ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Γ.Γ.Π.Σ. (Πέμπτη - 12/05/2011)

Γ.Γ.Π.Σ.: Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις (Μέχρι και Πέμπτη 12 Μαΐου 2011)

Γενικά

  1. Το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ), από πού, πώς και πότε μπορεί να χορηγηθεί;

Το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί:

- Από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. - Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (μέσω διαδικτύου) και

- Από τα Κ.Ε.Π (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), μέσω τηλεομοιοτυπίας.

- Οι πιστοποιημένοι φορείς της υπηρεσίας χορήγησης ΑΦΕ μέσω τηλεομοιοτυπίας (Δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμοί, Πιστωτικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) μπορούν να λαμβάνουν ΑΦΕ για λογαριασμό των συναλλασσομένων με αυτούς φορολογουμένων.

Για τη χορήγηση του ΑΦΕ λαμβάνονται υπόψη:

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από ατομικά χρέη αλλά και αυτές για τις οποίες ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρέωση καταβολής.

- Η υποβολή της τελευταίας δήλωσης Φόρου Εισοδήματος

- Η υποβολή της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης Απόδοσης ΦΠΑ - Η τυχόν δέσμευση χορήγησης από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

  1. Εγκυρότητα Φορολογικής ενημερότητας.

Η Φορολογική Ενημερότητα θεωρείται έγκυρη για κάθε νόμιμη χρήση βάσει της 2837/0030/11-11-2003 (ΦΕΚ 1685/Β) υπουργικής απόφασης.

  1. Μέχρι πότε ισχύει το ΑΦΕ;

Ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες, για όλες τις περιπτώσεις, εκτός εάν ο φορολογούμενος έχει υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή νομοθετική ρύθμιση, οπότε η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε ένα (1) μήνα. Η

  1. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ.(Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία), για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;

Για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρμόδια Δ.Ο.Υ είναι η Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, που βρίσκεται η κατοικία του φορολογουμένου. Στη περίπτωση που ο φορολογούμενος ασκεί ατομικά, εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα, η δήλωση υποβάλεται στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της κύριας επιχείρησης ή του κύριου επαγγέλματος του, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Στη περίπτωση που ο φορολογούμενος συμμετέχει σε προσωπική εταιρεία, Ε.Π.Ε, κοινωνίες ή κοινοπραξίες, η δήλωση υποβάλεται στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας που βρίσκεται η κατοικία του. Στη περίπτωση της κοινής δήλωσης των συζύγων, αρμόδια Δ.Ο.Υ είναι η Δ.Ο.Υ στην οποία υπάγεται ο σύζυγος.

  1. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, των φορολογουμένων που κατοικούν στο εξωτερικό και αποκτούν εισοδήματα στην Ελλάδα;

Για τους φορολογουμένους που κατοικούν στο εξωτερικό και αποκτούν εισοδήματα στην Ελλάδα, αρμόδιος καταρχήν για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι ο αντίκλητος/ αντιπρόσωπος, που έχει ορίσει ο κάτοικος εξωτερικού και

α) Αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού με έδρα την Αθήνα, Μετσόβου 4 Τ.Κ. 106 82 - τηλ. 8204603-625-631-633 Fax 8204653-614 για τους αντίκλητους/αντιπροσώπους, που έχουν οριστεί και κατοικούν στο Ν. Αττικής

β) Για τους αντίκλητους που έχουν οριστεί και κατοικούν στο Ν. Θεσσαλονίκης αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι η Θ' Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.

γ)Για τους αντίκλητους που έχουν οριστεί και κατοικούν στην υπόλοιπη Ελλάδα αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι η πρώτη Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του νομού στον οποίο κατοικούν. (πχ. Για το Ν. Αχαΐας, αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι η Α΄ Δ.Ο.Υ. Πατρών).

δ)Για τα νησιά των νομών, Αττικής- Δωδεκανήσου- Λέσβου- Μαγνησίας, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κυκλάδων και Σάμου, αρμόδια είναι η Δ.Ο.Υ. κάθε νησιού, για τους κατοίκους εξωτερικού των οποίων οι αντιπρόσωποι/αντίκλητοι υπάγονται σε αυτήν αντίστοιχα, ως προς τη φορολογία εισοδήματος. Στα νησιά των νομών αυτών, στα οποία εδρεύει η πρωτεύουσα του νομού, αρμόδια Δ.O.Y είναι η Α' Δ.Ο.Υ της πρωτεύουσας.

  1. Τι ωφέλεια έχω όταν υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση ηλεκτρονικά;

α) Αποφεύγετε την μετακίνηση και την «έστω» και μικρή αναμονή στη ΔΟΥ ή το ταχυδρομείο.

β) Υποβάλετε την δήλωσή σας, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου και όχι μόνο τις ώρες λειτουργίας των ΔΟΥ ή των ταχυδρομείων.

γ) Έχετε μείωση του συνολικού ποσού οφειλής κατά 1,5% ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων, το δε ποσό της μείωσης μπορεί να φθάσει τα 118 ευρώ.

δ) Η εκκαθάριση της δήλωσης γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες, καθόσον τα στοιχεία της φθάνουν άμεσα στο TAXIS, χωρίς να μεσολαβεί η ΔΟΥ.

  1. Υποβάλω τη δηλωσή μου ηλεκτρονικά, πώς θα προσκομίσω τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ηλεκτρονικά υποβάλεται πάντοτε εμπρόθεσμα. Τα δικαιολογητικά στη περίπτωση αυτή φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ μόνο όταν ζητηθούν από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Τα δικαιολογητικά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο, μέχρι του χρόνου παραγραφής, που καθορίζεται σε πενταετία από τη λήξη του οικονομικού έτους που υποβλήθηκε η δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

  1. Υποχρεούμαι να δηλώνω τυχόν αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας μου ή της επιχείρησής μου στη Δ.Ο.Υ.;

α)Αν αλλάξετε διεύθυνση κατοικίας, έχετε υποχρέωση να υποβάλετε σχετική δήλωση μέχρι την λήξη του οικείου οικονομικού έτους. Η δήλωση αυτή είναι έντυπη (έντυπο Μ1), διατίθεται από τις ΔΟΥ και μπορεί να υποβληθεί είτε αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, είτε μέσω FAX, είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά (e-mail) στην ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την φορολογία σας πριν την μεταβολή. Συνιστάται, η δήλωση να υποβάλεται το ταχύτερο δυνατό, διότι η ΔΟΥ αναζητεί τον κάθε φορολογούμενο, στη γνωστή σ' αυτήν διεύθυνση στην οποία αποστέλλει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή έγγραφα και δεν φέρει ευθύνη για την παραλαβή τους.

β) Σε περίπτωση που αλλάξετε έδρα της επιχείρησης ή του επαγγέλματός σας, αλλά και οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση (αποθήκη, υποκατάστημα, γραφείο κ.λ.π), πρέπει μέσα σε 10 ημέρες από την μεταβολή και πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής από την νέα διεύθυνση να υποβάλετε δήλωση μεταβολής. Η δήλωση είναι έντυπη (έντυπο Μ2), διατίθεται και υποβάλεται όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται τηρούνται στην έδρα της επιχείρησης ή του επαγγέλματος και είναι στην διάθεση του φορολογικού ελέγχου, οποτεδήποτε ζητηθούν. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιείται η κατοικία ως έδρα, η δήλωση μεταβολής Μ2, υποβάλλεται εντός της προθεσμίας των 10 ημερών και όχι στο τέλος του οικονομικού έτους.

  1. Με ποιους τρόπους μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση;

Η Δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλεται, είτε από τον ίδιο τον φορολογούμενο με τη προσέλευση του στη Δ.Ο.Υ., είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, στην υπηρεσία TAXISnet, (Ηλεκτρονική Διεύθυνση www.gsis.gr). Στη περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, παρέχεται σχετική έκπτωση.

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Πιστοποίηση Χρηστών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Είχα κωδικούς πρόσβασης πριν τις 6/12/2010 και δεν έχω πάρει κλειδάριθμο. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες;

Αν είστε παλιός χρήστης οι κωδικοί σας θα είναι σε ισχύ μέχρι 31/12/2011.

Στο διάστημα αυτό προκειμένου να εκμεταλλευθείτε όλες τις σταδιακά παρεχόμενες δυνατότητες του νέου συστήματος θα πρέπει να επισκεφτείτε αυτοπροσώπως το τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. και να λάβετε τον κλειδάριθμο σας. Τα μόνα στοιχεία που απαιτούνται είναι ο Α.Φ.Μ. σας, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Τμήμα Μητρώου θα παραλάβετε τον κλειδάριθμο που είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

  1. Κατά την είσοδο μου στο σύστημα εμφανίζεται μήνυμα κλείδωσε ο κωδικός μου. Τι πρέπει να κάνω;

Αν έχετε καταχωρήσει πάνω από έξι φορές, τους κωδικούς πρόσβασης, για την εισαγωγή σας, στον λογαριασμό σας, το σύστημα κλειδώνει. Για να σας δοθεί πάλι η δυνατότητα πρόσβασης, επικοινωνήστε με την Υπηρεσία μας, αναφέροντας το αίτημα μαζί με τα στοιχεία σας ( ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, username, και τηλέφωνο επικοινωνίας).

  1. Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής νέου χρήστη;

Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται σε 3 βήματα :

α. Εγγραφή.

Από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. www.gsis.gr, επιλέγετε Υπηρεσίες προς Πολίτες/επιχειρήσεις/επιτηδευματίες και στη συνέχεια Αρχική εγγραφή και συμπληρώνετε την αίτηση δηλώνοντας, όνομα χρήστη (username)και κωδικό (password) που επιθυμείτε.

β. Παραλαβή κλειδάριθμου.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης λαμβάνεται σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο ΑΦΜ , η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου (αν τα προσωπικά στοιχεία του υποψήφιου χρήστη έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο αυτοπροσώπως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, μπορεί να πάει αντιπρόσωπός του προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, έρχεται ενημερωτικό μήνυμα για την έγκριση της αίτησής σας και σας υπενθυμίζετε και το username

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα Νομικά πρόσωπα, τον κλειδάριθμο πρέπει να παραλάβει ο νόμιμος Εκπρόσωπος της Εταιρείας, μόνο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αντιπρόσωπός του, προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.

γ. Ενεργοποίηση του λογαριασμού.

Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης επιλέγετε Ενεργοποίηση Λογαριασμού. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται να συμπληρώσετε α) username και κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής. β) τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. με ακρίβεια , συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες. γ) τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα . Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα δοκιμάστε μια άλλη εικόνα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε ενεργοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  1. Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται να γίνει επανεγγραφή;

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται να πραγματοποιηθεί επανεγγραφή στο σύστημα.

1. Είμαι Παλαιός χρήστης (χρήστης πριν τις 06/12/2010) και δεν θυμάμαι τους κωδικούς πρόσβασης.

2. Είμαι Νέος/Παλαιός Χρήστης που έχω ενεργοποιήσει τον λογαριασμό μου στο Νέο TAXISnet και έχασα κωδικό (password) και κλειδάριθμο.

Μετά την επανεγγραφή θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή νέου κλειδαρίθμου.

  1. Έκανα εγγραφή νέου χρήστη ή επανεγγραφή και ξέχασα το username. Τι πρέπει να κάνω;

Μετά την παραλαβή του κλειδάριθμου από τη Δ.Ο.Υ, το σύστημα σας αποστέλλει e-mail, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της έγκρισης της αίτησης και σας υπενθυμίζει και το username.

  1. Ξέχασα τον κωδικό (password). Πώς μπορώ να τον ανακτήσω;

Η επιλογή «Ξέχασα τον κωδικό μου» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει με κλειδάριθμο τον λογαριασμό τους. Για την είσοδο στην υπηρεσία αυτή είναι απαραίτητος και ο κλειδάριθμος.

  1. Πώς μπορώ να κάνω αλλαγή username;

Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αλλαγής του username με το νέο σύστημα. Για να αλλάξετε το username, πρέπει από τις υπηρεσίες πιστοποίησης να κάνετε επανεγγραφή, όπου έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε νέο username. Μετά την επανεγγραφή θα πάτε στη Δ.Ο.Υ. να πάρετε νέο κλειδάριθμο και στη συνέχεια ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

  1. Πώς κάνω ενεργοποίηση λογαριασμού;

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Νέου Taxisnet και ακολουθείστε την εξής διαδρομή «Υπηρεσίες προς πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και στη συνέχεια «Ενεργοποίηση Λογαριασμού».

  1. Έχω κλειδάριθμο και δεν μπορώ να κάνω ενεργοποίηση του λογαριασμού.

Για να κάνετε ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, θα πρέπει με προσοχή να καταχωρήσετε τους κωδικούς πρόσβασης (πεζά ή κεφαλαία, ανάλογα την επιλογή που έχετε κάνει), τον κλειδάριθμο με τις παύλες από το αλφαβητικό μέρος του πληκτρολογίου και τα στοιχεία της εικόνας.

  1. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Λανθασμένη Εισαγωγή». Πού οφείλεται αυτό;

Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση των χαρακτήρων της εικόνας. Έχετε την δυνατότητα, να αλλάξετε χαρακτήρες πατώντας τα βελάκια που βρίσκονται δεξιά της εικόνας.

  1. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Δεν βρέθηκε αίτηση εγγραφής με τα στοιχεία που εισάγετε». Πού οφείλεται αυτό;

Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση του ονόματος χρήστη (username) ,του ΑΦΜ ή του κλειδάριθμου.

Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά το όνομα χρήστη (username) και τον ΑΦΜ.

Κατά την εισαγωγή του κλειδάριθμου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε και τις παύλες από το αλφαβητικό μέρος του πληκτρολογίου.

.

  1. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Λάθος Κωδικός». Πού οφείλεται αυτό;

Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση στο πεδίο του κωδικού (password).

Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά τον κωδικό. Ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη 'caps lock', η οποία θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη μόνο εάν ο κωδικός σας περιέχει κεφαλαία γράμματα.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ

  1. Πώς μπορώ να πάρω τον πρόσθετο ρόλο;

Θα πρέπει να έχετε πάρει κλειδάριθμο και να έχετε ενεργοποιήσει το λογαριασμό σας.

Για να λάβετε τον Πρόσθετο Ρόλο αφού συνδεθείτε με τους κωδικούς σας στην επιλογή <<ο λογαριασμός μου >> ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

α. Διαχείριση Λογαριασμού

β. Πρόσθετος ρόλος

γ. Υποβολή αίτησης πρόσθετου ρόλου

  1. Γιατί δεν μου δίνετε το δικαίωμα να πάρω τον Πρόσθετο ρόλο ενώ είμαι λογιστής;

Θα πρέπει να έχετε ανανεώσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή /φοροτεχνικού στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και να έχετε στο Μητρώο TAXIS ΚΑΔ που εμπίπτει στο εύρος των λογιστικών δραστηριοτήτων. Παρακαλούμε ενημερωθείτε αναλυτικότερα από την Π.Ο.Λ. 1178 7/12/2010 και 1186 21/12/2010.

  1. Πώς γίνετε η πιστοποίηση σε Λογιστικά γραφεία;

Τα λογιστικά γραφεία για να πιστοποιηθούν ηλεκτρονικά, θα πρέπει:

α. να έχουν άδεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

β. να έχουν κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) για λογιστικές υπηρεσίες.

Αφού πιστοποιηθούν θα μπορούν να αποδέχονται ή να απορρίπτουν εξουσιοδοτήσεις από τα φυσικά πρόσωπα και τα Νομικά πρόσωπα και όταν εισέρχονται στο σύστημα να αποφασίζουν για ποιο χρήστη θέλουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγή.

  1. Ποιους μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τα ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ (με νομική υπόσταση ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ);

Μπορούν να εξουσιοδοτήσουν κάθε υπάλληλό τους (είτε έχει άδεια λογιστή είτε όχι), να υποβάλει δηλώσεις που αφορούν μόνο το ίδιο το λογιστικό γραφείο.

Μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τους υπαλλήλους τους να υποβάλουν δηλώσεις για τους πελάτες του γραφείου, μόνο αν έχουν άδεια λογιστή.

  1. Λογιστής (φυσικό πρόσωπο) με ατομική επιχείρηση, μπορεί να εξουσιοδοτήσει υπαλλήλους του;

Δεν μπορεί να εξουσιοδοτήσει υπαλλήλους που έχει στο γραφείο του. Μπορεί να υποβάλει δηλώσεις πελατών του , μόνο με τους προσωπικούς του κωδικούς.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

      1. Πώς μπορώ να εξουσιοδοτήσω λογιστή για τις φορολογικές μου υποχρεώσεις;
      2. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Βασική προϋπόθεση για να εξουσιοδοτήσετε Λογιστή/Λογιστικό Γραφείο είναι να είστε χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών , να έχετε πάρει κλειδάριθμο και να έχετε ενεργοποιήσει το λογαριασμό σας.

Στη συνέχεια ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

α. Ο λογαριασμός μου

β. Εξουσιοδοτήσεις

γ. Έχω εξουσιοδοτήσει

Εμφανίζεται λίστα με τα φορολογικά αντικείμενα . Αν δεν έχετε δώσει εξουσιοδότηση , πατάτε το πλήκτρο "Νέα" , εισάγετε τον Α.Φ.Μ. του Λογιστή / Λογιστικού Γραφείου και καταχωρείτε την Εξουσιοδότηση. Αν δεν σας επιτρέπει το σύστημα να εξουσιοδοτήσετε το Λογιστή /Λογιστικό Γραφείο, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λογιστή σας και πρέπει να τον ενημερώσετε. Επιστρέφοντας στην προηγούμενη σελίδα η εξουσιοδότηση για το συγκεκριμένο αντικείμενο και για το συγκεκριμένο Λογιστή/Λογιστικό Γραφείο βρίσκεται σε Αναμονή Αποδοχής. Αν για οποιονδήποτε λόγο, θέλετε να την ανακαλέσετε, πατάτε το πλήκτρο "Ανάκληση". Στη λίστα πλέον δεν εμφανίζεται εξουσιοδότηση. Όμως έχετε τη δυνατότητα για κάθε αντικείμενο, πατώντας το πλήκτρο "Ιστορικό", να δείτε όλες τις εξουσιοδοτήσεις που ισχύουν ή έχουν ανακληθεί.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

  1. Ποιον μπορώ να εξουσιοδοτήσω για τις φορολογικές υποχρεώσεις του Νομικού Προσώπου;

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας θα πρέπει να πάει στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ , να πάρει τον κλειδάριθμο της εταιρίας και στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τον λογαριασμό της.

Από την επιλογή Εξουσιοδοτήσεις έχετε δύο δυνατότητες:

α. Εξουσιοδότηση σε Λογιστές /Λογιστικά Γραφεία (προϋπόθεση να έχουν πάρει τον πρόσθετο ρόλο).

β. Εξουσιοδότηση σε Εκπροσώπους της εταιρίας (οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, πιστοποιημένο και ενεργοποιημένο με κλειδάριθμο).

Σημείωση: Αν θέλετε να εξουσιοδοτήσετε τον μισθωτό λογιστή της εταιρίας, θα τον εξουσιοδοτήσετε σαν εκπρόσωπο.

  1. Ποιος και πώς θα υποβάλει τις δηλώσεις του Νομικού προσώπου ηλεκτρονικά;

Οι δηλώσεις των Νομικών Προσώπων υποβάλλονται με τους προσωπικούς κωδικούς του ατόμου που έχει εξουσιοδοτηθεί.

Ο εξουσιοδοτηθείς, από τον προσωπικό του λογαριασμό και από το εικονίδιο Εφαρμογές taxisnet (όλες), επιλέγει τα έντυπα και στη συνέχεια επιλογή ρόλου όπου δηλώνει επιθυμώ να:

α. δράσω για τον εαυτό μου ή

β. δράσω ως εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου

Σημείωση: (και ο εξουσιοδοτηθείς πρέπει να είναι χρήστης της Υπηρεσίας TAXISnet και να έχει ενεργοποιήσει τον λογαριασμό του με κλειδάριθμο).

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ( Ε1, Ε2, Ε3 )

Ε1

      1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της Δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα:
      2. "Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ.." (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;

Κάντε κλικ και επιλέξτε :

Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...)

Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει:

Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www1.gsis.gr'; (Would you like to allow pop-ups from 'www1.gsis.gr'?)

Επιλέξτε ΝΑΙ (YES)

Επιλέξτε Επανάληψη (Retry)

  1. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ???? σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ .

  1. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Θα επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» , θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων ( φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή ).

  1. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω την σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων σας ( φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή ).

  1. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ.

Στη συνέχεια θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων». Μετά από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης ( φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή ).

  1. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και τον πίνακα 3 με τον αριθμό των μελών.

  1. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 ( εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα );

Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.

  1. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2010, πώς το δηλώνω ;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση.

Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

  1. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;

Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

  1. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω.

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές),τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

  1. Αδυναμία συμπλήρωσης της ένδειξης "Φιλοξενούμενος" στο πεδίο "Ονοματεπώνυμο Εκμισθωτή" .

Σε περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί χωρίς να συμπληρώσετε τους κωδικούς 091, 097 και 811.

Η συμπλήρωση του ονοματεπωνύμου ή της επωνυμίας του εκμισθωτή, γίνεται αυτόματα με την πληκτρολόγηση του Α.Φ.Μ. στο σχετικό κωδικό (801, 802 κ.λπ.).

  1. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

Α ) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

Β) Αυτός που το κατοικεί , το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ( δωρεάν παραχωρημένη κατοικία ).

  1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;

Χαρακτηρίζεται ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε Μεταφορά στη Δήλωση ( το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).

  1. Πώς δηλώνουν στο Ε1, οι κάτοικοι εξωτερικού, το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;

α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).

β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 σαν δευτερεύουσα κατοικία.

  1. Δεν συμφωνώ με κάποια από τα στοιχεία των αυτοκινήτων που εμφανίζονται στον πίνακα 5.1γ.

Τα στοιχεία Αυτοκινήτων έχουν συμπληρωθεί με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας. Αν διαφωνείτε, επιλέξτε το αντίστοιχο πλαίσιο των κωδικών (750,751,752,753) για διαγραφή, τροποποίηση ή προσθήκη αυτοκινήτου.

Οι τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1. Για την ενημέρωση του αρχείου των οχημάτων που τηρείται στην Υπηρεσία μας, πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ. Στον πινάκα 5.1γ επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και καταχωρείτε με την σειρά όλα τα αυτοκίνητα τα οποία σας ανήκουν και στη συνέχεια μεταφορά στη δήλωση.

Στις τρεις πρώτες γραμμές θα εμφανισθούν αναλυτικά τα στοιχεία των τριών αυτοκινήτων και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σ' αυτά και στην 4η γραμμή το λεκτικό «ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» και στον κωδικό 857-858 η αντικειμενική δαπάνη των λοιπών αυτοκινήτων.

  1. Πώς μπορώ να τροποποιήσω-διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων).

Για οποιαδήποτε τροποποίηση-διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος μεταφορά στη δήλωση.

Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής, και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας Εγγραφής με τα σωστά στοιχεία.

Αν τροποποιήσετε στοιχεία αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση.

Αν ΔΕΝ έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε Επιστροφή στη Δήλωση.

  1. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενικά δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρείας.

Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.

Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

  1. Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.9 ( ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης ) όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;

Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793.

Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων.

  1. Συμπλήρωση στοιχείων εργοδότη σε περίπτωση πολλών εργοδοτών.

Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από πέντε (5), γράψτε στις πρώτες τέσσερις γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.

  1. Υπέβαλα την δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό.

Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση.

  1. Θέλω να συμπληρώσω στοιχεία στον πίνακα 10 και το σύστημα δεν με αφήνει.

Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία μας.

  1. Υποβολή τροποποιητικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος.

Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με την εκτύπωση της ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης σας. Σημειώνεται ότι η Δ.Ο.Υ. θα μπορεί να προχωρήσει στην εκκαθάριση της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης μετά την ενημέρωση του συστήματος TAXIS σχετικά με την εκκαθάριση της δήλωσής σας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τη Δ.Ο.Υ. σας για την υποβολή της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης, μετά την παραλαβή του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος μέσω των ΕΛ.ΤΑ.

  1. Είσπραξη επιστροφής φόρου πάνω από 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αν η επιστροφή φόρου σας ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ τότε, με σχετική σημείωση στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σας σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε τη δήλωσή σας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για τον έλεγχο του επιστρεφόμενου ποσού.

  1. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. που υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό ;

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, που βρίσκεται η κατοικία τους στην Ελλάδα.

  1. Αν ένας σύζυγος είναι επιτηδευματίας και ο άλλος μισθωτός, πότε υποβάλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Οι σύζυγοι υποβάλουν κοινή δήλωση. ΄Ετσι η ημερομηνία υποβολής της κοινής δήλωσης είναι η μεταγενέστερη μεταξύ των δύο ημερομηνιών που προβλέπονται για κάθε σύζυγο, εάν υπέβαλαν χωριστά.

  1. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πως υπολογίζεται η προκαταβολή ;

Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή , αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.

  1. Φορολογείται η διατροφή ;

Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.

  1. Εγκυρότητα εκκαθαριστικού σημειώματος.

Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα που μπορείτε να εκτυπώσετε αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσής σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό. Η επιστροφή ή εξόφληση του πιστωτικού ή χρεωστικού ποσού φόρου γίνεται, με τη γνωστή σας διαδικασία, μετά την αποστολή από τη Γ.Γ.Π.Σ. του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα λάβετε ταχυδρομικώς σε σύντομο χρονικό διάστημα . Σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φορέας/αποδέκτης του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος αμφισβητήσει την εγκυρότητά του, μπορείτε να του υποδείξετε να επισκεφθεί το δικτυακό μας τόπο (www.gsis.gr) και να ακολουθήσει τη διαδρομή:

    1. On line Υπηρεσίες
    2. Υπηρεσίες προς Πολίτες / Επιχειρήσεις / Υπηρεσίες προς Δημόσια Διοίκηση
    3. Εγκυρότητα Φορολογικών Στοιχείων
    4. Εγκυρότητα Στοιχείων Εκκαθαριστικού

Στη σελίδα αυτή ο ενδιαφερόμενος φορέας έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του Εκκαθαριστικού που τον ενδιαφέρει.

Ε2

  1. Υποβολή Ε2 από τη σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων.

Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου / συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».

  1. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα << το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες>> . Τι πρέπει να κάνω;

Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο % .

  1. Είναι δυνατόν να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια ;

Καταρχήν σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη. Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή εγγραφή δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Με την εγγραφή δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης.

Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, ¨εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο¨ , χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.

Ε3

  1. Τα γεωργικά εισοδήματα συμπληρώνονται και στο έντυπο Ε3 ;

Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση και τα οποία δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ δεν συνυποβάλουν το έντυπο Ε3. Αντίθετα το Ε3 θα συνυποβληθεί με το έντυπο Ε5 από τους υπόχρεους που δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση και τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του Κ.Β.Σ.΄, καθώς και σε κάθε περίπτωση (φυσικών ή νομικών προσώπων) που τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

  1. Υποβολή Ε3 από την επιτηδευματία σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων.

Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου / συζύγου, με τους οποίους υποβάλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1).

Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση ( με υπόχρεο τον σύζυγό της ).

  1. Υποβολή συμπληρωματικών εντύπων ( Ε2 και Ε3 )

Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/και Ε3) αυτά πρέπει να υποβληθούν ΠΡΙΝ από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά.

Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με συμπληρωματική δήλωση, μετά την παραλαβή του οριστικού εκκαθαριστικού σημειώματος μέσω ταχυδρομείου.

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Ε9

  1. Προσπαθώ να υποβάλω ηλεκτρονικά το Ε9 και δεν μου δίνεται η δυνατότητα αυτή.

Η δήλωση Ε9 θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στο διάστημα από 1/6/2011-30/6/2011 ( ΠΟΛ: 1022 / 3-2-2011)

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Περιοδικές Δηλώσεις Φ.Π.Α

  1. Έχω υποβάλει Περιοδική Φ.Π.Α. και η Τράπεζα για την πληρωμή ζητάει Ταυτότητα Πληρωμής. Που θα βρω την Ταυτότητα Πληρωμής;

Εισαγωγή στο σύστημα με τους κωδικούς που χρησιμοποιήθηκαν για την υποβολή της Περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α.

Επιλέγω «Εφαρμογές-Όλες» (πάνω δεξιά).

Επιλέγω το έτος που αφορά η δήλωση και έπειτα «Συνέχεια».

Επιλέγω «Επεξεργασία Δηλώσεων» στο πεδίο της περιόδου που μας ενδιαφέρει.

Επιλέγω «Πληρωμή» από τις Ενέργειες (δεξιά).

Επιλέγω «Τρόπο Πληρωμής» (μέσω Τραπέζης).

Επιλέγω «Πληρωμή» και εμφανίζεται η «Ταυτότητα Πληρωμής» που αποτελείται από τον ΑΦΜ , τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

  1. Προσπαθώ να εμφανίσω την Περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. που υπέβαλα και εμφανίζεται λευκή σελίδα. Πώς θα μπορέσω να δώ την δήλωση;

Για την προβολή των δηλώσεων Φ.Π.Α. απαιτείται η εγκατάσταση του Adobe Reader Έκδοση 8. (www.adobe.com).

  1. Υπέβαλα περιοδική ΦΠΑ και δεν την πλήρωσα. Στην προβολή δηλώσεων δεν μπορώ να την δω. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εάν η δήλωση ΦΠΑ υποβληθεί ηλεκτρονικά και δεν πληρωθεί δεν υπάρχει δυνατότητα προβολής της.

  1. Έχω υποβάλει οριστικά την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Μπορώ να την διαγράψω ή να την διορθώσω;

Δεν μπορεί να γίνει διαγραφή /διόρθωση ηλεκτρονικά μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

  1. Πληρωμή χρεωστικής ΦΠΑ στην Τράπεζα και μέσω Ιnternet Βanking.

Σε περίπτωση χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ , η πληρωμή στην τράπεζα του οφειλόμενου φόρου προϋποθέτει την υποβολή της δήλωσης και την εκτύπωση σχετικού σημειώματος , που περιλαμβάνει την ¨ Ταυτότητα Πληρωμής ¨ , στοιχείο απαραίτητο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την τράπεζα.

Συγκεκριμένα , με την ολοκλήρωση της καταχώρησης της χρεωστικής δήλωσης , εμφανίζεται στην οθόνη το ¨ Σημείωμα για πληρωμή ¨ στο οποίο μεταξύ άλλων πληροφοριών περιλαμβάνεται και η Ταυτότητα Πληρωμής . Πρόκειται στην ουσία για μια σειρά από αριθμητικά ψηφία που χωρίζεται σε 3 μέρη ως εξής : 9 ψηφία ο ΑΦΜ του φορολογούμενου 11 ψηφία πληροφορίες για το είδος και την καταληκτική ημερομηνία της οφειλής. Μέχρι 9 ακέραια ψηφία και 2 δεκαδικά για το ποσό της οφειλής.

Με τη νέα διαδικασία , δεν επιτρέπονται πληρωμές με μεγαλύτερο η μικρότερο ποσό από το οφειλόμενο, ούτε πληρωμές μετά την ημερομηνία λήξης της οφειλής. Δεν υπάρχουν , κατά συνέπεια , απορρίψεις πληρωμών.

Σε περίπτωση πάντως που από λάθος πληρωθεί σε δυο διαφορετικές τράπεζες το ίδιο ποσό εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας , το επιπλέον ποσό επιστρέφεται στο φορολογούμενο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για την πληρωμή μέσω internet banking. Αν σας ζητείται και κάτι ακόμα είναι θέμα της κάθε τράπεζας από την οποία και πρέπει να ενημερωθείτε.

  1. Εταιρεία μη πιστοποιημένη που έχει κάνει διακοπή μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις;

Εταιρείες που έχουν κάνει τη διακοπή εργασιών, και δεν είναι πιστοποιημένες στο TAXISnet πριν την διακοπή, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Θα πρέπει για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να απευθύνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

  1. Φορολογικά ΦΠΑ.

Για το θέμα σας θα πρέπει να απευθυνθείτε ή στη ΔΟΥ σας ή στην υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα ΦΠΑ Δ/νση ΦΠΑ, Σίνα 2-4, 106 72 Αθήνα (τηλ. 210 3647202-5, 210 3644605-8, fax 210 3645413).

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ( Ε7 )

  1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω Οριστική Δήλωση Φ.Μ.Υ.;

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.

Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης ΦΜΥ από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.

Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν η δήλωση ΦΜΥ να υποβάλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.

  1. Ποιοι υποβάλουν Οριστική Δήλωση Φ.Μ.Υ. ;

Οριστική Δήλωση Φ.Μ.Υ. υποβάλουν όσοι παρακρατούν φόρο από ΜΙΣΘΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

  1. Ποιες δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά;

Οι αρχικές οριστικές εμπρόθεσμες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ. Έντυπο Ε7-Φ-01.015 ), οικονομικού έτους 2011 ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για απόδοση καθώς και οι αρχικές οριστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΥ για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου. Οι αρχικές οριστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Μ.Υ. για τις οποίες δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση καθώς και οι τροποποιητικές οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. του ιδίου οικονομικού έτους, υποβάλλονται αποκλειστικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

  1. Μπορώ να υποβάλω οριστική ΦΜΥ με πιστωτικό υπόλοιπο ;

Η υποβολή οριστικής ΦΜΥ με πιστωτικό υπόλοιπο, δεν γίνεται αποδεκτή. Σε περίπτωση που έχει γίνει μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου από εργαζόμενο, τότε η διαφορά πρέπει να αποδίδεται στον ίδιο με την βεβαίωση αποδοχών.

  1. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή της Οριστικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. ;

Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους.

Ειδικά για το Οικονομικό Έτος 2011 η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται μέχρι τις 16/5.

  1. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;

Όχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο TAXISnet δεν μπορεί να γίνει διόρθωση.

  1. Πότε μια οριστικοποιημένη χρεωστική Οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. θεωρείται και παραληφθείσα ;

Μια χρεωστική δήλωση Φ.Μ.Υ. θεωρείται παραληφθείσα, εφόσον έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα, με βάση την Ταυτότητα Πληρωμής, που δημιουργήθηκε μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης και την επιλογή του τρόπου πληρωμής, και τα στοιχεία της πληρωμής έχουν αποσταλεί από την τράπεζα στο TAXISnet.

  1. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;

Η δήλωση ακυρώνεται και θεωρείται ως ΜΗ παραληφθείσα. Θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου δήλωση με τις προβλεπόμενες από το νόμο προσαυξήσεις.

  1. Έχουμε κάποια αλλαγή στην κωδικοποίηση του είδους αποδοχών που καταχωρούνται στο αρχείο και συνυποβάλεται με την οριστική δήλωση;

Ναι έχουμε αλλαγή.

Καταργήθηκε ο κωδικός 12 (Αναδρομικά Αποδοχών) και αντικαταστάθηκε με το νέο κωδικό 8 (Αναδρομικά αποδοχών που επιλέγονται να φορολογηθούν στο έτος είσπραξης) και 9 (Αναδρομικά αποδοχών που επιλέγονται να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται).

Επίσης, προστέθηκαν οι κωδικοί 17(Τα ποσά του εισοδήματος της περ. στ' του άρθρου 45 του ΚΦΕ), 18 ( Τα ποσά του εισοδήματος της περ. γ' του άρθρου 45 του ΚΦΕ) και 19(τα ποσά του τεκμαρτού ενοικίου 23 του ΚΦΕ).

  1. Έχουμε κάποια αλλαγή στις προδιαγραφές του αρχείου;

Ναι. Το αρχείο απαιτείται να είναι ασυμπίεστο.

  1. Πώς μπορώ να δημιουργήσω το αρχείο με τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών;

Για τη δημιουργία του αρχείου, η Γ.Γ.Π.Σ. διαθέτει εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr στην επιλογή «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις/επιτηδευματίες» στην ενότητα «Ελεύθερα Προγράμματα και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα της ΓΓΠΣ», στην επιλογή «Οριστική Δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (έντυπο Ε7) οικονομικού έτους 2010 και Β' αντιτύπου Βεβαιώσεων Αποδοχών ή συντάξεων Δημοσίων Υπηρεσιών ή Ν.Π.Δ.Δ. (πρόγραμμα για τη δημιουργία του αρχείου προς υποβολή)».

Στην εφαρμογή δημιουργίας του αρχείου περιέχονται και οδηγίες χρήσης.

  1. Πώς θα υποβάλω Οριστική ΦΜΥ στην περίπτωση που δεν όφειλα να αποδώσω καμία Προσωρινή ΦΜΥ κατά Δίμηνο ή Μήνα και έχω Σύνολο Ακαθάριστων Αποδοχών;

Θα υποβάλω την Οριστική ΦΜΥ με συμπληρωμένο στη φόρμα της δήλωσης ΜΟΝΟ τον Πίνακα «Ανακεφαλαίωση Αποδοχών και Λοιπών Στοιχείων» και το επισυναπτόμενο αρχείο.

  1. Πώς θα υποβάλω Οριστική ΦΜΥ όταν έχω και περίπτωση για την οποία δεν οφειλόταν φόρος και συνεπώς δεν όφειλα να αποδώσω Προσωρινή ΦΜΥ ;

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσθέσω τις ακαθάριστες αποδοχές για τις οποίες δεν όφειλα να υποβάλω Προσωρινή ΦΜΥ στην αντίστοιχη στήλη της αμέσως προηγούμενης ή επόμενης εγγραφής του Πίνακα «Ανάλυση των Ποσών Φόρου, Τελών Χαρτ. και Εισφοράς ΟΓΑ που αποδόθηκαν κατά Δίμηνο ή Μήνα», ώστε να συμφωνήσουν οι Συνολικές Ακαθάριστες Αποδοχές.

  1. Πώς κατεβάζω το πρόγραμμα για την οριστική ΦΜΥ ;

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα για την οριστική ΦΜΥ απο τον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr στην επιλογή «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις/επιτηδευματίες». Δείτε περισσότερα

  1. Στο αρχείο που κατεβάζω από τα «Προγράμματα για την Ηλεκτρονική Συμπλήρωση Οριστικών Δηλώσεων Φ.Μ.Υ. και Β' αντιτύπου των Βεβαιώσεων Αποδοχών για Υπηρεσίες Δημοσίου» , όταν το αποθηκεύω και προσπαθώ να το ανοίξω μου εμφανίζεται το μήνυμα «Could not find the main class:gr.gsis.fmy.desktop.FmyDesktopApp.Program will exit.». Τι πρέπει να κάνω για να δημιουργήσω το αρχείο μου;

Θα πρέπει , αφού πρώτα αποθηκεύσω το αρχείο και εμφανιστεί το εικονίδιο του, να επιλέξω δεξί κλικ από το ποντίκι και μετά να επιλέξω το « Εxtract Here». Μετά από αυτές τις κινήσεις θα μπορώ να δημιουργήσω το αρχείο μου.

  1. Υπέβαλα την οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. με το παλαιό πρόγραμμα.Υπάρχει πρόβλημα;

Αν συμπληρώσατε κωδικούς που υπάρχουν και φέτος στο νέο πρόγραμμα, δεν υπάρχει πρόβλημα.

  1. Έχω κάνει διακοπή μέσα στο 2011 . Πότε θα υποβάλω οριστική δήλωση για τους μήνες του 2011 ;

Για τους μήνες του 2011 που είχατε δραστηριότητα την οριστική δήλωση ΦΜΥ θα την υποβάλετε το έτος 2012.

  1. Για κάποιες προσωρινές χρεωστικές δηλώσεις ΦΜΥ έχω κάνει ρύθμιση στη Δ.Ο.Υ . Πώς θα συμπληρώσω την οριστική δήλωση αφού δεν έχω αριθμό και χρονολογία διπλοτύπου;

Στον αριθμό του διπλοτύπου θα αναγράψετε τον αριθμό του φύλλου έλεγχου και αντίστοιχα στη χρονολογία την ημερομηνία που αναγράφεται στο φύλλο ελέγχου.

  1. Έχω καταχωρήσει σωστά το αρχείο και δεν συμφωνώ με την εικόνα της ΄΄εκτύπωσης συνόλων ΄΄. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να εγκαταστήσετε εκ νέου την εφαρμογή οριστικής Φ.Μ.Υ από τα Ελεύθερα Προγράμματα και να εκτυπώσετε εκ νέου την ΄΄ εκτύπωση συνόλων ΄΄ .

  1. Θέλω να υποβάλω Οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ και να δηλώσω ακαθάριστες αποδοχές ΜΟΝΟ από τα ακόλουθα είδη αποδοχών :
  2. α) κωδικός 17- ποσά του εισοδήματος της περίπτωσης του άρθρου 45 του
  3. ΚΦΕ ( τεκμαρτό εισόδημα από αυτοκίνητα )
  4. β) κωδικός 16 - αποδοχές απαλλασσόμενες στο σύνολό τους
  5. γ) κωδικός 15- αποδοχές φορολογούμενες με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς
  6. δ) κωδικός 19- ποσά του τεκμαρτού ενοικίου άρθρου 23 του ΚΦΕ
  7. Πώς θα ολοκληρώσω την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ;

Στην περίπτωση που στο αρχείο σας έχετε δηλώσει αποδοχές ΜΟΝΟ από τους κωδικούς 15, 16, 17 και 19, τότε στη φόρμα της δήλωσης θα επιλέξετε την ιδιότητα με την οποία θα υποβάλετε την δήλωση και έπειτα θα συμπληρώσετε τη στήλη ΄΄ Δικαιούχοι Αποδοχών ΄΄ και στις Στήλες ΄΄ Σύνολο Ακαθάριστων Αποδοχών ΄΄ και ΄΄ Σύνολο Κρατήσεων ΄΄ θα πληκτρολογήσετε το 0. Τέλος θα επισυνάψετε το αρχείο που ήδη έχετε δημιουργήσει και θα υποβάλετε οριστικά τη δήλωση. Δεν πρέπει να συμπληρώσετε κανένα άλλο πεδίο στη φόρμα.

  1. Κατά την υποβολή της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. (Ε7) εμφανίζεται το μήνυμα «Το Α.Φ.Μ. πρέπει να είναι Μη Φυσικό Πρόσωπο, ενεργή επιχείρηση και η κατηγορία ΜΗ Φ. Π. να είναι Ν.Π.Δ.Δ . » Τι πρέπει να κάνω;

Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει ΣΩΣΤΑ την ιδιότητα με την οποία θέλετε να υποβάλετε την οριστική δήλωση ΦΜΥ και σας εμφανίζεται το μήνυμα «Το Α.Φ.Μ. πρέπει να είναι Μη Φυσικό Πρόσωπο, ενεργή επιχείρηση και η κατηγορία ΜΗ Φ.Π. να είναι Ν.Π.Δ.Δ.», τότε επικοινωνήστε με τη Γ.Γ.Π.Σ. προκειμένου να μας αποστείλετε τον Α.Φ.Μ. σας, ώστε να διορθωθεί η εικόνα στο Μητρώο.

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα . α .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις ΦΜΥ ( Β΄ Αντίτυπο Βεβαιώσεων Αποδοχών)

  1. Ποιοί υποβάλουν Β αντίτυπο Βεβαιώσεων Αποδοχών;

Κάθε Δημόσια Υπηρεσία ή Ν.Π.Δ.Δ. που απασχολεί μισθωτούς και δεν έχει εκ του νόμου την υποχρέωση υποβολής Οριστικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. (Ε7).

  1. Πώς κατεβάζω το πρόγραμμα για το Β΄ Αντίτυπο Βεβαιώσεων Αποδοχών για Υπηρεσίες Δημοσίου;

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα για το Β΄ Αντίτυπο Βεβαιώσεων Αποδοχών για Υπηρεσίες Δημοσίου από τον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr στην επιλογή «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις/επιτηδευματίες». Δείτε περισσότερα

  1. Ποιά μορφή πρέπει να έχει το αρχείο προς υποβολή;

Η διαδικτυακή εφαρμογή παραλαβής δηλώσεων βεβαιώσεων αποδοχών αποδέχεται μόνο συμπιεσμένα αρχεία (zip). Επομένως για να μπορέσετε να υποβάλετε τη δήλωσή σας θα πρέπει να συμπιέσετε το αρχείο που αποθηκεύσατε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της εφαρμογής (μενού "Εργαλεία" - "Δημιουργία συμπιεσμένου αρχείου (zip)"), είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα δημιουργεί αντίστοιχα αρχεία zip.

Προσοχή χρειάζεται, στην αποφυγή χρήσης ελληνικών χαρακτήρων στο όνομα του αρχείου zip καθώς και στο όνομα του αρχικού αρχείου της δήλωσης. .

  1. Από που υποβάλω το συμπιεσμένο αρχείο που δημιούργησα;

Το συμπιεσμένο αρχείο που δημιουργήσατε θα το υποβάλετε στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/fmy/afmroot/enter.gsisόπου με χρήση των κωδικών πρόσβασής σας μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωσή σας. Δείτε περισσότερα

  1. Πώς εκτυπώνω το αρχείο που υπέβαλα;

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα εκτύπωσης μέσω του μενού " Αρχείο" -> " Εκτύπωση". Η εκτύπωση γίνεται μέσω της δημιουργίας αρχείων html τα οποία αποθηκεύονται στον κατάλογο [Τα έγγραφά μου]/fmyDesktop/. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την εκτύπωση μπορείτε να μεταβείτε στον κατάλογο αυτό και να ανοίξετε απευθείας τα αρχεία html.

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Φ.Μ.Υ.

  1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet . Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω Προσωρινή Δήλωση Φ.Μ.Υ. ;

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης ( username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.

Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης ΦΜΥ από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet .

Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν η δήλωση ΦΜΥ να υποβάλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet .

  1. Ποιοι υποβάλουν Προσωρινή Δήλωση Φ.Μ.Υ. ;

Προσωρινή Δήλωση Φ.Μ.Υ. υποβάλουν όσοι παρακρατούν φόρο από αμοιβές που θεωρούνται εισόδημα από ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, από ΜΙΣΘΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, καθώς και από ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

  1. Γιατί δεν μπορώ να υποβάλω δήλωση για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων της Προσωρινής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. πέραν των Μισθωτών Υπηρεσιών ;

Σε πρώτη φάση έχει ενεργοποιηθεί η υποβολή Προσωρινής Δήλωσης Φ.Μ.Υ ΜΟΝΟ για τις Μισθωτές Υπηρεσίες. Σε επόμενο στάδιο θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων και για τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων.

  1. Κάθε πότε γίνεται η απόδοση του φόρου που παρακρατήθηκε ;

Η απόδοση του φόρου γίνεται ανά μήνα, δίμηνο ή εξάμηνο ανάλογα της υποχρεώσεως που προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου.

  1. Ποια ημερολογιακά διαστήματα περιλαμβάνει η Προσωρινή Δήλωση Φ.Μ.Υ. για την κατηγορία εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις ;
  2. Η Προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ. περιλαμβάνει:
    • Μήνα για τους εργοδότες που απασχολούν πλέον των 500 ατόμων
    • Δίμηνο για τους υπολοίπους και
    • Εξάμηνο όσοι καταβάλουν αμοιβές σε αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού.

  1. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή της Προσωρινής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. ;

Όσοι υποχρεούνται να αποδίδουν τον φόρο κάθε μήνα, τότε αυτό πρέπει να γίνεται μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα. Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ( ή αν είναι 0 με τα δύο τελευταία ) του ΑΦΜ του υπόχρεου με αρχή για το ψηφίο 1 την 20ή ημέρα και ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τις καταληκτικές προθεσμίες για το μήνα Ιανουάριο 2011:

ΑΦΜ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ ΣΕ

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

1

21/02/2011

2

22/02/2011

3

23/02/2011

4

24/02/2011

5

25/02/2011

6

28/02/2011

7

01/03/2011

8

02/03/2011

9

03/03/2011

10-50

04/03/2011

60-00

08 /03/2011

Αντίστοιχα, όσοι παρακρατούν φόρο και υποχρεούνται να τον αποδίδουν με διμηνιαία δήλωση (αρθ59 ν.2238/94) μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Μαρτίου-Μαΐου-Ιουλίου-Σεπτεμβρίου- και Ιανουαρίου κάθε έτους, η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται και σε αυτή την περίπτωση ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο (ή αν είναι 0 με τα δύο τελευταία) του ΑΦΜ του υπόχρεου με αρχή για το ψηφίο 1 την 20ή ημέρα και ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες.

  1. Μπορώ να υποβάλω εκπρόθεσμη Προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ. μέσω TAXISnet;

Ναι . Μπορώ να υποβάλω Αρχική εμπρόθεσμη και εκπρόθεσμη Προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ.

  1. Μπορώ να υποβάλω Τροποποιητική Προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ. μέσω TAXISnet;

Όχι. Οι Τροποποιητικές Δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος.

  1. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;

Όχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο taxis net δεν μπορεί να γίνει διόρθωση.

  1. Πότε μια οριστικοποιημένη δήλωση Φ.Μ.Υ. θεωρείται και παραληφθείσα ;

Μια δήλωση Φ.Μ.Υ. θεωρείται παραληφθείσα, εφόσον έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα, με βάση την Ταυτότητα Πληρωμής, που δημιουργήθηκε μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης και την επιλογή του τρόπου πληρωμής, και τα στοιχεία της πληρωμής έχουν αποσταλεί από την τράπεζα στο TAXISnet .

  1. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;

Η δήλωση ακυρώνεται και θεωρείται ως ΜΗ παραληφθείσα. Θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου δήλωση με τις προβλεπόμενες από το νόμο προσαυξήσεις.

  1. Μπορώ δηλώσεις Φ.Μ.Υ που έχω υποβάλει για το ίδιο διάστημα, αλλά για άλλη πηγή εισοδήματος (π.χ. εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, λοιπά) στη Δ.Ο.Υ (TAXIS), να τις βλέπω στο TAXISnet ;

Ναι. Όταν επιλέγετε έτος και περιοδικότητα, στην ένδειξη «ενέργειες», επιλέγετε «επεξεργασία δηλώσεων» και έχετε τη δυνατότητα, στις αποθηκευμένες δηλώσεις, να δείτε την πηγή προέλευσης (TAXIS ή TAXISNET).

  1. Μπορώ να υποβάλω Τροποποιητική Προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ. μέσω TAXISnet;

Όχι. Οι Τροποποιητικές Δηλώσεις υποβάλονται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος .

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ( Ε5 )

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα (E5) ;

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.

Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ο.Ε., Ε.Ε., ΑΣΤΙΚΩΝ, ΑΦΑΝΩΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ (Ε5)

  1. Ποιοι υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το Έντυπο Ε5, είναι οι υποκείμενοι σε φόρο , σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν.2238/1994.

  1. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου για το οικονομικό έτος 2011 είναι η 28 / 4/2011.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε5) και των συνυποβαλλόμενων εντύπων η ΓΓΠΣ ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με την εμπρόθεσμη παραλαβή της δήλωσης εντός 15 εργασίμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

  1. Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ.;

Υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ. οι αρχικές δηλώσεις των υποκείμενων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν.2238 που:

    1. Προέρχονται από μετατροπή ή μετασχηματισμό ή συγχώνευση ή απορρόφηση στο έτος της διαχειριστικής περιόδου
    2. Τελούν υπό εκκαθάριση
    3. Κάνουν χρήση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου ή επιμηκύνουν ή συντομεύουν τη διαχειριστική τους περίοδο
    4. Κάνουν χρήση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου ή επιμηκύνουν ή συντομεύουν τη διαχειριστική τους περίοδο
    5. Είναι Κοινωνίες Αστικού Δικαίου που εκμεταλλεύονται μέχρι 2 φορτηγά ή επιβατικά Δ.Χ. (Άρθρο 64 παρ.7 του ΚΦΕ)
    6. Είναι υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (εκτός της παραπάνω περίπτωσης 4) που εκμεταλλεύονται ένα μόνο αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης (άρθρο 64 παρ.7 του ΚΦΕ)
    7. Είναι συνιδιοκτησίες που συνεκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι και δέκα (10) κόρους ολικής χωρητικότητας στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά επαγγελματικές αλιείς (Άρθρο 64 παρ.7 του ΚΦΕ)
    8. Είναι τεχνικές εταιρίες και προσδιορίζουν τεκμαρτά κέρδη (κωδικός 100 της δήλωσης Ε5)
    9. Έχουν κάνει διακοπή εργασιών και δεν έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ
    10. Υποβάλλονται με επιφύλαξη
    11. Είναι εταιρείες εκτελωνιστών στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα των τριών μελών

  1. Μπορώ να υποβάλω εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 μέσω TAXISnet;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις με μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ φορολογίας εισοδήματος.

Γενικά μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά Αρχική εμπρόθεσμη δήλωση με μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο και Αρχική εκπρόθεσμη δήλωση μόνο με χρεωστικό υπόλοιπο.

  1. Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 μέσω TAXISnet;

Όχι. Οι Τροποποιητικές Δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος.

  1. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;

Όχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο taxisnet δεν μπορεί να γίνει διόρθωση.

  1. Προσπαθώ να υποβάλω τη δήλωση Ε5 και μου εμφανίζει το μήνυμα «Λάθος στην προκαταβολή προηγούμενου έτους». Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω τη δήλωση οριστικά με τη σωστή προκαταβολή;

Για να υποβάλετε τη δήλωση Ε5 ηλεκτρονικά θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε το τμήμα εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διορθωθεί η εικόνα σας στο Αρχείο Συντήρησης Προκαταβολών.

  1. Προσπάθησα να υποβάλλω ηλεκτρονικά και εμπρόθεσμα τη δήλωση Ε5, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Πως θα αποδείξω την τεχνική αδυναμία ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσής μου;
    • Στην περίπτωση που εμφανίζονται λάθος δεδομένα από το Μητρώο TAXIS, είτε στο ΝΠ, είτε στα μέλη με αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται ορθά οι συντελεστές φορολόγησης, ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, θα εκτυπώσετε την πρώτη και την τελευταία σελίδα της φόρμας με τα πλήρη στοιχεία σας, και θα απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. υπαγωγή σας. Στη Δ.Ο.Υ. πριν την καταχώρηση της δήλωσης από το τμήμα εισοδήματος , θα πρέπει να καταχωρηθούν σωστά τα στοιχεία σας στο τμήμα Μητρώου.
    • Στην περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία του πραγματικού ποσού προκαταβολής του προηγούμενου οικ. έτους με αυτό που είναι καταχωρημένο στο αρχείο προκαταβολών του TAXIS , ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, θα εκτυπώσετε την πρώτη σελίδα της φόρμας με τα πλήρη στοιχεία σας και το ποσό του κωδικό 008, και θα απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. υπαγωγή σας.
    • Στην περίπτωση που εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν έχετε υποχρέωση υποβολής», ενώ είστε υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης Ε5, ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, θα εκτυπώσετε τη σελίδα με το μήνυμα όπου εμφανίζεται ο Α.Φ.Μ. σας.
    • Όταν κατά την είσοδο στην εφαρμογή της υποβολής του Ε5, η εφαρμογή εμφανίζει " ERROR 500" και δεν επιτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θα επικοινωνήσετε με τη Γ.Γ.Π.Σ. για τη διερεύνηση του προβλήματος και στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ. θα αποστείλει έγγραφο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την εμπρόθεσμη παραλαβή της δήλωσης σας.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

  1. Πώς καταβάλλεται ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 ;

Είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% σε όποια Τράπεζα επιλέξετε με την Ταυτότητα Πληρωμής

Είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την Ταυτότητα Πληρωμής στην Τράπεζα επιλογής σας και οι επόμενες 7 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ μέχρι την τελευταία εργάσιμη (για τις Δημόσιες Υπηρεσίες) ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

  1. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;

Η δήλωση ακυρώνεται και θεωρείται ως ΜΗ παραληφθείσα. Θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου δήλωση με τις προβλεπόμενες από το νόμο προσαυξήσεις.

  1. Έχω καταχωρήσει όλα τα ποσά στους κωδικούς της φόρμας της δήλωσης και θέλω να προχωρήσω στην οριστική Υποβολή της.Ωστόσο, το πεδίο της υποβολής δεν είναι ενεργό. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση;

Η επιλογή της « Υποβολής» είναι ενεργή στην 4η σελίδα της φόρμας της δήλωσης Ε5.

ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ

  1. Πότε συνυποβάλεται το έντυπο Ε2;

Το έντυπο Ε2 συνυποβάλεται υποχρεωτικά ,εφόσον έχουν συμπληρωθεί ποσά στους κωδικούς 420, 425 , 422, 423 και 424 του Πίνακα Ε' .

  1. Πότε συνυποβάλεται το Ε3;

Σε κάθε περίπτωση.

  1. Ποιοι έχουν υποχρέωση να συνυποβάλουν Ισολογισμό ;

Υποχρέωση σύνταξης και υποβολής Ισολογισμού έχουν όσοι τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Κ.Β.Σ και έχουν κατηγορία τέτοια , στην οποία εμπεριέχονται τα Γ' Κατηγορίας Βιβλία.

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

  1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.

Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.

  1. Ποιοι υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Υπόχρεοι στην υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα.

  1. Ποια είναι η αποδεκτή διαχειριστική περίοδος για τα νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Ο φόρος επιβάλλεται κάθε οικονομικό έτος στο συνολικό καθαρό εισόδημα από κάθε πηγή που αποκτάται κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Συνεπώς, ως χρονική περίοδος που αποκτάται το εισόδημα λαμβάνεται η ημερολογιακή περίοδος.

Παράδειγμα: για το οικονομικό έτος 2011 ο φόρος επιβάλλεται για το συνολικό καθαρό εισόδημα από 01/01/2010-31/12/2010, εφόσον η αποδεκτή διαχειριστική περίοδος είναι η ημερολογιακή περίοδος.

  1. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος πραγματοποιείται πάντα μετά το τέλος της διαχειριστικής περιόδου και συγκεκριμένα:μέχρι τις 10/3 του οικείου οικονομικού έτους για τα νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν τηρούν Βιβλία Κ.Β.Σ. ή που τηρούν Βιβλία Β΄ Κατηγορίας Κ.Β.Σ

Ειδικά για το οικονομικό έτος 2011 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1045/10-3-2011 εγκύκλιο, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, μέχρι τη 12η Απριλίου αντί την 10η Μαρτίου 2011.

Μέχρι τις 15/4 του οικείου οικονομικού έτους για τα νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν Βιβλία Γ΄ Κατηγορίας Κ.Β.Σ. ή που δηλώνουν εισόδημα από την εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.

  1. Μπορώ να υποβάλω εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέσω TAXISnet;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις με μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ φορολογίας εισοδήματος.

Γενικά μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά Αρχική εμπρόθεσμη δήλωση με μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο και Αρχική εκπρόθεσμη δήλωση μόνο με χρεωστικό υπόλοιπο.

  1. Μπορώ να υποβάλω Τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέσω TAXISnet;

Όχι. Οι Τροποποιητικές Δηλώσεις υποβάλονται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος.

  1. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;

Όχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο TAXISnet δεν μπορεί να γίνει διόρθωση.

  1. Πότε μια οριστικοποιημένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα με χρεωστικό υπόλοιπο θεωρείται και παραληφθείσα;

Μια δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα θεωρείται παραληφθείσα, εφόσον έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα, με βάση την Ταυτότητα Πληρωμής, που δημιουργήθηκε μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης και την επιλογή του τρόπου πληρωμής, και τα στοιχεία της πληρωμής έχουν αποσταλεί από την τράπεζα στο TAXISnet.

  1. Πώς καταβάλλεται ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% σε όποια Τράπεζα επιλέξετε με την Ταυτότητα Πληρωμής

Είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την Ταυτότητα Πληρωμής στην Τράπεζα επιλογής σας και οι επόμενες 7 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ μέχρι την τελευταία εργάσιμη (για τις Δημόσιες Υπηρεσίες) ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

  1. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;

Η δήλωση ακυρώνεται και θεωρείται ως ΜΗ παραληφθείσα. Θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου δήλωση με τις προβλεπόμενες από το νόμο προσαυξήσεις.

  1. Πότε συνυποβάλεται το έντυπο Ε2;

Το έντυπο Ε2 συνυποβάλεται υποχρεωτικά, εφόσον έχουν συμπληρωθεί ποσά στους κωδικούς 200 και 800 του Πίνακα A' της δήλωσης Φ01-012. Επίσης, το Έντυπο Ε2 συνυποβάλεται και για τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιόχρηση ακινήτων, τα οποία δεν μεταφέρονται σε κανένα πεδίο του Πίνακα Α.

  1. Πότε συνυποβάλεται το έντυπο Ε3;

Όσοι δηλώνουν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις (Πίνακας Γ.γ.) ή και εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις (Πίνακας Δ) είναι υπόχρεοι να συνυποβάλουν Έντυπο Ε3.

  1. Ποιοι έχουν υποχρέωση να συνυποβάλουν Ισολογισμό;

Υποχρέωση σύνταξης και υποβολής Ισολογισμού έχουν όσοι τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Κ.Β.Σ και έχουν κατηγορία τέτοια, στην οποία εμπεριέχονται τα Γ' Κατηγορίας Βιβλία.

  1. Μπορώ να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα με Ζημιά από Εμπορικές ή Γεωργικές Επιχειρήσεις;

Η δήλωση με Ζημιά από Εμπορικές Επιχειρήσεις (Πίνακας Ε), αλλά και από Γεωργικές Επιχειρήσεις ή Εκμεταλλεύσεις (Πίνακας Δ) υποβάλλεται μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

  1. Είμαι Νομικό Πρόσωπο που έχω τη διαχείριση κληροδοτημάτων. Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Ναι. Μπορώ να υποβάλω τη δήλωση ηλεκτρονικά, αρκεί να έχω μόνο ένα κληροδότημα. Για περισσότερα του ενός κληροδοτήματος θα πρέπει να υποβάλω τη δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

  1. Γιατί δεν μπορώ να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικού προσώπου ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Το πρόγραμμα ελέγχει αν η κατηγορία και η νομική μορφή (στοιχεία από ΜΗΤΡΩΟ TAXIS) του νομικού προσώπου που επιλέγει να υποβάλει δήλωση ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Έντυπο Φ01-012) ανήκει όντως στην κατηγορία των ΜΗ κερδοσκοπικού.

Στην περίπτωση που δεν σας επιτρέπει το πρόγραμμα να προχωρήσετε σε υποβολή δήλωσης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των νομικών προσώπων ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ΜΗΤΡΩΟ της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ώστε να διορθώσετε την εικόνα του Νομικού Προσώπου

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων (Φ01-010)

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα υπόχρεα σε Φ01-010;

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.

Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΛΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

  1. Ποιοι υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος Φ01-010;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το Έντυπο Φ01-010, είναι οι υποκείμενοι σε φόρο , σύμφωνα με το άρθρο 101 §1 του ν.2238/1994.

  1. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου για το οικονομικό έτος 2011 είναι η 30 / 05/2011.

  1. Σε περίπτωση που δεν μπορώ να ολοκληρώσω την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωση τι γίνεται;

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Φ01-010) και των συνυποβαλλόμενων εντύπων η ΓΓΠΣ ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την εμπρόθεσμη παραλαβή της δήλωσης εντός 15 εργασίμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

  1. Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ.;

Υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ. οι πάσης φύσεως τροποποιητικές και συμπληρωματικές δηλώσεις, αλλά και οι αρχικές δηλώσεις των υποκείμενων σε φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 101 παράγραφος 1 του Ν.2238/94 που :

1. Έχουν τεθεί σε εκκαθάριση

2. Ασχολούνται με την πώληση ανεγειρόμενων οικοδομών ή την εκτέλεση δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων που έχουν αναληφθεί πριν την 1.1.2002

3. Είναι Ν.Π. υπαγόμενα στις διατάξεις του αρθ. 118 του Ν.2238/94 και στα κέρδη τους περιλαμβάνονται και έσοδα προερχόμενα από υποκαταστήματα εκτός των νησιών του άρθρου.

4. Είναι υποκατάστημα αλλοδαπής ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας για την οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 και της παραγράφου 1 του άρθρου 109 του Κ.Φ.Ε.

5. Έχουν κάνει διακοπή εργασιών και δεν έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ.

6. Υποβάλλονται με επιφύλαξη.

  1. Μπορώ να υποβάλω εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος Φ01-010 μέσω TAXISnet;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις με μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ φορολογίας εισοδήματος.

Γενικά μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά Αρχική εμπρόθεσμη δήλωση με μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο και Αρχική εκπρόθεσμη δήλωση μόνο με χρεωστικό υπόλοιπο.

  1. Μπορώ να υποβάλω Τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος Φ01-010 μέσω TAXISnet;

Όχι. Οι Τροποποιητικές Δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος.

  1. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;

Όχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο taxisnet δεν μπορεί να γίνει διόρθωση.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

  1. Πώς καταβάλλεται ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση φόρου εισοδήματος Φ01-010;

Είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% σε όποια Τράπεζα επιλέξετε με την Ταυτότητα Πληρωμής.

Είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την Ταυτότητα Πληρωμής στην Τράπεζα επιλογής σας και οι επόμενες 7 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ μέχρι την τελευταία εργάσιμη (για τις Δημόσιες Υπηρεσίες) ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

  1. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;

Η δήλωση ακυρώνεται και θεωρείται ως ΜΗ παραληφθείσα. Θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου δήλωση με τις προβλεπόμενες από το νόμο προσαυξήσεις.

ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ

  1. Πότε συνυποβάλλεται το έντυπο Ε2;

Το έντυπο Ε2 συνυποβάλλεται υποχρεωτικά ,εφόσον έχουν συμπληρωθεί ποσά στους κωδικούς 200, 210 και 215 του Πίνακα ΙΙΙ .

  1. Πότε συνυποβάλλεται το έντυπο Ε3;

Σε κάθε περίπτωση.

  1. Η καταχώρηση των αναλυτικών στοιχείων του Ισολογισμού είναι υποχρεωτική;

Όχι. Η καταχώρηση του Ισολογισμού είναι προαιρετική.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

  1. Έχω καταχωρήσει όλα τα ποσά στους κωδικούς της φόρμας της δήλωσης και θέλω να προχωρήσω στην οριστική Υποβολή της. Ωστόσο, το πεδίο της υποβολής δεν είναι ενεργό. Πως θα υποβάλλω τη δήλωση;

Η επιλογή της «Υποβολής» είναι ενεργή στην 4η σελίδα της φόρμας της δήλωσης Φ01-010.

ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ

  1. Προσπαθώ να υποβάλω τη δήλωση Φ01-010 και μου εμφανίζει το μήνυμα «Λάθος στην προκαταβολή προηγούμενου έτους». Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω τη δήλωση οριστικά με τη σωστή προκαταβολή;

Για να υποβάλλεται τη δήλωση Φ01-010 ηλεκτρονικά θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε το τμήμα εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διορθωθεί η εικόνα σας στο Αρχείο Συντήρησης Προκαταβολών.

  1. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση : mailto:info@gsis.gr

ή μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671