ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ Αρ. Πρωτ. E41/279/11.10.2010

Διαδικασία διεκπεραίωσης αιτημάτων εργατοτεχνιτών οικοδόμων που δηλώνουν απώλεια μηχανογραφικών Αποσπασμάτων Ατομικών Ασφαλιστικών Λογαριασμών (Α.Α.Α.Λ), στα οποία απεικονιζόταν η ασφάλισή τους μέχρι 31/12/2001.

Συνημμένα (.pdf)

___________

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 256-258-259

FAX : 210 52 23 228

E – mail : asfika@otenet.gr

Αθήνα 11/10/2010

Αριθμ. Πρωτ. E 41 /279

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: Διαδικασία διεκπεραίωσης αιτημάτων εργατοτεχνιτών οικοδόμων που δηλώνουν απώλεια μηχανογραφικών Αποσπασμάτων Ατομικών Ασφαλιστικών Λογαριασμών (Α.Α.Α.Λ), στα οποία απεικονιζόταν η ασφάλισή τους μέχρι 31/12/2001.

Όπως είναι γνωστό με το προϊσχύον σύστημα ασφάλισης εργατοτεχνιτών οικοδόμων [Κανονισμός Ασφάλισης Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων μέσω μηχανογραφικού συστήματος (Α.Υ.Κ.Υ. Β1/21/2138/79) εκδοθέντος βάσει των άρθρων 1 παρ. 8 και 15 του Ν.825/78] που ίσχυε μέχρι 31/12/01, δεν προβλεπόταν διαδικασία επανέκδοσης Αποσπασμάτων Ατομικών Ασφαλιστικών Λογαριασμών (Α.Α.Α.Λ) λόγω απώλειας αυτών.

Έτσι, στις περιπτώσεις απώλειας των Α.Α.Α.Λ. και ως απάντηση σε αιτήματα που υποβαλλόταν από εργατοτεχνίτες οικοδόμους , χορηγούνταν από τα τμήματα οικοδομών αντίγραφα των σελίδων συνοδευτικών καταστάσεων ατομικών λογαριασμών που αποστέλλονταν στα υποκαταστήματα κατά την καταβολή των αδειοδωροσήμου (Α΄, Β΄ και Γ΄ τετράμηνο εκάστου έτους ).

Σήμερα, όπως αναφέρεται και στο με αριθ. Α02/1102/19-9-06 Γενικό Έγγραφο, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α ΑΕ ), πρώην Κ.Η.Υ.Κ.Υ. του «Αποσπάσματος Λογαριασμού Ασφαλισμένου» που προορίζεται για Υπηρεσιακή Χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ασφαλιστικά όργανα για οποιαδήποτε αιτία , ( Ανακεφαλαίωση ημερών ασφάλισης από τα τμήματα Μητρώου Ασφαλισμένων ή από τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων, διαπίστωση ασφάλισης συγκεκριμένης χρονικής περιόδου , απάντηση σε αιτήματα ασφαλισμένων κ.λ.π. ) Στα εν λόγω « Αποσπάσματα Λογαριασμών Ασφαλισμένων» είναι καταχωρημένη η ασφάλιση εργατοτεχνιτών οικοδόμων με αναλυτικές εγγραφές , όπως αυτές τηρούνταν στα μηχανογραφικά αρχεία του συστήματος ασφάλισης οικοδόμων βάσει του προαναφερόμενου Κανονισμού , και επομένως, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να απαντηθούν αιτήματα που υποβάλλονται από εργατοτεχνίτες οικοδόμους στις υπηρεσίες μας , για γνωστοποίηση σ’ αυτούς του χρόνου ασφάλισής τους που έχει χωρήσει και απεικονιζόταν σε απολεσθέντα «Αποσπάσματα Ατομικών Ασφαλιστικών Λογαριασμών» ( Α.Α.Α.Λ.).

Συνεπώς, όταν υποβάλλονται στα Υποκαταστήματα ή Παραρτήματα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. αιτήματα , για γνωστοποίηση του χρόνου ασφάλισης από εργατοτεχνίτες οικοδόμους , λόγω του ότι έχουν απολέσει τα Α.Α.Α.Λ., και είχαν απασχοληθεί σε διάφορους εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων μέχρι 31/12/01, δεν θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 10 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δηλαδή της υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης Απώλειας Ασφαλιστικών Βιβλιαρίων (Υ.Δ.Α.Α.Β.) , αλλά θα πρέπει :

α) Να συμπληρώνουν οι ασφαλισμένοι, το συνημμένο στο παρόν έγγραφο Έντυπο Αίτησης , με τα πλήρη ατομικά τους στοιχεία ( Επώνυμο, Όνομα , Όνομα Πατρός , Όνομα Μητρός , Ημερομηνία γέννησης , Α.Μ.Α. , Α.Μ.Κ.Α., Διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα κ.λ.π.), να προσδιορίζουν με σαφήνεια και ακρίβεια τα έτη για τα οποία δεν έχουν στην κατοχή τους Α.Α.Α.Λ., λόγω απώλειας τους και να αναφέρουν τον λόγο για τον οποίο ζητείται η σχετική απάντηση από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Η αίτηση θα πρωτοκολλείται, κατά τα γνωστά, στα τμήματα ή γραφεία Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων ή στα γενικά πρωτόκολλα των Υποκαταστημάτων ή Παραρτημάτων της διεύθυνσης κατοικίας των ασφαλισμένων.

β) Τα τμήματα ή γραφεία Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων ( της διεύθυνσης κατοικίας των ασφαλισμένων), θα ακολουθούν την διαδικασία που ορίζεται στο με Άριθμ. Πρωτ. Α02/1102/19-09-2006 Γενικό Έγγραφο και θα αναζητούν τα «Αποσπάσματα Λογαριασμών Ασφαλισμένων» στο FA Χ 2109282267. Στη συνέχεια, τα εν λόγω τμήματα, με βάσει τα αποσπάσματα αυτά, θα δίδουν σχετικές απαντήσεις με τις οποίες θα πρέπει να γνωστοποιούν στους ασφαλισμένους ότι, για το (Χ) χρονικό διάστημα έχουν ανακεφαλαιωθεί στον Ατομικό τους Λογαριασμό (Ψ) ημερομίσθια ( με ανάλυση κατ΄ έτος), κλάδου ΒΑΡΕΩΝ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ. ( Τα οικοδομικά αυτά ένσημα είναι ανακεφαλαιωμένα με κωδικό 0115 έως 11/07/1996 και κωδικό 1708 από 12/07/1996 έως 31/12/2001)

Επιπροσθέτως θα αναφέρουν και τις ημέρες προσαύξησης, όπως αυτές θα αναφέρονται στα αποσπάσματα κατ΄ έτος οι οποίες είναι ανακεφαλαιωμένες με τους ίδιους κωδικούς , ενώ δεν θα γνωστοποιούν τις ημέρες αδείας που εμφανίζονται στα εν λόγω αποσπάσματα με τον Κωδικό 0174 έως το 11/07/1996 και με τον Κωδικό 1177 από 12/07/1996 και μετά, και τούτο διότι, στα Α.Α.Α.Λ. που ελάμβαναν οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/01, δεν εμφανιζόταν οι ημέρες αδείας παρά μόνο οι ημέρες της προσαύξησης.

Οι ημέρες αδείας οικοδόμων υπολογίζονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά την διαδικασία που αναφέρεται στις εγκ. 141/84, 149/84 και 119/89.

Για διευκόλυνση των Υπηρεσιών μας μπορεί να γίνεται χρήση του συνημμένου σχεδίου απάντησης που επισυνάπτεται στο παρόν.

Επισημαίνεται ότι, το απόσπασμα λογαριασμού που θα αναζητείται εκδίδεται για αποκλειστική χρήση των υπαλλήλων το Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., και όπως αναφέρεται και στο Α02/1102/19-09-2006 Γενικό Έγγραφο δεν θα χορηγείται στους ασφαλισμένους.

Επισημαίνεται επίσης ότι, οι υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης των τμημάτων Μητρώων Ασφαλισμένων των Υποκ/των και τα αντίστοιχα τμήματα ανακεφαλαίωσης των υπηρεσιών απονομής συντάξεων, έχουν στη διάθεσή τα εν λόγω «Αποσπάσματα Λογαριασμών Ασφαλισμένων» και επομένως , όταν υπάρχει απώλεια των προαναφερομένων Α.Α.Α.Λ. δεν πρέπει , κατά την ανακεφαλαίωση, να ζητούν από τους ασφαλισμένους , βεβαιώσεις ή άλλα απαντητικά έγγραφα από Υποκ/τα .

Προς διευκόλυνση των υπηρεσιών εσόδων υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του «Κανονισμού Ασφάλισης Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων μέσω μηχανογραφικού συστήματος», είχαν ενταχθεί σε αυτό σταδιακά οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι , που παρείχαν την εργασία τους σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, τα οποία κατασκευάζονταν στην ασφαλιστική περιοχή των παρακάτω μονάδων του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ :

• Από 1/9/1979 στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα των νομών της Κρήτης.

• Από 1/6/1980 στο Περιφερειακό Υποκ/μα Ιωαννίνων, των τοπικών Υποκαταστημάτων αυτού και των Παραρτημάτων τους.

(Νομοί: Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Κερκύρας και Λευκάδας)

• Από 1/9/1983 στα Περ/κα Υποκαταστήματα Πατρών και Καλαμάτας , των τοπικών υποκαταστημάτων και των παραρτημάτων τους.

(Νομοί: Αχαΐας και Μεσσηνίας)

• Από 1/12/1985 στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα που έχουν την έδρα τους μέσα στα διοικητικά όρια του Νομού Αττικής.

• Από 1/5/1988 στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα που έχουν την έδρα τους μέσα στα διοικητικά όρια των Νομών Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδος και Κορινθίας.

• Από 1/5/1989 στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα που έχουν την έδρα τους μέσα στα διοικητικά όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδος, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας.

• Από 1/5/1992 σταδιακά στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα που έχουν την έδρα τους μέσα στα διοικητικά όρια των Νομών, Καστοριάς , Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς Θεσ/νίκης , Χαλκιδικής, Σερρών, Δράμας Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εύρου, Λέσβου, Χίου , Σάμου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

•Τέλος από 1/1/1993 το μηχανογραφικό σύστημα επεκτάθηκε σε όλα τα υπόλοιπα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα της χώρας (υπόλοιπα Στερεάς Ελλάδος Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Κυκλάδες, Νησιά βορειανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα).

Συνη μμένα:

1. Έντυπο αίτησης .

2. Σχέδιο απάντησης.

3. Δείγματα Αποσπασμάτων Λογ/μού Ασφ/νων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671