ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.11.2021

ΕΝΦΙΑ: «Αποκαλυπτήρια» αρχές του 2022 - 60 εκατ. € μοιράζονται σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΦΙΑ: «Αποκαλυπτήρια» αρχές του 2022 - 60 εκατ. € μοιράζονται σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Στις αρχές του 2022 αναμένονται τα νεότερα για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσει η άσκηση για τον υπολογισμό της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις όποιες μεταβολές χρειαστεί να γίνουν στους συντελεστές.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι λιγότερα κατά 60 εκατ. ευρώ, στα 2,503 δισ. ευρώ από 2,563 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή, όπως διευκρινίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα λειτουργήσει προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς οι περισσότεροι θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Δεδομένου ότι η άσκηση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ανακοινώσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ έχουν πλέον μετατεθεί χρονικά στις αρχές του 2022, από τα τέλη του 2021 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ωστόσο, στόχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει την Άνοιξη, πιθανόν από τον Μάρτιο ή λίγο αργότερα, και να μπορεί να καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια, συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο (χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση για όλους), αλλά και φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα:

- Νέα κλίμακα: Βασικός στόχος είναι να αποτραπεί η όποια επιπλέον επιβάρυνση για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από το 2022. Η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

- Συμπληρωματικός φόρος: Η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έως τώρα είχαν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα αξίας περίπου 50.000-100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβαρύνει με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Στόχος είναι η επιβολή φόρου για κάθε ακίνητο χωριστά με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

- Συμπληρωματικός φόρος επιχειρήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, ναι μεν αυτό που σχεδιάζεται περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για τα φυσικά πρόσωπα, όχι όμως για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.

- Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων: Στόχος είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από την εξάντληση του συντελεστή παλαιότητας των αντικειμενικών αξιών στα 26 έτη, πέραν των οποίων δεν απομειώνεται άλλο η αξία των ακινήτων. Είτε δηλαδή το ακίνητο είναι ηλικίας 70 ετών, είτε 25, η φορολογητέα αξία είναι η ίδια.

- Συντελεστές εμπορικότητας: Πρόκειται για συντελεστές οι οποίοι έχουν να αλλάξουν εδώ και 40 έτη.

Χωρίς καμία αλλαγή αναμένεται να παραμείνουν εκπτώσεις και απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ για τους οικονομικά ευάλωτους, ανάλογα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671