ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.06.2020

Σε περισσότερες δόσεις η πληρωμή φόρων 10 δισ. ευρώ.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Σε περισσότερες δόσεις η πληρωμή φόρων 10 δισ. ευρώ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις ρυθμίζει το κράτος σε περισσότερες δόσεις.

Τον προσεχή Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση οφειλών που θα αφορά τους φόρους Μαρτίου - Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί σε εφορία και Ταμεία, καθώς και διάταξη για την αποπληρωμή των φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις, όπως επίσης και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Ολες οι παραπάνω υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου στο ποσό των 10 δισ. ευρώ και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι προκειμένου να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος της οποίας ξεπερνάει τα 104 δισ. ευρώ.

• Φόροι και εισφορές σε αναστολή. Οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους. Συνολικά η κυβέρνηση πρόκειται να ρυθμίσει περί τα 3 δισ. ευρώ υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκτακτη ρύθμιση της εφορίας θα προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου), υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομίας), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

Από τον Ιανουάριο

Ουσιαστικά η κυβέρνηση για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα δώσει και μια περίοδο χάριτος 3 μηνών καθώς η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021. Το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%.

• Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ποσό ύψους 3,6 δισ. ευρώ μπορεί να καταβληθεί από 3,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που λαμβάνουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία σε οκτώ δόσεις αντί τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο θα τύχουν έκπτωσης 2%.

• Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αντί έξι που ισχύουν σήμερα, θα πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν πληγεί.

• Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φόρο για τα ακίνητα που διαθέτουν, συνολικού ύψους 2,53 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα αποπληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί πέντε που ισχύουν σήμερα, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 26 Φεβρουαρίου.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671