ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθμ. 107420 ΕΞ 2020/25.09.2020

Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στις υποχρεώσεις της ως Δικαιούχου της Δράσης «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19».

Αριθμ. 107420 ΕΞ 2020

(ΦΕΚ Β΄ 4180/28.09.2020)

Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στις υποχρεώσεις της ως Δικαιούχου της Δράσης «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 34 του ν. 1914/1990 «Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη του δημόσιου τομέα και της κεφαλαιαγοράς, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α' 178), όπως αποσαφηνίστηκε με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2346/1995 (Α' 220),

β) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α' 133), όπως ισχύει,

γ) των άρθρων 13 έως 15 του ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α' 45), όπως ισχύει,

δ) του άρθρου 5 του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και άλλες διατάξεις» (Α' 131),

ε) του άρθρου 2 του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο 'Πρόγραμμα Διαύγεια' και άλλες διατάξεις» (Α' 112), όπως ισχύει, στ) του ν. 4314/2014 «Α) Γ ια τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο, τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α' 297) και άλλες διατάξεις» (Α' 265), όπως ισχύει, ζ) του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ ΕΕ)-δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α' 143), όπως ισχύει,

η) του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019.

θ) του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 181), όπως ισχύει, ι) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 121).

2. Την υπό στοιχεία 39162ΕΞ2020/15.04.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» (Β' 1457), όπως ισχύει.

3. Το υπό στοιχεία Υ.Γ145/10-09-2020 έγγραφο της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Συγκρότηση και ορισμός μελών ομάδας εργασίας στη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών».

4. Την υπό στοιχεία 82784 ΕΞ 2020/30.07.2020 εισήγηση του Αναπληρωτή Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Την ανάγκη υποβοήθησης του έργου της ΓΔΟΥ ως Δικαιούχου της Δράσης «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» η οποία έχει τη γενική εποπτεία και την ευθύνη της διοικητικής υποστήριξης της δράσης.

6. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για την αποζημίωση των μελών το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί με την έκδοση σχετικής απόφασης,

αποφασίζουμε:

Α. Συνιστούμε στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στις υποχρεώσεις της ως Δικαιούχου της Δράσης «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19»

Β.Ι. Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

1. η συστηματική επίβλεψη και ο συντονισμός των επιμέρους ενεργειών για την υλοποίηση της δράσης, καθώς και η συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της Ομάδας Εργασίας, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα παραδοτέα, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην περίπτωση ΙΙΙ της παρούσας παραγράφου και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 39162ΕΞ2020/15.04.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» (Β' 1457), όπως ισχύει.

2. η παρέμβασή της όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις ή άλλες δυσαρμονίες στην υλοποίηση της δράσης και στην ολοκλήρωση των παραδοτέων.

ΙΙ. Η ΓΔΟΥ αναλαμβάνει την υποχρέωση της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών υλοποίησης της δράσης και της τήρησης όλων των παραστατικών, καθώς και της επιβεβαίωσης τήρησης των υποχρεώσεων των δικαιούχων της ενίσχυσης, αποκλειστικά και μόνο στη βάση παραστατικών και εγγράφων που της έχουν υποβληθεί από την ΑΑΔΕ ή άλλο αρμόδιο φορέα, καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων Δικαιούχου, όπως ορίζονται στον ν. 4314/2014 και το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

ΙΙΙ. Η ΓΔΟΥ, μέσω της Ομάδας Εργασίας, θα παρέχει στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και την Αρχή Πιστοποίησης όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου.

Η ανωτέρω υπηρεσία υποχρεούται:

1. Να συγκεντρώνει τις πληροφορίες που απαιτούνται για την για την υποβολή των ετήσιων εκθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τα προβλεπόμενα στο σημείο 87 του Προσωρινού Πλαισίου.

2. Να τηρεί για δέκα (10) έτη, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης, λεπτομερή αρχεία όσον αφορά τη χορήγηση ενισχύσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υπό στοιχεία 39162ΕΞ2020/15.4.2020 (Β' 1457) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως ισχύει, τα οποία να περιλαμβάνουν

όλα τα στοιχεία (δικαιολογητικά έγγραφα και παραστατικά) που είναι αναγκαία για να πιστοποιηθεί η τήρηση των προϋποθέσεων της παραπάνω απόφασης από οποιοδήποτε αρμόδιο εθνικό ή ευρωπαϊκό όργανο ελέγχου. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

3. Να προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που προκύπτει εκ του ρόλου της ως «δικαιούχος» της δράσης, όπως αυτές περιγράφονται στην οικεία απόφαση ένταξης.

4. Να διαβιβάζει στοιχεία που περιέχουν υπόνοια απάτης στις αρμόδιες αρχές, στο πλαίσιο της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την καταπολέμηση της απάτης στις διαρθρωτικές δράσεις. Λεπτομερής αναφορά για την «Καταπολέμηση της απάτης στις διαρθρωτικές δράσεις» υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο https://www.espa.gr/ el/Pages/staticAntiFraudPolicy.aspx.».

5. Να αποδέχεται τη συμπερίληψή της στον κατάλογο των πράξεων του Ε.Π. που δημοσιοποιεί η οικεία ΕΥΔ στις διαδικτυακές πύλες www.ependyseis.gr, www. espa.gr, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 115 και στο Παράρτημα ΧΙΙ του Καν. 1303/2013, και στο οποίο αναφέρονται: η ονομασία του δικαιούχου και της πράξης, σύνοψη της πράξης, ημερομηνία έναρξης της πράξης, συνολική επιλέξιμη δαπάνη, ποσοστό συγχρηματοδότησης, ταχυδρομικός κώδικας ή άλλη κατάλληλη ένδειξη της τοποθεσίας, χώρα, ονομασία της κατηγορίας παρέμβασης της πράξης.

6. Να λαμβάνει όλα τα μέτρα πληροφόρησης και δημοσιότητας που προβλέπονται στο Παράρτημα ΧΙΙ του Κανονισμού 1303/2013 και ειδικότερα:

αα) να ενημερώνει το κοινό σχετικά με την στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία:

i) παρέχοντας στο διαδικτυακό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση,

ii) τοποθετώντας τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο,

ββ) να εξασφαλίζει ότι οι λήπτες της ενίσχυσης στην πράξη έχουν ενημερωθεί για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)».

7. Να συντάσσει παρουσιολόγια για όλα τα στελέχη της Ομάδας Εργασίας που συμμετέχουν στις συναντήσεις εργασίας (τακτικών ή αναπληρωματικών μελών).

8. Nα τηρεί τα απαραίτητα αρχεία και πρακτικά των συνεδριάσεων της Ομάδας Εργασίας.

9. Να συντάσσει εξαμηνιαίες εκθέσεις απολογισμού, αναφορές προόδου.

10. Να συντάσσει εξαμηνιαίες εκθέσεις προγραμματισμού εργασιών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

11. Να συντάσσει τελική έκθεση αποτίμησης των εργασιών που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης.

12. Οικονομικός απολογισμός της δράσης/Παρουσίαση του ποσοστού απορρόφησης/Παρακολούθηση των πληρωμών της δράσης προς εταιρίες κ.λπ.

Γ. Η ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και λόγω της φύσης και των ιδιαίτερων απαιτήσεων του έργου και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν δύναται να πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις και εκτός ωραρίου εργασίας. Η διάρκεια λειτουργίας της, ως εκ του υποστηρικτικού της ρόλου, ισχύει έως την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου της και δύναται να παραταθεί και για την τήρηση των μακροχρόνιων υποχρεώσεων που απορρέουν από την πράξη και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Υπουργός

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671