ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
06.05.2020

«Βροχή» οι αιτήσεις για επιδότηση επιτοκίου.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Υποβλήθηκαν 10.000 αιτήσεις για χαμηλότοκες χορηγήσεις

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Τις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για χορήγηση ρευστότητας αντανακλά η υψηλή ζήτηση που παρατηρείται στο πρόγραμμα «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ II», που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες. Ηδη μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10.000 και η ζήτηση για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου από το κράτος προσεγγίζει τον προϋπολογισμό της δράσης, που φθάνει το 1,3 δισ. ευρώ.

Η «δίψα» για ρευστότητα ανεβάζει το θερμόμετρο ενόψει της ενεργοποίησης έως τα τέλη Μαΐου του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου αναμένεται να διοχετευθούν στην οικονομία δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ. Το ταμείο θεωρείται η «ναυαρχίδα» του κυβερνητικού σχεδιασμού για κεφάλαια κίνησης προς τις επιχειρήσεις, καθώς τα δάνεια θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Γ. Τσακίρη, καθώς τα χρήματα αντλούνται από τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ.

Η εγγύηση ανέρχεται στο 80% των δανείων που θα δοθούν προς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, και δικαιούχοι θα είναι οι μεγάλες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μοιραστούν σε ποσοστό 50%-50% τα κεφάλαια που θα διατεθούν, υπό τον όρο ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες άνω των 90 ημερών, ανεξαρτήτως εάν τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν.

Η πρόσκληση προς τις τράπεζες αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, έτσι ώστε το πρόγραμμα να ξεκινήσει έως και τα τέλη Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ II», η κρατική στήριξη αφορά την επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια, και ενδεικτικό του «συνωστισμού» που υπήρξε για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι, για την παράλληλη δράση του ΤΕΠΙΧ II, που τρέχει εδώ και ένα χρόνο, ο αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται στις 6.000 έναντι των 10.000 που υποβλήθηκαν σε τέσσερις μόλις ημέρες.

Αν και οι αιτήσεις αυτές δεν μεταφράζονται αυτόματα σε εγκρίσεις, καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, γεγονός είναι ότι το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται δημιουργεί ήδη την ανάγκη για αύξηση των πόρων που διατίθεται για τη δράση. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται κατά 40% από το Ταμείο Επανεκκίνησης που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΕΑΤ, ενώ στο 60% ανέρχεται η συμμετοχή των τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αποτελεί τους συνολικούς πόρους που διατίθενται από τις τράπεζες και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για δάνεια επενδυτικού σκοπού, που αποτελεί παράλληλη δράση του ταμείου που είναι ακόμη ενεργή εδώ και ένα χρόνο, συγκεντρώνοντας ενδιαφέρον από περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Το ποσοστό των εγκρίσεων στη συγκεκριμένη δράση διαμορφώνεται κοντά στο 40% και η άσκηση που θα πρέπει να «τρέξουν» τράπεζες και ΕΑΤ είναι το κατά πόσον το ποσοστό αυτό επαληθεύεται και στο τρέχον πρόγραμμα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr στον οποίο η ενδιαφερόμενη επιχείρηση δηλώνει και την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Στη συνέχεια η τράπεζα καλείται να επιβεβαιώσει ότι η επιχείρηση ανήκει σε έναν –ή περισσότερους– από τους πληττόμενους ΚΑΔ, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει και το κατά πόσον η επιχείρηση δικαιούται τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/


       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671