ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
03.06.2020

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες οι συμβάσεις ενοικίων.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες οι συμβάσεις ενοικίων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών με το σύνολο των ενεργών συμβάσεων ενοικίων σε όλη την επικράτεια προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Στη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα κληθούν σταδιακά όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την εφορία να δηλώσουν τις συμβάσεις μισθωμάτων, στοιχεία τα οποία θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εφορία θα γνωρίζει τις τάσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και κατά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2021, ενώ το ποσό του ενοικίου θα προσυμπληρώνεται στη φορολογική δήλωση Ε1. Στην παρούσα φάση, δηλαδή στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για να δηλώσουν οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες τα ποσά που έχουν απολέσει από την υποχρεωτική έκπτωση 40% στα ενοίκια με απόφαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με τη δημιουργία της τράπεζας δεδομένων των μισθωμάτων στοχεύει:

1. Πληττόμενοι ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει το 40% του ενοικίου και όσοι θα συνεχίσουν να έχουν απώλειες θα πρέπει να υποβάλουν τις συμβάσεις που έχουν με τους ενοικιαστές στη σχετική πλατφόρμα. Μετά την υποβολή των στοιχείων, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στη διαπίστωση των απωλειών και στην πίστωση του ποσού κάλυψης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η διάταξη που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπει την κάλυψη από την κυβέρνηση του 30% των απωλειών που έχουν από τη μείωση των ενοικίων. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ιδιοκτήτης έχει χάσει 100 ευρώ από την υποχρεωτική μείωση, η κυβέρνηση θα τον αποζημιώσει με 30 ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη (εκτός από δόσεις ρυθμισμένων οφειλών). Μετά το τέλος της ανωτέρω διαδικασίας, θα κληθούν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια.

2. Αντικειμενικές αξίες. Τα στοιχεία που θα δηλωθούν από το σύνολο των ιδιοκτητών θα χρησιμοποιηθούν από τις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διαπιστωθεί πώς διαμορφώνονται οι τιμές των μισθωμάτων σε κάθε δήμο και οικισμό της χώρας. Ακόμα και οι διαφοροποιήσεις σε κάθε περιοχή ενός δήμου στις τιμές των ενοικίων είναι σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση των τιμών ζώνης σε κάθε περιοχή. Αν και το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει σχετική πλατφόρμα από το 2014, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει ποιες από τις συμβάσεις αυτές είναι ενεργές και κυρίως δεν έχει τα στοιχεία των μισθωμάτων προ του 2014. Παράλληλα, η πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί θα εκσυγχρονιστεί έτσι ώστε τα στοιχεία να μπορούν να αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

3. Προσυμπλήρωση μισθωμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τράπεζα πληροφοριών να χρησιμοποιηθούν και στο έντυπο Ε1. Δηλαδή, οι κωδικοί 811-812 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης, που αφορούν τα στοιχεία δήλωσης του καταβαλλόμενου ενοικίου πρώτης κατοικίας, θα είναι προσυμπληρωμένοι όπως είναι τα στοιχεία των αποδείξεων, των τόκων και των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία. Σταδιακά επί της ουσίας η δήλωση θα είναι σχεδόν στο σύνολό της προσυμπληρωμένη από τη φορολογική διοίκηση και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να δηλώσουν εάν συμφωνούν ή όχι με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο έντυπο Ε1.

Το 2021 η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Μπορεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να έχει μετατεθεί για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιουργεί στην αγορά των ακινήτων, ωστόσο οι εκτιμητές ακινήτων έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και έχουν ήδη υποβάλει τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο ισχύει και για τις εκτιμήσεις που αφορούν τις νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές θα κληθούν στις αρχές του 2021 να προχωρήσουν σε νέα επικαιροποίηση των τιμών ζώνης που έχουν προτείνει, εφόσον χρειαστεί, και αμέσως μετά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον έλεγχό τους προκειμένου στη συνέχεια να τεθούν σε ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά θα γίνει το επόμενο έτος, κάτι που όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν και μείωση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό, καθώς οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι στοχευμένες και με βάση τις νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν. Στις περιοχές που θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης θα γίνουν οι απαραίτητες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε ο λογαριασμός να παραμείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να μετρήσει τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671