ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
27.04.2020

Σ. Πέτσας: Σταδιακή Μετάβαση στη νέα κανονικότητα - Μέτρα στήριξης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Απριλίου 2020

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Σταδιακή Μετάβαση στη νέα κανονικότητα

Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, βιώνει τους τελευταίους μήνες μια πρωτοφανή κρίση με την πανδημία του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οι Έλληνες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας, ιδίως σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού, δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα:

-Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα.

-Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.

-Για να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε -ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες- δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

- Για να μην χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.

Σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας. Σκοπός είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα, ιδίως στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί, όπως, ενδεχομένως, η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη «νέα κανονικότητα».

Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια, θα ανοίξουν σταδιακά -και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους- οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο. Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και - αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών- και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη «νέα κανονικότητα» θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Τρίτη 28 Απριλίου στις έξι το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου 2020.

Μέχρι να αρθούν, τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό. Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά.

Β. Δημόσια Υγεία

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. περίπου κατά 80%, ενώ το Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, ενώ γίνονται καθημερινά εγκρίσεις νέων προσλήψεων, για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Σημειώνουμε -ως άξιο επαίνου- το γεγονός ότι δύο ελληνικές επιχειρήσεις -στη Θράκη και τη Λάρισα- αναπροσάρμοσαν σε χρόνο μηδέν τις γραμμές παραγωγής τους και -αξιοποιώντας πρώτες ύλες από την Ελλάδα- δρομολόγησαν την κατασκευή προστατευτικών μασκών και υφασμάτων για χειρουργικές μάσκες, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως. Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες τους και τους συνεχάρη, καθώς συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επάρκεια στα είδη αυτά που αποκτούν μείζονα σημασία για τη δημόσια υγεία.

Γ. Σύνοδος Κορυφής

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται. Είναι ήδη προφανές ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση θα προκαλέσει μεγάλη ύφεση σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Και από την ύφεση αυτή, δυστυχώς, δεν θα ξεφύγει η χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε, αφενός να περιοριστούν οι συνέπειες και αφετέρου να επιστρέψουμε σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό. Κινούμαστε, για το σκοπό αυτό, με κοινωνική ευαισθησία, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το κοινοτικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, να παρουσιάσει, μέχρι τις 6 Μαΐου, ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund), για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην μετα-κορονοϊό εποχή, καθώς και ένα αναθεωρημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027.

Από την αρχή έχουμε επισημάνει ότι σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές οικονομίες χαρακτηρίζονται από σχετικά υψηλό συνολικό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια. Πιστεύουμε ότι οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν την παροχή βοήθειας μέσω δανείων και στις χώρες που υποστηρίζουν τις επιχορηγήσεις, μπορούν να γεφυρωθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η ελεύθερη διακίνηση όχι μόνο αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών. Και έκανε σαφές ότι χρειάζεται, με ευθύνη της Κομισιόν, ένα σχέδιο σε κοινοτικό επίπεδο για την εξομάλυνση των μεταφορών, ιδίως δε των αερομεταφορών, το συντομότερο δυνατό.

Σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση, αφενός συνεχίζει τις δράσεις στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων και αφετέρου προωθεί αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δ. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης:

- Αρχίζει από σήμερα η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων. Η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.

-Αύριο Τρίτη θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ πάνω από 105.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.

-Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

-Οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιόκτητες επιχειρήσεων ολοκληρώνονται την Τρίτη 28 Απριλίου. Η διαδικασία αποστολής εντολών πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Απριλίου και οι ωφελούμενοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου, ανάλογα με την λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή 1 Μαΐου είναι τραπεζική αργία.

-Παράλληλα μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.

-Μέσα στην επόμενη εβδομάδα έως τις 8 Μαΐου θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η πληρωμή όλων των βοηθημάτων για την α’ φάση της κρίσης, που καλύπτουν περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Επίσης:

-Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

-Στο πλαίσιο των πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί άλλωστε βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος. Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

-Επεκτείνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τις σημερινές χαμηλές τιμές.

-Παρατείνεται έως 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς.

Ε. Δράσεις της Πολιτείας για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ):

Από την ώρα που εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα, η Κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

-Πρώτον, έχουν περιοριστεί οι έξοδοι.

-Δεύτερον, έχουν ενισχυθεί με υγειονομικούς σταθμούς και πρόσθετες σκηνές τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης, εάν χρειαστεί.

-Τρίτον, μέχρι 31 Μαΐου, έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις ακόμη και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άσυλο.

-Τέταρτον, όλα όσα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες για την προστασία τους μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες, ώστε να είναι ενήμεροι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Σημειώνεται επίσης ότι είναι έτοιμα και τίθενται σε λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα τα ΑΤΜ στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών μας, ώστε να περιορίζονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού που διαμένει στις δομές.

Στα κέντρα κράτησης

Η αύξηση των μέτρων υγιεινής στις φυλακές ήταν ένας αγώνας δρόμου. Σε έναν χώρο όπως είναι οι φυλακές, όπου η μείωση του συγχρωτισμού δεν είναι επιλογή, δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα κορονοϊού. Κι αυτό διότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έλαβε αυστηρότατα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία οι ίδιοι οι κρατούμενοι και το προσωπικό των φυλακών αγκάλιασαν, κατανοώντας την αναγκαιότητά τους.

Συγκεκριμένα:

-Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια, προκειμένου να προστατευθούν από τη μόλυνση κρατούμενοι και εργαζόμενοι.

-Σταμάτησαν όλες οι μεταγωγές για τους ίδιους λόγους.

-Δημιουργήθηκε ένα άρτιο κέντρο 120 κλινών σε κτήριο στον Κορυδαλλό, προκειμένου να υποδεχθεί τα πιθανά κρούσματα, το οποίο ευτυχώς έμεινε άδειο και στη συνέχεια σε αυτό θα μεταφερθούν κρατούμενοι μειώνοντας έτσι τον αριθμό των έγκλειστων σε άλλα Καταστήματα Κράτησης.

-Μέχρι να υπογραφούν συμβάσεις για την αγορά μασκών και απολυμαντικών υπήρξαν συμφωνίες με τον Ερυθρό Σταυρό ο οποίος προμήθευσε τις φυλακές με αυτά τα είδη κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα της υγειονομικής κρίσης, έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

-Έγιναν απολυμάνσεις και μυοκτονίες-εντομοκτονίες που δεν είχαν γίνει καθόλου τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

-Διανεμήθηκαν στους κρατούμενους είδη προσωπικής υγιεινής.

-Παραγγέλθηκαν τέλος νέα στρώματα, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα τα οποία μόλις παραδοθούν θα λύσουν ένα πρόβλημα που δεν είχε αντιμετωπιστεί για χρόνια.

ΣΤ. Νομοσχέδιο για το Περιβάλλον

Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αυτές δεν σταματούν, λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, συνεχίζονται. Μείζονος σημασίας είναι το Νομοσχέδιο για το Περιβάλλον, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και συζητείται από αύριο στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, καθώς προστατεύει το περιβάλλον και ταυτόχρονα διευκολύνει την ανάπτυξη, με στόχο να αποτελέσει η Ελλάδα διεθνές πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

- Ριζική απλοποίηση όλων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε η έκδοσή τους να μην απαιτεί πλέον 6-8 χρόνια, αλλά μόλις 100-150 ημέρες.

- Μεγάλη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ.

- Υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού πλαισίου -με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας- για τις περιοχές Natura όπου σήμερα υπάρχει καθεστώς αυθαιρεσίας, ανεξέλεγκτων καταστάσεων και ad hoc ρυθμίσεων.

- Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων, ώστε να μπει τέλος στην ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

- Επιβολή ενιαίου περιβαλλοντικού τέλους ανεξαρτήτως πάχους της πλαστικής σακούλας.

- Τομές για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

- Επιβολή ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την έκδοση οικοδομικής άδειας, την πρόβλεψη για την αποκομιδή των μπάζων.

- Θέσπιση συγκεκριμένων δράσεις και μέτρων που θα προωθήσουν την ανακαίνιση δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.

Τέλος, σας ενημερώνω ότι την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το Υπουργικό Συμβούλιο του Απριλίου.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Αναφερθήκατε σε επαναλειτουργία των βαθμίδων εκπαίδευσης με εύλογη απόσταση. Η αρχή θα γίνει από την Γ’ Λυκείου ή με το σύνολο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λύκεια και Γυμνάσια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ενημερωθείτε για το ακριβές σχέδιο από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αύριο το απόγευμα.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Από πότε θα μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν ελεύθερα από νομό σε νομό και πότε προς τη νησιωτική Ελλάδα; Θα γίνει ταυτόχρονα ή σε διαφορετικές φάσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, θα έχουμε μία άρση των περιορισμών που υφίστανται σήμερα με την υποχρέωση της συμπλήρωσης ενός εντύπου ή της αποστολής sms, αλλά εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός Νομού, προκειμένου να μην υπάρξει απότομα μεταφορά πληθυσμών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, είτε στο χωριό του καθενός από εμάς, είτε σε κάποιο μικρό νησί, ώστε να έχουμε μία σταδιακή -όπως έχουμε πει πολλές φορές- μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Θα ενημερωθείτε ακριβώς για τις λεπτομέρειες αυτές, μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αύριο και στις εξειδικεύσεις που θα δώσουν οι αρμόδιοι Yπουργοί αμέσως μετά.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές επεξεργαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει από τη μια το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο και από την άλλη την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η ανακοίνωσή του σχεδίου είναι θέμα λίγων ημερών.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν λάβει τις υπερωρίες που τους αντιστοιχούν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Ισχύει αυτό και τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, είναι ένα βασικό ζήτημα οι εφημερίες και οι υπερωρίες, όπου αυτές υφίστανται, για το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όταν υπάρχει μια έκτακτη κρίση, φροντίζει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει με έκτακτες παρεμβάσεις και να διορθώνει αστοχίες, αν υπάρχουν, ή να συμπληρώνει το υφιστάμενο πλαίσιο, αν αυτό δεν ήταν ικανοποιητικό για να αντιμετωπίσει μία κρίση. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία πρωτοφανή κρίση, που απαιτεί πραγματικά να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς, τόσο οι γιατροί όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας. Η Κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού των εφημεριών, με σχετική απόφαση που έχει δημοσιευθεί ήδη από τις 22 Απριλίου, στο ΦΕΚ 1530/Β’, όπου προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού των εφημεριών. Επίσης, υπενθυμίζω ότι όταν εκ των υστέρων υπάρχει ένα πρόβλημα με υπέρβαση του αριθμού των εφημεριών για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα αυτή η υπέρβαση να διορθώνεται με νομοθετική παρέμβαση, πράγμα που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μια φορά τον Οκτώβριο (εκ παραδρομής αναφέρθηκε δυο φορές). Όπου χρειαστεί, πάντα με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα παρεμβαίνουμε.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλώσατε σήμερα ότι στη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, θα ανοίξουν πάλι οι εκκλησίες. Πότε το προσδιορίζετε αυτό; Στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου; Θα προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για τους πιστούς; Και επίσης, θα υπάρξει απάντηση του Πρωθυπουργού στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα η Εκκλησία μας έδειξε υπεύθυνη στάση. Ανέλαβε την ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις. Οι πιστοί ακολούθησαν αυτές τις συμβουλές και της Πολιτείας και της Εκκλησίας και ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε πάει εξαιρετικά και σ’ αυτό το πεδίο. Θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά η παρουσία πιστών στις λειτουργίες θα γίνει σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Θα ήθελα εδώ να πω, ότι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία θα μπορεί -με ένα σεβασμό σε συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις- να υπάρξει η είσοδος και πιστών στις λειτουργίες. Επαναλαμβάνω, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και εφόσον τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και των αποστάσεων.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα επιτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά όπως γινόταν πάντα, τις ημέρες που προσδιορίσατε ότι θα γίνει ο εορτασμός μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων;

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά; Θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων; Και, επίσης, μετά τις 4 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις χωρίς αιτιολογία προς την επαρχία και τα νησιά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για τις πιο εξειδικευμένες πτυχές αυτών των ερωτήσεων θα περιμένετε τις ανακοινώσεις και τις εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, αύριο. Όσον αφορά το ζήτημα που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας, του παλιού Νομού, είπαμε και πριν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουμε διαφορετικές φάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα, είτε στην ενδοχώρα, είτε στα νησιά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Καθώς πολλοί γονείς εκφράζουν φόβους να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, οι απουσίες για το διάστημα που θα επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια θα προσμετρώνται;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένα πράγμα, που μας έφερε μέχρι εδώ, δηλαδή, να έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με έναν καλό τρόπο, πολύ καλύτερο από άλλες αναπτυγμένες χώρες, είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και βελτιώνει τη σχέση ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη. Γι’ αυτό, το σχέδιο το οποίο παρουσιάζει η Κυβέρνηση, αύριο, θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα, που απασχολούν όλους τους Έλληνες. Έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτή η εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητο στοιχείο για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία. Άρα, ναι, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες, όχι μόνο των γονέων, αλλά σε κάθε χώρο οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όμως, θα υπενθυμίζουμε ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, πράγμα που δεν ήταν αυτονόητο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τώρα έχουν μπει στη ζωή μας.

Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε όλοι ότι οφείλουμε, από εδώ και πέρα, να τηρούμε τα μέτρα των αποστάσεων, πράγμα που επίσης δεν ήταν αυτονόητο τον Μάρτιο. Και, επίσης, έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως αυτές που σας είπα πριν, με την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, περίπου κατά 80% και με την προμήθεια υγειονομικού υλικού, προκειμένου οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν, ένα ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων, το επόμενο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή την κατάσταση, ώστε να επιστρέψουμε κανονικά στη ζωή που αφήσαμε πίσω το Φεβρουάριο. Άρα, πάντα γνώμονας μας δεν ήταν να μείνουμε πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά να βγούμε και να ξαναπιάσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την άρση του lockdown, να υπάρξει εκ νέου έξαρση της επιδημίας; Αν συμβεί αυτό, πώς θα το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση;

ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να μάθω τα όρια ευαισθησίας αριθμού κρουσμάτων ή θυμάτων από τον ιό, για να επανέλθουν μέτρα περιορισμού στα σχολεία ή τα εμπορικά καταστήματα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή είναι δουλειά των ειδικών, που έχουν αναπτύξει έναν αρκετά εξειδικευμένο τρόπο να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων, την εξέλιξη των ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες, την εξέλιξη όσων χρειαστεί να διασωληνωθούν ή να μπουν σε Μ.Ε.Θ., καθώς και την εξέλιξη όσων αναρρώνουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πάντα με γνώμονα τη συμβουλή των ειδικών θα προχωράμε. Γι’ αυτό έχουμε πει, πολλές φορές, ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σε φάσεις, προκειμένου να αξιολογείται καθημερινά η πρόοδος που έχει επιτευχθεί για να μην διακινδυνεύσουμε κάτι μαζικό σε αριθμό κρουσμάτων ή να μην πιεστεί πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Ισχύουν οι πληροφορίες για κρατική επιχορήγηση εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή το πολύ για 30 ημέρες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είπαμε ότι αυτά είναι θέματα του σχεδίου, το οποίο θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες. Θα ήθελα λίγο υπομονή γι’ αυτό.

ΕΥΑΓ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Τι απαντάτε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η κυρία Πρωτοψάλτη τραγούδησε και μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία πολλών ανθρώπων, πέραν του Πρωθυπουργού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η διαδρομή, την οποία είχε ακολουθήσει η κυρία Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας, έχει ένα μήνυμα να στείλει. Ένα μήνυμα που θα μπορούσε κανείς να το ερμηνεύσει με φαντασία, με μια αυτοπεποίθηση ότι όντως καταφέραμε και βγαίνουμε από αυτή την κρίση, τουλάχιστον στην πρώτη της φάση, σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους. Θα μπορούσε να την ερμηνεύσει και με μια μιζέρια. Όσον αφορά τη στάση που έκανε η συγκεκριμένη διαδρομή έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήταν μόνο ο Πρωθυπουργός με συνεργάτες του, ο υπόλοιπος κόσμος μαζεύτηκε λόγω του ακούσματος της συναυλίας, αλλά για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και δεν έχει να κάνει με τη δυνατότητα του Πρωθυπουργού, προκειμένου να μην υπάρξει αυτός ο κόσμος, ιδίως όσον αφορά τους φωτορεπόρτερς, που άκουσα να υπάρχει μια κριτική. Ήταν άνθρωποι που δεν έχουν να κάνουν με την Κυβέρνηση.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Από τη στιγμή που δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, στο κοντινό μέλλον φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορονοϊό, τι κάνει την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι δεν θα δούμε εξάπλωση της νόσου με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είπαμε και πριν ότι παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι ειδικοί θα μας συστήνουν κάθε φορά πώς έχει πάει η προηγούμενη φάση, ώστε να ξεδιπλώνουμε την επόμενη. Γι’ αυτό θα πηγαίνουμε με σταδιακά προσεκτικά βήματα.

ΝΕΚΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, τα δημοσιεύματα που θέλουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναθέτει απευθείας την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια καθαριστικών σε εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων, που είχαν επεκτείνει το αντικείμενό τους μέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης, γιατί επελέγησαν οι συγκεκριμένες εταιρείες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαφές -και υπάρχει και στη σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου και της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής- ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως έχουν αυτές καθοριστεί στις έκτακτες συνθήκες που περνάμε σήμερα. Και όσον αφορά ειδικά το τίμημα που προσφέρθηκε, από την εταιρεία που τελικά έγινε ανάδοχος, ήταν το χαμηλότερο από όλες τις άλλες προσφορές.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Μπορείτε να διευκρινίσετε σε ποιο στάδιο θα ανοίξουν οι εκκλησίες στο κοινό; Όσον αφορά τα σχολεία, πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της τήρησης των αποστάσεων μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας; Το SMS, σε ποιο στάδιο της αποκλιμάκωσης των περιορισμών θα αρθεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το SMS και το έντυπο, θα πάψουν να είναι στην καθημερινότητά μας από τις πρώτες μέρες άρσης των περιοριστικών μέτρων. Για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν να κάνουν με τα σχολεία και ειδικές περιπτώσεις, παρακαλώ περιμένετε αύριο τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και τις εξειδικεύσεις των αρμόδιων Υπουργών.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το προσφυγικό. Θα επανέλθετε στο σχεδιασμό σας για τις κλειστές δομές στα νησιά; Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα και πότε για την αποσυμφόρηση των νησιών;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που έχουμε πετύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι να μην υπάρχουν ροές, κάτι το οποίο ήταν πολύ σημαντικό, προκειμένου να μπορέσει να ελεγχθεί καλύτερα το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Δεύτερον, έχουμε επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Και τρίτο, έχουμε φροντίσει να πάρουμε έκτακτα μέτρα, προκειμένου να μην έχουμε αύξηση ή εμφάνιση κρουσμάτων σε αυτές τις δομές. Και όπου υπήρξαν κρούσματα υπήρξε άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να ελεγχθεί και να περιχαρακωθεί το ενδεχόμενο διασποράς στην κοινότητα. Επομένως, με αυτόν τον γνώμονα προχωράμε. Από εκεί και πέρα, ό,τι χρειαστεί, είτε έχει να κάνει με την απονομή ασύλου, είτε έχει να κάνει με τις επιστροφές, θα το δούμε μετά το πέρας της κρίσης του κορονοϊού.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε το πρωί, μέσω του ΟΡΕΝ, ότι το Κ.Κ.Ε. θα διαδηλώσει κανονικά την Πρωτομαγιά, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήμουν σαφής στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Προσβλέπουμε ότι όλα τα Σωματεία των εργαζομένων, σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αντιληφθούν ότι, όπως αυτό το Πάσχα ήταν αλλιώς, έτσι και αυτή η Πρωτομαγιά είναι αλλιώς.

ΧΡ. ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε θεωρεί η Κυβέρνηση ότι θα έχει καταλήξει η δυσκίνητη Ε.Ε., σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τις πτήσεις και μεταφορές, για τα διαβατήρια υγείας, ώστε να υπάρξει ένας σχεδιασμός επανεκκίνησης του τουρισμού; Και το ρωτώ αυτό, γιατί ήδη χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, συζητούν για ανταλλαγή τουριστών, προωθώντας μια διαφορετική στρατηγική, που θα λειτουργήσει εις βάρος των χωρών του Νότου και της Ελλάδας.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένα βασικό στοιχείο, το οποίο ανέδειξε ο Πρωθυπουργός και στην Σύνοδο Κορυφής και στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ, πριν από την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, ήταν ότι χρειάζεται μια κοινοτική πολιτική. Και γι’ αυτό έχει ανατεθεί στην Κομισιόν η χάραξη μιας κοινοτικής πολιτικής για την εξομάλυνση των μεταφορών, ιδίως, δε, των αερομεταφορών, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάιο. Είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να υπάρχουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα. Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. έχει οικοδομηθεί πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Μία από αυτές είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Δηλαδή, όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671