ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.10.2020

Ομπρέλα πτώχευσης για όσους ξέπλυναν «μαύρο» χρήμα.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ομπρέλα πτώχευσης για όσους ξέπλυναν «μαύρο» χρήμα

Πώς, με βάση τις πρόνοιες του νέου πτωχευτικού, αναστέλλεται «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, για όσους έχουν προβεί σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Να απαλειφθεί η διάταξη ζητά ο ΔΣΑ.

Δυνατότητα πτώχευσης, με αναστολή όλων των καταδιωκτικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι ανακριτές, προβλέπει το υπό συζήτηση στη Βουλή νέο πτωχευτικό πλαίσιο, για όσους έχουν υποπέσει στο αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, το άρθρο 100 (παράγραφος 1) προβλέπει ότι αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα καταδιωκτικά μέτρα των πτωχευτικών πιστωτών κατά του οφειλέτη, στα οποία ρητώς ορίζεται ότι συγκαταλέγονται τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 42 του νόμου 4557/2018 (Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Δηλαδή, προβλέπεται ότι τα μέτρα που επέβαλε ο ανακριτής (απαγόρευση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, απαγόρευση εκποίησης ακινήτου κ.α.) κατά όποιου έχει προβεί σε ένα από τα οριζόμενα στο νόμο αδικήματα αναστέλλονται. Πρόκειται, σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), για προβληματική διάταξη, η οποία πρέπει να απαλειφθεί.

Από την άλλη, ο δικηγορικός κόσμος χαιρετίζει τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την περαιτέρω εξειδίκευση της διάταξης, ως προς την απαλλαγή φυσικού προσώπου από τις οφειλές του.

Ο υπουργός δήλωσε στη Βουλή πως θα διευκρινισθεί το άρθρο 194 (παράγραφος 1), ώστε να μπορεί να λάβει απαλλαγή από τα χρέη του και όποιος έχει καταδικαστεί ή θα καταδικαστεί για οφειλές προς το Δημόσιο. Εξαιρούνται όσοι έχουν προβεί σε δόλιες συμπεριφορές όπως έκδοση πλαστών, εικονικών τιμολογίων, τριγωνικές συναλλαγές και άλλα.

Πρόκειται για δεύτερη συνεχόμενη βελτίωση της σχετικής διάταξης, που διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής καθώς πλέον μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης και μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου.

Σε θετική κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα πάντα με δικηγόρους, και η δέσμευση του ΥΠΟΙΚ να συμπεριληφθούν ρητά στους οικονομικά ευάλωτους οι επιτηδευματίες που πληρούν τα κριτήρια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πώλησης και επαναμίσθωσης της κατοικίας τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671