ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ Αρ. Πρωτ. Ε41/42/07.02.2011

Διαχείριση περιπτώσεων για τις οποίες διαπιστώνεται ότι έχουν υποβληθεί Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) μέσω διαδικτύου το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική απασχόληση (εικονική ασφάλιση).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             Αθήνα 7/2/2011

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ                    Αριθμ. Πρωτ. Ε41/42

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ                 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ       ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 256, 258 - 259

FAX : 210 52 23 228

Ε - mail : asfika@otenet.gr

ΘΕΜΑ : Διαχείριση περιπτώσεων για τις οποίες διαπιστώνεται ότι έχουν υποβληθεί Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) μέσω διαδικτύου το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική απασχόληση (εικονική ασφάλιση)

ΣΧΕΤ.: α) Εγκ. 19/2010.

β) Γ.Ε.: Γ99/98/12-9-07, Ε40/196/27-4-10 & Ε41/281/11-10-10.

Με την εγκ. 19/2010 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 15α' και 16 του «Κανονισμού Διαδικασιών Ασφάλισης για την εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης» όπως αυτές τροποποιήθηκαν με την Φ1 1321/12352/1071/19-6-09 με τις οποίες ορίζονται οι εργοδότες που πρέπει να υποβάλλουν Α.Π.Δ. υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου και οι εργοδότες που μπορούν να υποβάλλουν Α.Π.Δ. με όλα τα μέσα (διαδίκτυο, ψηφιακά - μαγνητικά μέσα, χειρόγραφα).

Στη συνέχεια με το Γ.Ε. : Ε40/196/27-4-10 και το Γ.Ε. : Ε41/281/11-10-10 δόθηκαν οδηγίες σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για συγκεκριμένες περιπτώσεις (συγκεκριμένα Α.Μ.Ο.Ε.) ώστε να αναστέλλεται η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου.

Επιπροσθέτως με το Γ.Ε. : Γ99/1/98/12-9-07 δόθηκαν οδηγίες οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται όταν διαπιστώνονται από τα ασφαλιστικά όργανα μη σύννομες ενέργειες και ορίζουμε ότι, πρέπει να ενημερώνουν με αναλυτική έκθεση τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές (Υποβολή μυνητηρίων αναφορών κ.λ.π.).

Δια του παρόντος εγγράφου παρέχονται οδηγίες για την διαχείριση των περιπτώσεων που από τα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα, διαπιστώνεται ότι, κατά παράβαση των γενικών διατάξεων περί υπαγωγής στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. προσώπων (άρθ. 2 παρ. 1 του Α.Ν. 1846/51 όπως ισχύει σήμερα), από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων ή τρίτα πρόσωπα, επιχειρείται ασφάλιση με υποβολή Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου προσώπων που δεν παρείχαν εργασία στα οικοδομοτεχνικά έργα και σαφέστατα πρόκειται για «εικονική ασφάλιση» που κατά τεκμήριο έχει χωρήσει με δόλο και με σκοπό την απόδοση παροχών από το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και άλλους φορείς που δεν δικαιούνται.

Για τις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.

1. Να διενεργείται άμεσα επιτόπιος έλεγχος στα συγκεκριμένα οικοδομοτεχνικά έργα και να καταγράφονται με κάθε δυνατή λεπτομέρεια οι εργασίες που έχουν εκτελεσθεί στα έργα.

2. Να υποβάλλεται έγγραφο αίτημα προς τη Διεύθυνση Ασφάλισης - Εσόδων της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., προκειμένου να ενεργήσει ώστε, να ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου για τα συγκεκριμένα Α.Μ.Ο.Ε. Στο εν λόγω έγγραφο θα γίνεται αναφορά στους λόγους για τους οποίους ζητείται η «αναστολή» και επιπροσθέτως θα ζητείται να σας αποσταλεί η «πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες» του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και «οι i.p. διευθύνσεις των Α.Π.Δ.» που έχουν αποσταλεί ώστε αυτά να αποτελέσουν στοιχεία για την μηνυτήρια αναφορά που στη συνέχεια θα υποβάλλεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

3. Θα διενεργείται σχετικός έλεγχος και θα αξιολογούνται τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, διαπιστώσεις επιτόπιων ελέγχων, μαρτυρικές καταθέσεις κ.λ.π..

Ακολούθως, όταν πρόκειται να προβείτε σε ακύρωση περιεχομένου Α.Π.Δ., θα εκδίδεται χειρόγραφη απόφαση Δ/ντή (για την ακύρωση), στην οποία μεταξύ άλλων θα καταγράφονται τα στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ., μισθολογική περίοδος και ποσά καθώς και όλα τα ονοματεπώνυμα ασφαλισμένων με αναφορά στις ημέρες ασφάλισης και χρόνο ασφάλισης.

Σε περίπτωση που τα Υποκαταστήματα Β' φάσης έχουν εκδόσει Π.Ε.Ε. βάσει Ε.Δ.Κ. τότε η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής : Θα εκδίδεται ΑΚΜ για την Α' Π.Ε.Ε. και στη συνέχεια θα αποστέλλεται έγγραφο στη Διεύθυνση Ασφάλισης - Εσόδων της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., προκειμένου να ακυρωθεί ο Ε.Δ.Κ. και στη συνέχεια η Α.Π.Δ..

Η εν λόγω απόφαση θα κοινοποιείται κατά τα γνωστά στον εργοδότη και στους ασφαλισμένους και άμεσα (πριν την κοινοποίηση) θα αποστέλλεται αντίγραφο αυτής στην Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., προκειμένου να ενεργήσουν για την ακύρωση της Α.Π.Δ.. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιωθεί σε ένδικα μέσα θα χωρεί ασφάλιση με Έκθεση Ελεγχου Οικοδομοτεχνικού Έργου (Ε.Ε.Ο.Ε.)

4. Θα σχηματίζεται σχετικός φάκελος ο οποίος θα εμπεριέχει εκτός των άλλων δικαιολογητικών (εκθέσεις επιτόπιων ελέγχων, μαρτυρικές καταθέσεις, Υ.Δ., κ.λ.π.) και τα στοιχεία των ασφαλισμένων που έχουν δηλωθεί (εκτύπωση περιεχομένων Α.Π.Δ.) και θα υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από τον Δ/ντή του Υποκ/τος στην αρμόδια κατά τόπο Εισαγγελική Αρχή.

Για διευκόλυνσή σας μπορεί να γίνει χρήση του συν/νου υποδείγματος που αναφέρεται στο «ιστορικό του έργου» και το οποίο θα αποστέλλεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή με την μηνυτήρια αναφορά.

5. Για τις προαναφερόμενες ενέργειες θα ενημερώνεται με σχετικό έγγραφο η Διεύθυνση Ασφάλισης - Εσόδων του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., στο οποίο πρέπει να γίνεται αναφορά σε όλη τη σχετική αλληλογραφία της υπόθεσης.

Παρακαλούμε όπως, με ευθύνη των Δ/ντών των Υποκ/των, του παρόντος εγγράφου να λάβουν ενυπόγραφα γνώση όλοι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με το αντικείμενο του ελέγχου οικοδ/κών έργων (Υπάλληλοι Τμημάτων ή Γραφείων οικοδομοτεχνικών έργων καθώς και οι Προϊστάμενοι αυτών).

Υπεύθυνοι για την αυστηρή τήρηση των οδηγιών του παρόντος καθίστανται, ως εκ της σοβαρότητας του θέματος, οι Διευθυντές των Υποκαταστημάτων, οι οποίοι και θα παρέχουν στη Διοίκηση τις απαραίτητες εξηγήσεις στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί απόκλιση από τα παραγγελλόμενα.

Συν/να : 1 υπόδειγμα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671