ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
14.04.2020

Διευρύνεται και άλλο ο κατάλογος των δικαιούχων των 800 ευρώ - Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων.

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Διευρύνεται και άλλο ο κατάλογος των δικαιούχων των 800 ευρώ - Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων

Θα συμπεριληφθούν άμεσα στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν –δυνητικά καθώς δεν θα μπουν όλοι σε καθεστώς αναστολής- τη δυνατότητα να εισπράξουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Η κυβέρνηση προχωρεί συνεχώς σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να μην μείνουν μικρές ή μεγάλες κοινωνικές ομάδες ακάλυπτες. Μόνο και μόνο η δυνατότητα που δόθηκε σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να "διορθώσουν" τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, συνιστά από μόνη της μια μεγάλη αλλαγή που θα βοηθήσει στο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων των 800 ευρώ καθώς πολλοί εργοδότες είχαν "παγιδευτεί" εξαιτίας του ότι είχαν γράψει λανθασμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον που απέφερε τα μεγαλύτερη κέρδη.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν κάνει "χάρη" σε αυτές τις επιχειρήσεις. Προχωρεί στην διορθωτική κίνηση προκειμένου να αποτρέψει τις μαζικές απολύσεις καθώς επιχείρηση που δεν μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τους υπαλλήλους της, δεν έχει άλλο τρόπο για να περιορίσει το κόστος λειτουργίας παρά να απολύσει.

Πέραν των διορθώσεων των ΚΑΔ, η λίστα των δικαιούχων αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Στην λίστα των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας αλλά και καλλιτέχνες, ξεναγοί, οικοδόμοι, ωρομίσθιοι, ιεροψάλτες, φορτοεκφορτωτές, μουσικοί, ηθοποιοί, ταξιθέτες, εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες καθώς και οι εργαζόμενοι στην Helexpo.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, παρέχεται πλέον η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε προσωρινή αναστολή, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της έδρας της επιχείρησης.

Οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

·καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως και εντός των αερολιμένων της επικράτειας, και

·καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών,

θα συμπεριληφθούν άμεσα στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η διόρθωση ΚΑΔ

Σε επιχειρήσεις που, λόγω σφάλματος κατά την προηγούμενη περίοδο, είχαν δηλώσει, ως κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάποιον που δεν ανταποκρίνονταν στη βασική και κυριότερη δραστηριότητά τους, δίνεται η δυνατότητα να αποκαταστήσουν την ορθότητα της κατάστασης, προβαίνοντας σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 24η Απριλίου 2020.

Η τροποποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται ήταν ήδη δηλωμένος ως δευτερεύων ΚΑΔ στο μητρώο του φορολογομένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστά έσοδα του φορολογικού έτους 2019. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Δηλαδή, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα, θα επιδιωχθεί να αποφευχθεί καταστρατήγηση του μέτρου μέσα από την αναγραφή ψευδούς κύριου ΚΑΔ).

Πηγή: https://www.thetoc.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671