ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ο.Α.Ε.Ε."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ο.Α.Ε.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 104/09.12.2010 (Αρ. Πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ/Φ1/20/119664)

Αναθεωρημένη συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης Ελλάδος- Κεμπέκ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                              ΑΘΗΝΑ, 9/12/2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ &                    Αριθ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ/Φ1/20/119664

ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ                                     ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 104

Ο.Α.Ε.Ε.

Οργανισμός Ασφάλισης

Ελευθέρων Επαγγελματιών

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 5

ΠΛΗΡ. : Π. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΗΛ. : 2105274374-2-3

FAX : 2105229190

ΘΕΜΑ: Αναθεωρημένη συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης Ελλάδος- Κεμπέκ

Με τον Νόμο 3476/2006 (ΦΕΚ Α΄ 149/19-7-2006) κυρώθηκε η αναθεωρημένη συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ Ελλάδος και Κεμπέκ καθώς και ο διοικητικός κανονισμός της .

Η παραπάνω συμφωνία αναθεωρεί την Διμερή συμφωνία με το Κεμπέκ (Ν1317/1981) καθώς και την Συμπληρωματική Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης (Ν1588/1984) ,τέθηκε δε σε ισχύ την 1/11/2010 .

Η νέα σύμβαση ρυθμίζει θέματα υπαγωγής στην ασφάλιση, χορήγησης παροχών γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων καθώς και θέματα παροχών ασθενείας και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η συμφωνία έχει εφαρμογή στους μισθωτούς, στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και στα πρόσωπα που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Δεν έχει εφαρμογή στην ειδική νομοθεσία που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και στους ναυτικούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

αρθ. 1 εδάφιο . ε

«περίοδος ασφάλισης»: για το Κεμπέκ, κάθε έτος για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές ή έχει καταβληθεί σύνταξη αναπηρίας δυνάμει του Νόμου περί του συστήματος συντάξεων του Κεμπέκ ή κάθε άλλο εξομοιούμενο έτος, και για την Ελλάδα κάθε περίοδο εισφορών που θεμελιώνει δικαίωμα σε παροχή σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία που αναφέρεται στο άρθρο 2 και κάθε περίοδο που εξομοιούται με περίοδο εισφορών ή αναγνωρίζεται ως τέτοια σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή.

Αρθ. 15 Στρατιωτική υπηρεσία σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία

(νέα διάταξη)

Με το παρόν άρθρο και προκειμένου να πληρωθούν οι προϋποθέσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας (3.600 Ημέρες εργασίας για τις συντάξεις γήρατος & 900 ημέρες εργασίας για τις συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου) για αναγνώριση της στρατιωτικής υπηρεσίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνυπολογίζονται οι περίοδοι ασφάλισης (όχι διαμονής) σύμφωνα με την νομοθεσία του Κεμπέκ. Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας δεν θα θεμελιώνει ποτέ αυτοτελές δικαίωμα στην Ελλάδα.

Παράδειγμα 1.

Ασφαλισμένος του

ΟΑΕΕ ετών 65.

Χρόνοι ασφάλισης

ΟΑΕΕ

11 έτη

ΚΕΜΠΕΚ

3 έτη ασφάλισης

Συνολικός χρόνος

14 έτη

Βάσει της προηγούμενης σύμβασης ο ανωτέρω δεν είχε δικαίωμα αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας για θεμελίωση δικαιώματος καθώς αν και είχε το όριο ηλικίας δεν είχε πραγματοποιήσει 3600 ημερομίσθια στην Ελλάδα .

Με την νέα σύμβαση πληρουται η προϋπόθεση αυτή καθώς προσμετράται ο χρόνος του Κεμπέκ για την συμπλήρωση των 3600 ημερομισθίων .

Αναγνώριση 1 έτους στρατιωτικής θητείας. Σύνολο χρόνου 15 έτη.

Υπολογισμός ποσού: θεωρητικό ποσό βάσει των 15 ετων ΘΠ

Πραγματικό ποσό: ΘΠ x 3600/4500

Αρθ. 17. Αρχή συνυπολογισμού

Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης γήρατος-αναπηρίας –θανάτου αυτοτελώς σύμφωνα με την νομοθεσία του ενός μέρους ισχύει η γενική αρχή συνυπολογισμού του παρόντος άρθρου και συνυπολογίζονται στο μέτρο που απαιτείται ,περίοδοι που έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία του άλλου μέρους. Όσον αφορά την Ελλάδα οι περίοδοι διαμονής σύμφωνα με τον νόμο για την ασφάλιση γήρατος συνυπολογίζονται επίσης για την θεμελίωση δικαιώματος σε παροχή σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Οι συμπίπτουσες περίοδοι (παράλληλη ασφάλιση )λαμβάνονται υπόψη μια μόνο φορά.

Αρθ. 18 Ελάχιστη περίοδος για συνυπολογισμό

Ως ελάχιστη περίοδος για την υποχρέωση χορήγησης συντάξεων των αντισυμβαλλομένων μερών καθορίζεται το ένα έτος.

Η Ελλάδα δεν υποχρεούται στην χορήγηση σύνταξης εφ΄σον δεν έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα έτος στην ασφάλιση της.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου σύμφωνα με την εσωτερική ελληνική ή την νομοθεσία του Κεμπέκ θα μπορούσε να θεμελιωθεί δικαίωμα αυτοτελώς και να χορηγηθεί παροχή(εργατικά ατυχήματα) με χρόνο ασφάλισης λιγότερο του έτους.

Αρθ. 20 Παροχές σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία

(Υπάρχει διαφοροποίηση)

Κάθε αίτημα συνταξιοδότησης εξετάζεται από τον αρμόδιο ελληνικό φορέα για το ενδεχόμενο αυτοτελούς θεμελίωσης από ελληνικής πλευράς. Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, προκειμένου να καθοριστεί ο αρμόδιος φορέας, λαμβάνονται υπόψη μόνο οι πραγματοποιηθείσες σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περίοδοι ασφάλισης.

Η μη αυτοτελής θεμελίωση οδηγεί, το αρμόδιο ίδρυμα, στον συνυπολογισμό των περιόδων ασφάλισης που πραγματοποιηθήκαν στο Κεμπέκ .

Ένα έτος ασφάλισης στο Κεμπέκ αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ή ένα έτος σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Όταν δεν επαρκεί για την θεμελίωση του δικαιώματος ο χρόνος ασφάλισης του Κεμπέκ , συνυπολογίζεται (συμπληρωματικά)τόσος χρόνος διαμονής όσος απαιτείται για την θεμελίωση του δικαιώματος (μπορεί να ξεπερνά και τον χρόνο ασφάλισης) με την προϋπόθεση ότι οι περίοδοι ασφάλισης και διαμονής δεν συμπίπτουν. Ο χρόνος διαμονής αντιστοιχεί σε 25 ημέρες ανά μήνα.

Για να υπολογισθεί το ποσό παροχής που έχει θεμελιωθεί με συνυπολογισμό περιόδων Κεμπέκ (βάσει του αρθ. 17) υπολογίζεται το θεωρητικό ποσό της παροχής σαν όλες οι συνυπολογισθείσες περίοδοι είχαν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία που εφαρμόζουμε. Το Θεωρητικό ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το Κατώτατο Όριο που προβλέπει ο Οργανισμός μας.

Στη συνέχεια καθορίζεται το πραγματικό ποσό της καταβλητέας παροχής πολλαπλασιάζοντας το θεωρητικό ποσό της προηγούμενης παραγράφου με τον Ελληνικό χρόνο ασφάλισης δια του συνόλου του χρόνου που συνυπολογίστηκε.

(Βλέπε Παράδειγμα 2)

Τέλος ,δίνεται η δυνατότητα, μέσω της σύμβασης , συνυπολογισμού του χρόνου ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στο Κεμπέκ όπου το επάγγελμα ή η ιδιότητα του ασφαλισμένου είναι καθοριστικό όσον αφορά τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης βάσει ειδικών διατάξεων (π.χ. 37 έτη ως αυτοτελώς απασχολούμενος)

Παράδειγμα 2.

Ασφαλισμένος 60 ετών

Χρόνος

ασφάλισης

ΙΚΑ

2 έτη

( 600 ημ/σθια τελευταίος φορέας)

>>

>>

ΟΑΕΕ

28έτη

(8400 ημ/σθια)

Σύνολο ελληνικού χρόνου

30έτη

( 9000 ημ/σθια)

Δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα από ελληνικής πλευράς σε κανένα από τα δυο ταμεία

Στο ΙΚΑ δεν έχει τα 1500 αν και έχει τα 500. Αρμόδιος φορέας ΟΑΕΕ.

Ο ασφ/νος έχει χρόνο και στο ΚΕΜΠΕΚ :

Από ασφάλιση 2 έτη

Από διαμονή 4 έτη (δεν συμπίπτουν)

Βάσει της προηγούμενης σύμβασης επειδή ο χρόνος ασφάλισης του ΚΕΜΠΕΚ ήταν δύο χρόνια λαμβάνουμε υπόψη τόσο χρόνο διαμονής όσο και ασφάλισης . Έτσι ο συνολικός χρόνος του ασφαλισμένου ανέρχεται σε 30+2+2=34 έτη.

Δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης .

Με την νέα σύμβαση μπορούμε να προσμετρήσουμε πέραν του χρόνου ασφάλισης τόσο χρόνο διαμονής όσος απαιτείται για την θεμελίωση δικαιώματος δηλαδή 3 έτη στο συγκεκριμένο παράδειγμα για την συμπλήρωση της 35 ετίας

Αρθ 21. Περίοδοι πραγματοποιηθείσες σύμφωνα με την νομοθεσία τρίτου Μέρους

(νέα διάταξη)

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό όταν δεν θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης βάσει των άρθρων 19 και 20 συνυπολογίζεται χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε σε Τρίτη χώρα με την οποία και τα δύο Μέρη έχουν υπογράψει σύμβαση.(π.χ.ΗΠΑ).

Στην περίπτωση αυτή θα λαμβάνονται υπόψη οι περίοδοι αυτές για την θεμελίωση δικαιώματος σε παροχές με τα προβλεπόμενα στον παρόντα τίτλο.

Επισημαίνεται ότι ο χρόνος του Τρίτου Μέρους δεν θα πρέπει να έχει συνυπολογιστεί από ελληνικό φορέα για την χορήγηση παροχής βάσει της σύμβασης με την χώρα αυτή.

Αρθ. 34-44 Διοικητικός Κανονισμός

Καθορίζεται ο τρόπος εφαρμογής της Συμφωνίας και ορίζονται ως σύνδεσμοι το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ

Ορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης, ο τρόπος καταβολής των παροχών καθώς και η προθεσμία υποβολής της αίτησης ή της προσφυγής.

Σημειώνουμε ότι η συνταξιοδοτική απόφαση θα πρέπει να κοινοποιείται μέσω του εντύπου συνδέσμου στον φορέα του άλλου μέλους.

Επισημαίνεται ότι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ή της προσφυγής στην αρχή ή στο ίδρυμα ενός Μέρους, θεωρείται ως ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ή της προσφυγής και στο άλλο Μέρος (Άρθρα 35-37).

Προβλέπεται η εκτέλεση ιατρικών εξετάσεων από το ένα Μέρος μετά από απαίτηση του αρμόδιου ιδρύματος του άλλου Μέρους (Άρθρο 38) και τα έξοδα βαρύνουν το Μέρος που αιτείται (Άρθρο 15, παρ. 3 του Διοικητικού Κανονισμού), (Έντυπο: QUE/GR & GR /QUE 7 «Ατομική καταγραφή εξόδων».

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείτε μέσω του φορέα συνδέσμου και τα οφειλόμενα ποσά πρέπει να καταβληθούν εντός 6αμήνου.

Προβλέπεται η απαλλαγή από έξοδα και θεωρήσεις εγγράφων κατά τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων οργανισμών των δύο Μερών (Άρθρα 39 & 41).

Προβλέπεται ρητά η προστασία των Προσωπικών δεδομένων (Άρθρο 40).

Η απόδοση μεταξύ των οργανισμών για τον οφειλόμενο κόστος παροχών καθορίζεται στο Διοικητικό Κανονισμό (Άρθρο 42).

Η επικοινωνία των αρμόδιων οργάνων γίνεται στη γαλλική ή ελληνική γλώσσα (Άρθρο 43).

Μεταβατικές διατάξεις

Στην μεταβατική περίοδο των δύο ετών (31/10/2012) δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που έχουν ήδη κριθεί κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων ή και αυτεπαγγέλτως. Ανακαθορισμός του ποσού όμως δεν μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη παροχή αυτής που είχε καθοριστεί πριν την έναρξη της συμφωνίας ,ενώ ευνοϊκότερη παροχή έχει οικονομικά αποτελέσματα από 1/11/2010. Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου δεν έχουν αναδρομική ισχύ και θα εξετάζονται με την ημερομηνία υποβολής τους..

Οι αιτήσεις σε εκκρεμότητα θα εξετάζονται βάσει της προϋπάρχουσας συμφωνίας για δικαιώματα μέχρι 31/10/2010 και βάσει της νέας από την ισχύ της και εντεύθεν.

Αντικαθίστανται όλα τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα έντυπα της Συμφωνίας με τα νέα ,τα οποία θα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του ΟΑΕΕ καθώς και στον Server ( Βλέπε συνημμένες οδηγίες).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ι. ΜΑΡΙΑ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671