ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
13.10.2021

Φοροκλοπή στον ΦΠΑ ίση με 2,5 ΕΝΦΙΑ.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Φοροκλοπή στον ΦΠΑ ίση με 2,5 ΕΝΦΙΑ

Την υψηλότερη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης καταγράφει η Κομισιόν στην Ελλάδα. Η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ ανήλθε πέρυσι σε 6 δισ. ευρώ, όσα τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ δυόμισι ετών.

Στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης θα μπορούσε να προχωρήσει η κυβέρνηση εάν περιόριζε τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με νεότερη έκθεση της Κομισιόν, οι απώλειες ΦΠΑ ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ και με την επίδοση αυτή η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής στην Ευρωζώνη και κατακτά την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε απώλειες εσόδων από ΦΠΑ.

Εάν οι φορολογικές αρχές κατάφερναν να μειώσουν σε ευρωπαϊκά επίπεδα τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον ΦΠΑ, θα δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο εισπράττονται 2,5 δισ. ευρώ, και της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους συνταξιούχους, από την οποία εισπράττουν 1,2 δισ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα από ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα μας το 2020 ανέρχονταν στο ποσό των 21 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 15 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρχαν απώλειες ύψους 6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 28,5% (έναντι 11% στην ΕΕ). Μάλιστα τα μισά από αυτά (3 δισ. ευρώ) χάνονται στα σύνορα, καθώς η διασυνοριακή απάτη έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οπως προκύπτει από την έκθεση, σχεδόν 1 στα 3 ευρώ δεν εισπράττεται, με τη φορολογική συμμόρφωση να διαμορφώνεται στο 68%, όταν το 2001 η συμμόρφωση ήταν στο 81% με πολύ μικρότερους συντελεστές (18%).

Την ίδια στιγμή, όμως, το κράτος καθυστερεί να επιστρέψει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια μέση επιχείρηση της Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να υλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.

Η Ιταλία και η Ρουμανία είναι τα δύο κράτη-μέλη με τον υψηλότερο απαιτούμενο αριθμό ωρών για να υλοποιήσουν τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ (περίπου 42 και 22 ώρες, αντίστοιχα).

Η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομάδων για να πραγματοποιηθεί επιστροφή ΦΠΑ (περίπου 62, 43 και 31 εβδομάδες, αντίστοιχα).

Μάλιστα τονίζεται ότι το χάσμα μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων επιδόσεων της Ε.Ε. παραμένει σχετικά μεγάλο. Συνολικά η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ευρώπη ξεπερνά τα 140 δισ. ευρώ, ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας το ποσό αυτό θα χρειαστεί να επανεξετασθεί και ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Εννέα χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) εξακολουθούν να εμφανίζουν κενά ΦΠΑ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (στο 11%) το 2020, με Ιταλία, Ελλάδα, Λιθουανία και Ρουμανία να έχουν απώλειες πάνω από 25% των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671