ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.10.2020

Περιζήτητα τα σπίτια με χώρο για τηλεργασία.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Περιζήτητα τα σπίτια με χώρο για τηλεργασία

Δείγματα στήριξης των τιμών πώλησης των κατοικιών έχουν αρχίσει να εντοπίζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, παρότι επί του παρόντος οι συναλλαγές παραμένουν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία και ασφαλώς η οικονομία βρίσκεται πλέον σε έντονα υφεσιακή τροχιά. Οπως σημειώνουν, μπορεί οι τιμές να οδεύουν προς σταθεροποίηση, μετά την ανοδική τάση της προηγούμενης διετίας, ωστόσο οι προβλέψεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια παραμένουν αισιόδοξες.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, «σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως π.χ. τα καταστήματα, ενδεχομένως και τα γραφεία, ο κλάδος των κατοικιών προβλέπεται να εμφανίσει σημαντικές αντοχές στο άμεσο μέλλον και οι τιμές δεν θα πιεστούν ιδιαίτερα.

Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της συνειδητοποίησης από τους υποψήφιους αγοραστές της αξίας ενός επιπλέον δωματίου στην κατοικία τους, δηλαδή ενός χώρου κατάλληλου για εργασία», σημειώνει ο κ. Ξυλάς.

Ηδη στην αγορά καταγράφεται ζήτηση για ακίνητα μεγαλύτερων επιφανειών ή έστω για ακίνητα τα οποία μπορούν να αναδιαμορφωθούν εσωτερικά ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι χώροι εργασίας/μελέτης. Στο πλαίσιο αυτό, αντί κάποιος να κινηθεί για την αγορά ενός νεόδμητου ή έστω σχετικά καινούργιου διαμερίσματος, προτιμά να δαπανήσει το ίδιο ποσό για την απόκτηση ενός παλαιότερου, ανακαινισμένου ακινήτου, το οποίο όμως προσφέρει ένα ακόμη δωμάτιο. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλά, «σε μια νεόδμητη πολυκατοικία στην Αγία Παρασκευή, ένα επιπλέον δωμάτιο κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά προτιμάται η απόκτηση ενός μεταχειρισμένου διαμερίσματος, που να προσφέρει όμως ένα επιπλέον δωμάτιο σε σχέση με το νεόδμητο διαμέρισμα».

Η ανάδυση της τηλεργασίας, η οποία εν πολλοίς διατηρείται και σήμερα, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, έχει φέρει στο επίκεντρο τη σημασία των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας ή έστω τον επανασχεδιασμό των εσωτερικών χώρων των κατοικιών, ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή χρηστικότητα, επιτρέποντας π.χ. τον διαχωρισμό των δωματίων ή τη διαμόρφωση σημείων απομόνωσης. Κατά τον κ. Ξυλά, ακόμα και μετά την πανδημία η ανάγκη αυτή θα διατηρηθεί, προσφέροντας στήριξη στη ζήτηση κατοικιών και επομένως και στις τιμές. «Η εξ αποστάσεως εργασία ανέδειξε τη σημασία ενός λειτουργικού σπιτιού. Επομένως, η τάση αυτή θα διατηρηθεί και στο μέλλον, με τον σχεδιασμό των κατοικιών να λαμβάνει υπόψη τις νέες αυτές ανάγκες, με γνώμονα την ευελιξία και την ευκολία στην εσωτερική διαμόρφωση των δωματίων και των επιμέρους χώρων», αναφέρει ο κ. Ξυλάς.

Διεθνής τάση

Η τάση για ζήτηση κατοικιών μεγαλύτερης επιφάνειας δεν αποτελεί βέβαια ελληνική «πρωτοτυπία». Αντιθέτως, όπως διαπιστώνεται, ανάλογη είναι η εικόνα και σε αγορές του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η βρετανική, όπου οι τιμές όχι μόνο δεν παρουσιάζουν σημάδια υστέρησης, αλλά αντιθέτως κινούνται έντονα ανοδικά. Σε χθεσινή ανάλυσή της η Rightmove, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων, ανέφερε ότι οι ζητούμενες τιμές τον φετινό Οκτώβριο είναι 5,5% υψηλότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται δε για τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Rightmove, μέχρι το τέλος του έτους η ετήσια αύξηση των τιμών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7%. Ο βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι οι αγοραστές είναι πλέον διατεθειμένοι να καταβάλουν επιπλέον ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν κατοικίες μεγαλύτερης επιφάνειας, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας που είχαν κατά την περίοδο του περιορισμού των μετακινήσεων, όταν και υποχρεώθηκαν να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα εντός της οικίας τους.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671