ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.11.2021

Ακίνητα: Ουρές για μεταβιβάσεις στα συμβολαιογραφεία.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ακίνητα: Ουρές για μεταβιβάσεις στα συμβολαιογραφεία

Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά ακινήτων, με τους φορολογούμενους να κάνουν "ουρές" στα συμβολαιογραφεία και με την αγορά να ζητά τρίμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, όπου οι ιδιοκτήτες πρέπει να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τον νέο ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ επιχειρεί την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών έως και 250% σε περισσότερες από 7.000 περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία από συμβολαιογραφικά γραφεία, το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με το περυσινό έτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών που θα εφαρμοστούν το νέο έτος, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους, φοβούμενοι, όπως αναφέρουν, ότι μπορεί να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά ζητά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών για τρεις μήνες, και συγκεκριμένα να τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, καθώς και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αλλά και τα αδήλωτα τετραγωνικά. Οι συμβολαιογράφοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να διεκπεραιώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες μεταβιβάσεις. Αναφέρουν, δε, ότι οι μεταβιβάσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.500 σε καθημερινή βάση.

Όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα τραβήξουν την ανηφόρα έχουν στη διάθεσή τους 32 εργάσιμες ημέρες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες. Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν σύντομα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη, λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί έπειτα από δύο μήνες στα 5.700 ευρώ.

Τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ

Τον Ιανουάριο του 2022 θα είναι έτοιμος ο νέος ΕΝΦΙΑ, βάσει του οποίου θα φορολογηθούν τα ακίνητα το 2022. Αν και αρχικά η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι ο φόρος των ακινήτων και η νέα κλίμακα που θα τον συνοδεύει θα είχαν ολοκληρωθεί πριν από την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, όπως όλα δείχνουν οι επιτροπές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξετυλίξουν το κουβάρι του νέου ΕΝΦΙΑ, που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό φόρο.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν βιάζονται να ολοκληρωθεί η νέα κλίμακα, καθώς το αποτέλεσμά της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή υποστηρίζουν ότι το ποσό προς είσπραξη θα ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως και φέτος. Από τις νέες εντάξεις (3.643 νέες ζώνες), εκτιμούν ότι θα προκύψει επιπλέον ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες, κυρίως εκείνους που η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυξάνεται σημαντικά ή ακόμα και διπλασιάζεται μετά την αναπροσαρμογή που έγινε το καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 8%, αυτή θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αντληθεί από τον Προϋπολογισμό του κράτους.

"Λίφτινγκ" στα κοινωνικά επιδόματα

Τις προτάσεις της ειδικής ομάδας εργασίας περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η οποία έχει αναλάβει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε κοινωνικά επιδόματα για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο απώλειάς τους για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά. Το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και θέρμανσης, αλλά και του μειωμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ και της έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα η αξία των ακινήτων για πολλά νοικοκυριά να περάσει το όριο που ορίζει ο νόμος για τα επιδόματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ενισχύσεις. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αύξηση έως 38% του ορίου της περιουσίας για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ενισχυθούν φέτος για να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Τα επιδόματα που κινδυνεύουν είναι μεταξύ άλλων:

- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για να λάβει ένα νοικοκυριό την ενίσχυση, θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

- Το στεγαστικό επίδομα. Για τη χορήγησή του θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Πέραν των επιδομάτων, οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν κριτήριο για την ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για άγαμο χωρίς παιδιά η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Πηγή: CAPITAL

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671