ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
07.10.2020

Σταικούρας για ξέπλυμα χρήματος: Αντιμετωπίζουμε τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Σταικούρας για ξέπλυμα χρήματος: Αντιμετωπίζουμε τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Στην διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την βούληση να αντιμετωπίσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, με συνεκτικό και οργανωμένο τρόπο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος.

Κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εμμέσως και σε δήλωση που είχε κάνει εκπρόσωπος της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) πέρυσι το Νοέμβριο στο CNN Greece για τις αλλαγές που επέφερε ο ν. 4637/20 στις αποδεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για ξέπλυμα χρήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στενή συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, όσο και με διεθνείς οργανισμούς, όπως η FATF. Ως προς το θέμα των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων είπε πως με τη διάταξη του άρθρου 15 του ν. 4637/2019 ορίστηκε αρχικά ότι εντός προθεσμίας τριών μηνών οι διατάξεις του προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα για τις παλιές υποθέσεις διαβιβάζονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο προς κρίση. Ωστόσο, για να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο, έστω και μία υπόθεση να μην έχει διαβιβαστεί, η κυβέρνηση επέκτεινε την προθεσμία των τριών μηνών για ένα ακόμα τρίμηνο.

«Με νομοθετική μας παρέμβαση η ισχύς του νόμου – του άρθρου 15, δηλαδή – επεκτάθηκε έως τις 19 Μαΐου του 2020, δηλαδή συνολικά για ένα εξάμηνο. Συνεπώς, το μόνο που έπρεπε να γίνει εντός του εξαμήνου είναι η διαβίβαση των υποθέσεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Η προθεσμία των έξι μηνών για μία διαβίβαση ήταν επαρκής. Η διαδικασία της διαβίβασης ολοκληρώθηκε κανονικά και δεν λάβαμε – ακούστε το, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι έχει μία άξια αυτό που θα προσθέσω – από τους εμπλεκόμενους φορείς – ιδίως στην αρχή – ουδέποτε την ενημέρωση για οποιοδήποτε κώλυμα ή ανάγκη για περαιτέρω παράταση. Όλα έγιναν οργανωμένα και συντονισμένα. Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ζήτημα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές αξιόποινες πράξεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος είπε πως η FATF, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασαν γραπτώς την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση και τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, χωρίς να διατυπώσουν την οποιαδήποτε ένσταση ή επιφύλαξη και αποδέχτηκαν πλήρως και γραπτώς την τεκμηριωμένη θέση της ελληνικής πλευράς, ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στη μαζική άρση αποφάσεων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων.

«Κάποιοι πήγαν να κάνουν ζημιά στη χώρα»

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εμμέσως σε ερωτήσεις που είχε απευθύνει το CNN Greece στην FATF λέγοντας τα εξής: «Έχω, μάλιστα, στην κατοχή μου κάποια πολύ ενδιαφέροντα e-mails σύμφωνα με τα οποία κάποιοι πήγαιναν στη FATF και έδιναν έγγραφα προκειμένου να κάνουν ζημιά στη χώρα. Σε κάποια κείμενα γράφει – έχω και τις ημερομηνίες: 8 Νοεμβρίου του 2019 και 11 Φεβρουαρίου του 2020 – ότι συνεχίζει να υπάρχει «misunderstanding» σε κάποιους στην Ελλάδα – η FATF τα λέει αυτά, όχι για την Κυβέρνηση, γι’ αυτούς που έστελναν αυτά – και ότι αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς με την Ελληνική Κυβέρνηση, για να μην συνεχίζουν να εγείρονται ζητήματα σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Δεδομένης της αναφοράς του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, το CNN Greece υπενθυμίζει την απάντηση που είχε δώσει Εκτελεστικός Γραμματέας της FATF Ντέιβιντ Λιούις (David Lewis) στο CNN Greece στις 7 Νοεμβρίου 2019 για το ζήτημα της αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος ή την τρομοκρατία, χωρίς να έχει προηγηθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

«Η FATF θα εξετάσει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα πρότυπα της στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας παρακολούθησης της FATF, κατά την οποία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει ως συνέχεια της αξιολόγησής τους. Υπό κανονικές συνθήκες, η FATF θα εξετάσει σε αυτή τη φάση το εάν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και νέων νόμων, έχουν ενισχύσει ή αποδυναμώσει το πλαίσιο της χώρας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ως αποτέλεσμα, η FATF μπορεί να αποφασίσει να επαναξιολογήσει μια χώρα. Η απόφαση επαναξιολόγησης θα ληφθεί από την Ολομέλεια, το όργανο λήψης των αποφάσεων της FATF.

Αν και η Γραμματεία της FATF δεν μπορεί να σχολιάσει σε μεμονωμένη βάση νομοθετήματα που προτείνει μια χώρα, ωστόσο εάν μια χώρα έχει εγκρίνει νόμο που προβλέπει την αυτόματη αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος ή την τρομοκρατία μετά από το πάγωμά τους για συγκεκριμένη περίοδο, αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης (final judicial ruling) (ή απόφασης των Ηνωμένων Εθνών ή της ΕΕ σε ορισμένες περιπτώσεις), τότε η FATF θα ήγειρε σοβαρές ανησυχίες για αυτό».

Πηγή: https://www.cnn.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671