ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
28.04.2020

«Πόλεμος» ιδιοκτητών - ενοικιαστών για το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων.

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

«Πόλεμος» ιδιοκτητών - ενοικιαστών για το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων

Στον "αέρα" το σχέδιο ανταμοιβής των ιδιοκτητών ακινήτων - Πιέζουν οι ενοικιαστές για παράταση του "κουρέματος" των ενοικίων κατά 40%

Στον "αέρα" είναι προς το παρόν το σχέδιο ανταμοιβής των ιδιοκτητών ακινήτων που χάνουν ενοίκια και ενώ οι ενοικιαστές πιέζουν να παραταθεί ακόμη περισσότερο το μέτρο του "κουρέματος" των ενοικίων κατά 40%. Μόλις χθες, ο εμπορικός σύλλογος ζήτησε το "κούρεμα" να παραταθεί έως το τέλος του χρόνου.

Σύγκρουση ιδιοκτητών - ενοικιαστών

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ήδη "συγκρούονται" όχι μόνο για το αν υπάρχει δικαίωμα του κουρέματος των ενοικίων ή όχι –πολλές είναι αντιπαραθέσεις σε περίπτωση που είναι πληττόμενος ο ένας εκ των δύο συζύγων χωρίς όμως να αναγράφεται το όνομά του στο συμβόλαιο- αλλά και για το αν θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εργάνης.

Η επιλογή του να γίνουν δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη, δεν επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει εικόνα για το πόσα χρήματα έχουν χαθεί ήδη από το κούρεμα των ενοικίων με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και το σχέδιο αποζημίωσης των ιδιοκτητών που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών για… αργότερα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Ουσιαστικά, το κράτος κλήθηκε με νόμο να παρέμβει σε οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών. Και ενώ θεσπίστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η δυνατότητα για κούρεμα των ενοικίων, σαφείς οδηγίες ακόμη δεν έχουν δοθεί. Τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν χάσει ενοίκια, δεν έχουν φτάσει στις φορολογικές αρχές κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο ακόμη και για να δοθούν οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων.

Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων μπορεί να επιτευχθεί για τέσσερις μήνες, στην πραγματικότητα το Taxis δεν γνωρίζει τα στοιχεία των ιδιοκτητών που έχουν χάσει ενοίκια. Έτσι, ούτε έκπτωση 25% μπορεί να γίνει τώρα για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα, ούτε μπορεί να αποτυπωθεί η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Η έλλειψη στοιχείων, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ΑΑΔΕ δεν έχει προσαρμόσει ακόμη την εικόνα του κάθε φορολογούμενου στο Taxis όσον αφορά στις πληρωμές του.

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε χθες αναλυτικό οδηγό για το μέτρο της μείωσης των ενοικίων:

Ποια μισθώματα αφορά: Τα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά και τα μισθώματα Απριλίου για όσες χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες.

Τι δικαιούνται οι ενοικιαστές

1. Οι έμποροι & επαγγελματίες: Μείωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης

2. Οι εργαζόμενοι, απολυμένοι ή σε αναστολή εργασίας: Μείωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους, και της φοιτητικής κατοικίας τέκνου τους που φοιτά σε άλλη πόλη

3. Συμμισθωτές ή σύζυγοι: Δικαίωμα μείωσης υπάρχει μόνον όταν ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών (συνήθως συζύγων) που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή εκ των πραγμάτων θα υπολογιστεί στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, ήτοι η μείωση θα είναι 20%. Όταν ο τεθείς σε αναστολή είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή, οπότε τυπικά δεν δικαιούνται καμιά μείωση, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει και εκεί μείωση του μισθώματος 20%. Να σημειωθεί ότι αυτό συνιστά πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και δεν έχει αποτυπωθεί σε κανένα επίσημο κείμενο της κυβέρνησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκυρότητα άσκησης του δικαιώματος μείωσης:

Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην "ΕΡΓΑΝΗ" από όλους ανεξαίρετα τους επαγγελματίες μισθωτές, ακόμη και από αυτούς που δεν απασχολούν προσωπικό, ή τους παραπάνω εργαζόμενους μισθωτές, με το ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ιδιοκτήτη και τη διεύθυνση του ακινήτου, και η παράδοση στους εκμισθωτές αντιγράφου της δήλωσης αυτής. Στην πράξη, αυτό δεν έχει γίνει από όλους. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι ακριβώς επειδή δεν απασχολούν προσωπικό, δεν έχουν μπει στη διαδικασία να κάνουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας στο ΕΡΓΑΝΗ.

Αν δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση - Όλοι χαμένοι: Οι μισθωτές χάνουν την έκπτωση του 40% και οφείλουν ολόκληρο το μίσθωμα γιατί είναι απαράδεκτη και άκυρη η αυθαίρετη καταβολή μειωμένου μισθώματος. Αντίστοιχα οι εκμισθωτές, λόγω της έλλειψης δήλωσης, χάνουν και αυτοί όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις και μοιραία θα φορολογηθούν για ολόκληρο το μίσθωμα το οποίο θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν δικαστικά και χωρίς καμιά έκπτωση.

Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες

-Τετράμηνη άτοκη αναστολή τρεχουσών οφειλών.

-Μείωση 25% των τρεχουσών οφειλών Μαρτίου, μέχρι στιγμής όμως μόνον για όσους έχασαν ενοίκια από επαγγελματικές μισθώσεις!

Πηγή: https://www.thetoc.gr/


       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671