ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.03.2020

Βρούτσης: Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Βρούτσης: Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους

Δεύτερη δέσμη έκτακτων μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους λόγω της επιδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Όπως είπε ο κ. Βρούτσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, "όλα τα μέτρα τα ευνοϊκά και οι εξαγγελίες όλων των υπουργείων και της κυβέρνησης συνδέονται συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Έχω πει κατά τη μάχη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης θα πρέπει να τη δώσουμε και να συμβάλλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Πρέπει στο τέλος της κρίσης να βρεθούμε υγιείς, αλλά η κοινωνία κυρίως η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή. Για αυτό ως κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας λαμβάνουμε έκτακτα και αναγκαία μέτρα".

Τα μέτρα

"Τα έκτακτα μέτρα συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών ,των αυτοαπασχολούμενων. Συγκεκριμένα:

Κεφάλαιο 1 μέτρα για τους εργαζόμενους

1.Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

2.Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής Δημόσιας Αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

4.Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενοι στον ονομαστικό τους μισθό

Κεφάλαιο 2 μέτρα για τους ανέργους

-Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας καθώς και του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 ακόμη μήνες σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψη επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Κεφάλαιο 3 μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

-Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις

Κεφάλαιο 4 μέτρα για επιχειρήσεις και εργοδότες

1.Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

2, Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Κεφάλαιο 5 Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοιου

1.Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

2.Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας.

3. Την άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες , γιατρούς και ιδίως την προστασία υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας".

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/  

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671