τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά στους δήμους, δημιουργούν ήδη συνωστισμό στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Τα παράπονα πολλά για την καθυστέρηση έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών: τα πιστοποιητικά Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, καθυστερούν για εβδομάδες, το ίδιο και τα απαιτούμενα έγγραφα από τα Κτηματολόγια. Έτσι, ενώ το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις είναι μεγάλο, οι καθυστερήσεις μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή των συμβολαίων είναι τεράστια.

Συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν παράταση

Συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητούν ήδη παράταση ειδικά σε ότι αφορά στην προθεσμία ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βρίσκουν και τόσο… καλή την ιδέα καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες συνδέονται με τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Φαίνεται όμως ότι ήδη υπάρχει εναλλακτική λύση στο τραπέζι. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μόνο για την υπογραφή των συμβολαίων (και μάλιστα για δύο ή τρεις μήνες) αρκεί να έχει υποβληθεί η δήλωση μεταβίβασης (είτε αφορά σε γονική παροχή είτε σε αγοραπωλησία) στην Δ.Ο.Υ. (σ.σ ειδικά για τις αγοραπωλησίες η δήλωση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά). Αυτό θα δώσει και ένα μεγάλο χρονικό παράθυρο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς τα πιστοποιητικά ΤΑΠ ή άλλα δικαιολογητικά, είναι απαραίτητα για την υπογραφή των συμβολαίων και την τελική κατάθεση της μεταβίβασης στο κτηματολόγιο ή στο υποθηκοφυλακείο, όχι όμως και για την υποβολή της δήλωσης στη Δ.Ο.Υ.

Οι πιθανότητες να ανοίξει το συγκεκριμένο "παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές και μετά την 1/1/2022 είναι πολλές. Άλλωστε και στην κυβέρνηση δεν θέλουν να μπλοκάρουν το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας και της απόφασης για μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών μέχρι τα επίπεδα των 800.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

Προσοχή προς αποφυγή παρεξηγήσεων: οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες μέχρι τα 800.000 ευρώ δεν είναι όμως και δωρεάν. Τα έξοδα μεταβίβασης όπως και οι αμοιβές των συμβολαιογράφων πρέπει να πληρωθούν κανονικά και φτάνουν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Γι’ αυτό προσοχή: ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που θα επέλθει μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν τη δήλωση μεταβίβασης πριν από την 1/1/2022

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671