ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
13.03.2024

Κατώτατος μισθός: Διευκρινίσεις Μητσοτάκη για τη νέα αύξηση-Ποια επιδόματα θα επηρεαστούν.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Κατώτατος μισθός: Διευκρινίσεις Μητσοτάκη για τη νέα αύξηση-Ποια επιδόματα θα επηρεαστούν

Στο θέμα της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και θα συμπαρασύρει επιδόματα αλλά και τριετίες. Δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός που θα δείτε. Η αύξηση στον κατώτατο θα είναι πάνω από 800 ευρώ, ωστόσο δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσο θα είναι αλλά θα είναι μια όχι ευκαταφρόνητη αύξηση. Για αυτό στρέφεται και η προσοχή μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η νέος κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ .Θα κάνετε λίγο υπομονή, συμπλήρωσε.

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Ποια επιδόματα θα επηρεαστούν από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Με την νέα αύξηση που θα γίνει στον κατώτατο μισθό και που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα θα αναπροσαρμοστούν μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ προς τα πάνω. Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

• Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αυτό είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

• Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ποσό για τους οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

• Το επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: Στο 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ορίζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος)

• Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: Αυτό είναι ίσο με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

• Το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ: Αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 764,6 ευρώ από 718 ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως αυτό χορηγείται σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, σε αποφυλακισμένους και σε απεξαρτημένους.

• Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ): Τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι ίσα με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Οι αποδοχές στους μαθητές-σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν και ισούνται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.

• Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας: Οι δικαιούχοι παίρνουν αποζημίωση που είναι ίση με τον κατώτατο μισθό.

Πηγή: https://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671